În Postul Paştelui, prepară 3 reţete cu urzici

31 martie 2011 13:56

Se găsesc din belşug în toate pieţele, aşa că e vremea să profiţi de gustul şi de calităţile lor. Cumpără o pungă zdravănă de urzici, înarmează-te cu o pereche de mănuşi din cauciuc şi spală bine frunzuliţele, ca să nu rămână nisip pe ele. Iar dacă nu te pricepi să le prepari, foloseşte cu încredere reţetele noastre!

Borş

Ingrediente: 15-20 de grămăjoare de urzici, o legătură de ceapă verde, o ceapă uscată, doi morcovi, un păstârnac, o ţelină mică, doi căţei de usturoi, doi cartofi, un litru de borş, două linguri de ulei, sare.

Mod de preparare: se taie mărunt ceapa uscată, mor­covii, păstârnacul şi ţelina şi se pun la călit în-tr-o oală, cu ulei şi cu un praf de sare. Apoi se adaugă ceapa verde tocată, trei căni de apă şi cartofii tăiaţi bucăţele şi se lasă să fiarbă. Se spală bine urzicile şi se rup în bucăţi mari. Se pun la călit în puţin ulei şi se adaugă usturoiul tăiat mărunt. Când legumele au fiert, se răstoarnă urzicile în oală şi se lasă să fiarbă. Se pune borşul clocotit şi se potriveşte de sare. Se ornează cu smântână vegetală.

Piure

Ingrediente: 650 g cartofi, 200 g urzici fierte, o ceapă mare, 150 g de margarină vegetală, cinci căţei de usturoi pisaţi, sare.

Mod de preparare: se curăţă cartofii de coajă, se taie în sferturi, se fierb, punându-se în apă fierbinte, apoi se lasă să se răcească, se strivesc şi se amestecă bine cu urzicile fierte şi cu ceapa tocată mărunt. Se adaugă margarina şi usturoiul pisat, se potriveşte de sare şi se amestecă bine până se omogenizează. Se serveşte pe pâine prăjită.

Mâncare

Ingrediente: 10 grămăjoare de urzici, o ceapă mare, o ceşcuţă de ulei, o căpăţână de usturoi uscat sau o legătură de usturoi verde, o lingură de bulion, sare.

Mod de preparare: se aleg urzicile şi se spală foarte bine, în mai multe ape. Se opăresc 5-6 minute într-o oală cu apă şi cu puţină sare. Se scot într-o sită şi zeama în care au fiert se păstrează. Frunzele se mărunţesc cu un cuţit special din lemn (cum sunt cele folosite pentru vinete).
Ceapa se curăţă, se toacă mărunt şi se căleşte într-o cratiţă, cu puţin ulei şi cu un strop de apă. Când s-a rumenit, se pun urzicile, bulionul, sarea după gust şi se completează cu o parte din zeama de la urzici, astfel încât amestecul să nu fie foarte moale. Se lasă pe foc cel mult 10 minute, iar apoi se bagă la cuptor, până scade. Când e aproape gata, se adaugă usturoiul tocat mărunt şi se mai lasă câteva minute.

Pont: Dacă nu ţii post, mănâncă urzicile cu unul sau două ouă ochiuri cu gălbenuşul moale. Sunt şi mai gustoase!

Citește ultimele ȘTIRI pe Libertatea.ro