Doar un transplant o mai poate salva! La doar cinci luni, Ilinca are ciroză în faza terminală

20 martie 2017 23:30

Update 22 martie, 20.10 –  Din pacate, in aceasta seara, Ilinca a pierdut lupta cu boala

Multumim tuturor donatorilor care au sprijinit-o pe Ilinca in ultimele zile. Toate fondurile stranse vor fi redirectionate catre un al caz al Fundatiei Ringier, Luiza Ionita

Persoanele care doresc returnarea donatiilor facute sunt rugate sa ne trimita un mail pe ajutacopiii@ringier.ro


Este trist să vezi cum o familie de oameni tineri și frumoși este distrusă într-o secundă de boala necruțătoare pe care medicii i-au diagnosticat-o fetiței lor, la doar câteva zile de la naștere. Ilinca are ciroză în ultima fază și doar un transplant de ficat, făcut în străinătate în cel mai scurt timp cu putință, o mai poate salva.

Mirela și soțul ei, Bogdan, au fost în al nouălea cer în ziua în care au aflat că vor deveni părinți. Își doreau enorm acest lucru, iar vestea minunată pe care au primit-o, într-o frumoasă zi de februarie, a fost cel mai frumos cadou pe care și-l putea face unul altuia. Din ziua aceea, Mirela și-a schimbat radical stilul de viață, dar și regimul alimentar. Își dorea tot ce e mai bun pentru copilul care creștea în pântecele ei. Din același motiv a ales să-și facă toate analizele și ecografiile, dar și  să nască la una dintre cele mai mari clinici private din țara noastră.

Totul a fost perfect până în ziua în care i-a venit sorocul. Medicul care i-a urmărit sarcina a programat-o la cezariană la 36 de săptămâni din cauza faptului că începuse să piardă lichid amniotoic, iar fătul era în pericol. Astfel, pe data de 13 octombrie a venit pe lume Ilinca. Imediat după naștere, părinții au aflat că fetiței îi lipsesc două degețele de la mânuța dreaptă și unul de piciorușul drept – asta în condițiile în care pe toate ecografiile făcute pe perioada sarcinii era scris clar că fătul are cinci degețele la fiecare mână și picior. A fost un mare șoc pentru tinerii părinți, dar ce mai putea face acum?… S-au mulțumit cu faptul că au un copil sănătos. Însă nu pentru multă vreme.

La doar trei zile de la venirea pe lume, Ilinca a făcut un icter puternic. Și pentru că problema nu s-a rezolvat nici măcar după câteva zile în care a stat la lampă, micuței i s-a făcut o ecografie abdominală în urma căreia medicii  au ridicat o suspiciune de chist de coledoc – o malformație congenitală rară, caracterizată prin dilatarea chistică congenitală a căii biliare principale sau dilataţia segmentară idiopatică a canalului hepatocoledoc. Acela a fost momentul în care doctorii au decis să o transfere pe Ilinca la spitalul Marie Curie. Aici, părinții  aveau să afle că în momentul acela nu era nimic de făcut, însă că atunci când va împlini o lună micuța va trebui supusă unei intervenții chirurgicale.

Au fost încântați pe moment pentru simplu fapt că pot merge acasă și se pot bucura un pic de minunea lor. Conștiincioși, Mirela, Bogdan și Ilinca s-au întors la spital exact după patru săptămâni așa cum stabilise medicul. Dar acesta le-a comunicat  să se întoarcă în luna ianuarie, pentru că nu este nici o urgență. Zis și făcut. Însă pe la jumătatea primei luni din an, când au revenit, medicul le-a spus că s-au întors prea târziu. Bulversați, părinții nu au mai știut încotro să o apuce. Au fost totuși internați, iar pe 1 februarie, micuța a fost supusă unei laparotomii exploratorii pentru a i pune un diagnostic exact. Cei doi părinți au fost înștiințați că în urma acestei intervenții ar putea apărea probleme și exact așa s-a întâmplat.

În scurt timp, abdomenul micuței s-a umflat și s-a umplut de lichid. ”Nu mai știam pe ce lume trăiesc. Ne-au spus că fetița noastră are ciroză și că salvarea ei este transplantul de ficat. Din păcate însă nici un medic de la noi din țară nu face transplant unui copil atât de mic, nici măcar conf. dr. Irinel Popescu, astfel încât singura ei șansă este să fie acceptată de o clinică de afară”, ne-a povestit mămica Ilincăi.

Și de parcă nu erau deajuns toate aceste probleme pe care micuța le avea, la sfârșitul lunii februarie, la scurt timp după ce s-au extrenat, copila a făcut bronșoiltă. Au mers la spitalul Grigore Alexandrescu și, la doar o oră de la internare, Ilinca a început să verse sânge și a fost transferată de urgență pe secția de Terapie Intensivă. A trecut o lună de atunci, iar fetița de 5 luni este în continuare în același salon, conectată la aparate, luptându-se pentru viața ei care atârnă de un fir de ață. Cu fiecare zi ce trece șansele ei de supraviețuire scad. În ultima discuție pe care au avut-o cu medicii, părinții au aflat că fiica lor este în ultima fază a cirozei și numai un transplant, făcut de urgență, o mai poate salva.

Ca orice copil, Ilinca are dreptul la viață! Iar pentru a avea o șansă, micuța de 5 luni are mare nevoie de ajutorul nostru. Cine dorește să doneze 2 euro o poate face printr-un SMS la 8828 sau, pentru sume mai mari, se pot face depuneri în conturile de mai jos.

 

Citește ultimele ȘTIRI pe Libertatea.ro