Mierea de albine – beneficii

Atenuează alergiile

Mierea de albine are efecte anti-inflamatorii, motiv pentru care este indicată pentru a reduce simptomele ușoare ale alergiilor sezoniere. Mierea conține cantități mici de polen, iar dacă organismul este expus la cantități moderate, ea poate declanșa un răspuns imun al organismului care produce anticorpi la polen. Pe viitor, după expunerile repetate la polen, organismul uman se va obișnui cu factorii externi și nu va mai reacționa alergic, rezultând astfel un răspuns alergic mai mic.

Sursa naturală de energie

Mierea este o excelentă sursă de energie conținând doar 17 gr de carbohidrați per lingură. Acest zahăr natural neprelucrat – fructoză și glucoză – intră direct în fluxul sangvin și poate oferi un impuls rapid de energie. Creșterea nivelului de zahăr din sânge acționează ca o sursă de energie pe termen scurt pentru antrenament, în special în exerciții de anduranță mai lungi.

Previne diabetul

În urma mai multor studii efectuate s-a demonstrat faptul că eliminarea zahărului din alimentație și înlocuirea acestuia cu mierea, ca și îndulcitor natural, poate scădea riscul de apariție al diabetului cu aproximativ 70 de procente. Consumul de miere este recomandat și copiilor și adolescenților deoarece ajută la prevenirea diabetului juvenil.

Cum a fost scos din țară „un Zamolxe de patrimoniu” pentru o mită de 300 de euro. Frăția româno-maghiară a șpăgilor din Vama Nădlac
Recomandări
Cum a fost scos din țară „un Zamolxe de patrimoniu” pentru o mită de 300 de euro. Frăția româno-maghiară a șpăgilor din Vama Nădlac
Miere de albine - bocane de miere (Foto: Pixabay)Icon photoVEZI GALERIA  FOTOPOZA 1 / 3

Mierea întreține celulele ficatului

În cazul afecțiunilor hepatice, ficatul are nevoie de o cantitate suplimentară de proteine, vitamine și glucide. Consumul de miere este un adjuvant natural pentru sistemul digestiv, ajutându-l să asimileze mai repede nutrienții din alimente, tocmai pentru a hrăni celulele hepatice.

Combate durerile în gât

Mierea este un remediu antitusiv natural ce poate calma durerile în gât provocate de inflamații la nivelul gâtului sau răceli. Are efecte lubrefiante la nivelul pielii și este considerat unul dintre cele mai bune medicamente naturale.

Mierea tratează rănile și arsurile

Mierea are efect cicatrizant pentru rănile și arsurile de la nivelul pielii. Ea poate fi aplicată direct pe rană pentru ca aceasta să se vindece mult mai repede, fără durere sau usturime.

Reglează nivelul colesterolului

Știm deja faptul că nivelul ridicat de colesterol în organism poate duce la afecțiuni grave. Monitorizarea cantității de colesterol în mod regulat este obligatorie, iar în cazul în care este nevoie de scăderea nivelului de colesterol, acesta poate fi scăzut prin consumul zilnic de miere, nu mai mult de o lingură pe zi.

General român, despre cel mai probabil răspuns al Israelului la atacul Iranului: „Nu vorbim de un război simetric, vorbim de o situație tensionată”
Recomandări
General român, despre cel mai probabil răspuns al Israelului la atacul Iranului: „Nu vorbim de un război simetric, vorbim de o situație tensionată”

Te scapă de insomnii

Consumul de miere are un rol important și în eliberarea de serotonină, neurotransmițător ce are capacitatea de a îmbunătăți starea de spirit. O dată ce este eliberată, serotonina este transformată de către organism în melanină, iar aceasta din urmă ajută la îmbunătățirea calității odihnei pe timpul nopții.
De asemenea, și triptofanul din compoziția mierii ajută la reglarea somnului.

Previne apariția afecțiunilor osoase

Osteoporoza, afecțiunea osoasă cel mai des întâlnită, apare atunci când organismul nu sintetizează în mod optim hormonii estrogeni de care are nevoie pentru fixarea calciului în oase. Consumul de miere ajută la prevenirea osteoporozei deoarece ajută corpul uman să sintetizeze cantitatea de hormoni de care are nevoie.

Miere de albine - fagure cu miere
Miere de albine – fagure cu miere

Mierea de albine – proprietăți

Mierea este un aliment cu aspect semifluid, vâscos ori cristalizat, care are un gust dulce și ușor parfumat și o culoare specifică. Are un conținut mare de zaharuri, vitamine, acizi organici, enzime și substanțe minerale, iar în raport cu substanțele colorate din nectar (pigmenți vegetali-caroten, clorofilă, cantofilă), culoarea mierii poate să difere de la incolor până la neagră.

Israelul a decis să riposteze „în forță” împotriva Iranului, dar fără declanșarea unui război regional, anunță presa israeliană. Netanyahu a cerut o listă cu potențiale ținte
Recomandări
Israelul a decis să riposteze „în forță” împotriva Iranului, dar fără declanșarea unui război regional, anunță presa israeliană. Netanyahu a cerut o listă cu potențiale ținte

Producerea mierii este un întreg proces complex de transformare din materia primă în miere.

Se începe cu recoltarea și se termină cu căpăcirea celulelor din faguri. Albinele își recoltează nectarul cu ajutorul aparatului bucal ce mai este denumit și trompă și îl înmagazinează o perioadă de timp în gușă, acolo unde este amestecat cu salivă, iar în final conținutul zaharat este transferat și prelucrat până se obține produsul final.

Proprietăți terapeutice ale mierii de albine:

  • Antibacterian;
  • Antibiotic;
  • Antiinflamator;
  • Bio-stimulator;
  • Anti-carii;
  • Curativ;
  • Depurativ;
  • Emolient;
  • Energetic;
  • Laxativ;
  • Imunostimulent;
  • Nutritiv;
  • Regenerativ pentru țesutul cognitiv;
  • Tonicardiac.

Mierea de albine îngrașă ?

Mierea este percepută drept un produs sănătos, cu valențe pozitive, spre deosebire de zahăr. Dincolo de toate beneficiile mierii, aduse organismului, este important să știm și care este impactul pe care mierea îl aduce siluetei. Mierea îngrașă?

În realitate, mierea are o compoziție aproape identică cu cea a zahărului, deoarece conține molecule de fructoză și celuloză, însă, dacă în cazul zahărului moleculele sunt legate între ele, în cazul mierii, aceste molecule sunt libere. Ce înseamnă asta? Organismul absoarbe mai repede consumul de miere, fără un consum prea mare energetic, spre deosebire de zahăr, acolo unde este nevoie de un efort al metabolismului pentru a desface dizaharidele în monozaharide.

Ce este important de reținut, mierea are o putere de îndulcire mult mai mare decât zahărul și se absoarbe mai repede în sânge, spre deosebire de zahăr. Are un indice glicemic mai mare decât zahărul (150 miere – 90 zahăr), așa că mierea provoacă o descărcare mai mare de insulină din pancreas.

Din punct de vedere energetic, din punct de vedere al greutății, mierea are mai puține calorii față de zahăr (3 cal/g vs.4 cal/g), dar diferența este compensată și de consistența mierii, deoarece mierea este cu mult mai densă și mai grea decât zahărul.
Mierea poate fi considerată și o cantitate de zahăr topit, iar din punct de vedere al caloriilor, avem următoarele valori:

  • O linguriță de zahăr (4,5 gr) – între 16 și 20 de calorii;
  • O linguriță de miere (8, 10 gr) – între 25 și 30 de calorii.

Avantajul pe care mierea îl are detașat în fața zahărului este faptul că aceasta are o putere de îndulcire mai mare, iar pentru a obține același gust dulce se va folosi o cantitate mai mică de produs.

Concluzia: mierea este un aliment care trebuie întotdeauna consumat cu măsură, strict pentru gust, nu ca și aliment de bază.

Mierea de albine contraindicații

Diabetul

Una dintre cele mai importante contraindicații ale mierii este diabetul, datorită conținutului ridicat de carbohidrați, peste 70%. Persoanelor hiperglicemice nu li se recomandă consumul de miere în cantități mari.
Însă pentru diabetici este recomandată mierea cu mai puțină dextroză și mai multă fructoză, cea mai indicată este mierea de salcâm. Doza recomandată este de 8 gr pe zi, o linguriță dimineața înainte sau după micul dejun.

Alergii la polen

În compoziția sa, mierea conține peste 1% polen. Persoanele care sunt alergice la polen nu trebuie să consume miere, dar nici alt produs al stupului deoarece pot apărea alergii specifice respiratorii sau digestive.

Copiii sub un an

Nu este recomandată copiilor mai mici de un an deoarece poate provoca botulism. Sporii prezenți în natură care pot genera această afecțiune sunt prezenți în special pe florile plantelor pe care albinele le polenizează. În cazul adulților, cantitatea de spori ingerată nu reprezintă un pericol.

Citește și alte informații despre beneficiile mierii de albine pe www.libertateapentrufemei.ro

Vezi şi ce faci dacă te înțeapă o albină – remedii naturale și precauții!

Google News Urmărește-ne pe Google News

Comentează

Loghează-te în contul tău pentru a adăuga comentarii și a te alătura dialogului.

Ce să faci dacă vârfurile plantelor de apartament sunt maro. Așa rezolvi problema, fără prea mari bătăi de cap
FANATIK.RO
Ce să faci dacă vârfurile plantelor de apartament sunt maro. Așa rezolvi problema, fără prea mari bătăi de cap
Ți-o mai amintești pe Marina Florea? Cele mai recente imagini cu frumoasa artistă a anilor 1980 au stârnit un val de reacții
Viva.ro
Ți-o mai amintești pe Marina Florea? Cele mai recente imagini cu frumoasa artistă a anilor 1980 au stârnit un val de reacții
Poză rară cu Ileana Lazariuc în costum de baie. Și-a sărbătorit ziua la plajă, cu băieții ei. Cum arată azi nepoții lui Țiriac
Libertateapentrufemei.ro
Poză rară cu Ileana Lazariuc în costum de baie. Și-a sărbătorit ziua la plajă, cu băieții ei. Cum arată azi nepoții lui Țiriac
Cât a încasat Ion Țiriac pentru o reclamă de 30 de secunde » „A fost una dintre cele mai mari greşeli, m-am aranjat pe viaţă”
GSP.RO
Cât a încasat Ion Țiriac pentru o reclamă de 30 de secunde » „A fost una dintre cele mai mari greşeli, m-am aranjat pe viaţă”
Acestea sunt obiectele care îți aduc noroc. Lidia Fecioru spune că trebuie să le ai mereu în casă: “Îți asigură un loc în societate”
FANATIK.RO
Acestea sunt obiectele care îți aduc noroc. Lidia Fecioru spune că trebuie să le ai mereu în casă: “Îți asigură un loc în societate”
„Un incendiu subacvatic” masiv se întâmplă în oceane. Experții avertizează întreaga omenire
Știrileprotv.ro
„Un incendiu subacvatic” masiv se întâmplă în oceane. Experții avertizează întreaga omenire
Gina Pistol, o mămică sexy. Cum arată soția lui Smiley în costum de baie, la 43 de ani / FOTO
Unica.ro
Gina Pistol, o mămică sexy. Cum arată soția lui Smiley în costum de baie, la 43 de ani / FOTO
"Cei mai mari fotbalişti ai României? Nici Dobrin, nici Hagi". Victor Piţurcă i-a numit pe cei mai tari: "Fantastici! Fiecare de la 50 de milioane în sus"
Orangesport.ro
"Cei mai mari fotbalişti ai României? Nici Dobrin, nici Hagi". Victor Piţurcă i-a numit pe cei mai tari: "Fantastici! Fiecare de la 50 de milioane în sus"
ANM a actualizat prognoza meteo pentru următoarele patru săptămâni. Iarna se întoarce la munte, cu ninsori şi viscol
Observatornews.ro
ANM a actualizat prognoza meteo pentru următoarele patru săptămâni. Iarna se întoarce la munte, cu ninsori şi viscol
Horoscop 16 aprilie 2024. Capricornii caută să obțină controlul asupra unor resurse care nu le aparțin în totalitate și s-ar putea să reușească
HOROSCOP
Horoscop 16 aprilie 2024. Capricornii caută să obțină controlul asupra unor resurse care nu le aparțin în totalitate și s-ar putea să reușească
RECOMANDĂRI