Mănâncă mai ușor după sărbători. 7 rețete preparate cu mult gust și puține calorii

07 ianuarie 2017 23:00 De: ,

De Crăciun, de Revelion şi de Sfântul Ion ne-am răsfăţat cu delicatese, fără să ne mai gândim la siluetă. Azi însă, că au trecut toate aceste sărbători, putem începe să mâncăm mai uşor, mai sănătos şi mai dietetic, ca să dăm o şansă ficatului să se odihnească după excesul culinar, iar siluetei, să-şi revină după bombardamentul caloric.

Păstrăv cu portocale

Ingrediente: 4 fileuri de păstrăv, o portocală, o mână de stafide, o rodie, o tijă de ţelină, un bulb de fenicul, sare, piper, o lingură de ulei de măsline. Preparare: peştele se prăjeşte în ulei încins, apoi se asezonează cu sare şi piper după gust şi se serveşte cu fenicul curăţat şi feliat, ţelină mărunţită, felii de portocală curăţate de pieliţă, stafide şi boabe de rodie.

Supă de pui

supa-pui

Ingrediente: 3 morcovi, un dovlecel, o legătură de pătrunjel, o jumătate de ţelină, o ceapă, un piept de pui (fără piele), două linguri de bulion, sare, piper. Preparare: se curăţă şi se taie legumele. Morcovul şi ţelina se pun primele la fiert în apă cu sare şi piper. Carnea se fierbe separat, pentru a ieşi toată grăsimea din ea, şi se pune peste legume când sunt aproape fierte. Apoi se adaugă bulionul şi se mai lasă 10 minute pe foc. La final se presară pătrunjelul tocat.

Salată de năut

06-naut

Ingrediente: 400 g năut (din conservă), o cutie de ton bucăţi în ulei (160 g), 5 castraveciori muraţi, 4 fire de ceapă verde, o legătură de pătrunjel, 30 ml ulei, sare, piper, lămâie. Preparare: se scurge năutul şi se clăteşte sub jet de apă, apoi se pune într-un castron. Se adaugă tonul scurs de ulei şi mărunţit, apoi castraveţii tăiaţi. Urmează ceapa şi pătrunjelul tocate. Se adaugă uleiul, se potriveşte de sare şi de piper şi se amestecă. Se serveşte cu felii de lămâie.

Dovlecei la grătar

06-dovlecei

Ingrediente: 4 dovlecei, câteva fire de pătrunjel, o felie de brânză de oaie, sare, piper, roşii cherry, puţin ulei. Preparare: dovleceii se spală şi se şterg, li se taie capetele şi se feliază pe lung. Feliile se ung cu ulei pe ambele părţi, apoi se pun pe un grătar încins. Se ţin cam 4-5 minute (se întorc la jumătatea timpului). Odată scoase pe farfurie, se presară sare şi piper după gust şi se rade brânză peste fiecare felie. Se servesc calde, cu pătrunjel şi roşii.

Budincă de legume

06-sufleu-legume

Ingrediente: o conopidă mică, 200 g mazăre congelată, un ardei roşu şi unul galben, 250 g ciuperci din conservă, 3 ouă, o cutie de ricotta, sare, piper, ierburi aromatice, o lingură de ulei. Preparare: conopida se desface în bucheţele, se spală şi se fierbe la abur 5 minute, apoi se lasă să se răcească. Într-un vas ceramic uns cu ulei se aşază întâi conopida, apoi mazărea şi restul legumelor tăiate felii (ciupercile se scurg de zeamă!). Se adaugă sare, piper şi ierburile aromatice preferate. Se bat ouăle cu puţină sare, se adaugă ricotta şi se mixează bine totul, apoi se toarnă peste legume. Se bagă tava în cuptorul încins la 180 de grade şi se lasă cam 30 de minute, până se rumeneşte.

Vinete cu iaurt

06-vinete

Ingrediente: 3 vinete (circa 1 kg), două cepe, 150 ml iaurt, o jumătate de linguriţă de zeamă de lămâie, sare. Preparare: vinetele spălate şi şterse se bagă în cuptor, împreună cu ceapa curăţată şi spălată, cam 45 de minute. Când sunt coapte, vinetele se curăţă şi se lasă la scurs, după care se toacă. Se adaugă ceapa tocată, iaurtul, zeama de lămâie şi sare după gust. Cu un mixer vertical se pasează totul până se obţine o compoziţie omogenă.

Brioşe cu banane şi ciocolată

06-briose

Ingrediente: 150 g ciocolată neagră (80% cacao), o lingură de coajă de portocală rasă, o fiolă de esenţă de vanilie, două banane foarte coapte, un ou întreg + 3 albuşuri, o lingură de miere (opţional). Preparare: se topeşte ciocolata la bainmarie, apoi se amestecă bine cu vanilia şi coaja de portocală (acum se adaugă şi mierea, dacă vrei să faci brioşele mai dulci). Se pasează bananele cu furculiţa, se toarnă peste ele ciocolata şi se omogenizează. Se adaugă oul (bătut în prealabil). Se bat spumă albuşurile şi se încorporează aerisit. Se toarnă compoziţia în forme de brioşe tapetate cu hârtiuţe. Se coc în cuptorul preîncălzit, cam 10-15 minute, la foc mediu.

Citește ultimele ȘTIRI pe Libertatea.ro