Învață să faci paste ca în Italia! Iată cele mai bune rețete de carbonara și arrabbiata

12 februarie 2017 10:00 De: ,

Pastele, emblema bucătăriei italiene alături de pizza, sunt pe placul tuturor. Și nu-i de mirare, de vreme ce, dacă le prepari ca la mama lor, sunt unele dintre cele mai gustoase mâncăruri din lume! Te învățăm azi cum să faci șase dintre cele mai populare rețete de paste.

Spaghete carbonara

Ingrediente: 3 gălbenușuri, 100 g parmezan, 150 g pancetta (sau bacon), 200 g spaghete, un cățel de usturoi, ulei de măsline, sare de mare, piper.

Preparare: se bat gălbenușurile cu 40 de grame de parmezan ras și un praf de piper. Pancetta și usturoiul strivit se pun într-un wok, în puțin ulei de măsline, și se lasă cam 5 minute, până devine ușor crocantă șunca, după care usturoiul se aruncă. Se adaugă în wok pastele și un pic din apa în care au fiert, se amestecă și se ia tigaia de pe foc. Se pun sare și piper, apoi se adaugă gălbenușurile cu parmezan. Se amestecă iar și se mai adaugă apă de la paste, dacă e necesar. Restul de parmezan se rade deasupra înainte de servire.

Alla puttanesca

Ingrediente: o ceapă mare (sau două medii), 3-4 căței de usturoi, 400 g spaghete, 4 linguri de ulei de măsline, o conservă mică de fileuri de anșoa în ulei (maximum 14 fileuri), 2-3 linguri de capere, 100 g de măsline kalamata fără sâmburi, o conservă de 400-500 g de roșii decojite (sau aceeași cantitate de roșii proaspete, decojite), fulgi de ardei iute (după gust), o legătură de pătrunjel.

43626893 - italian food: pasta with tomatoes, olives and capers, called puttanesca

Preparare: se curăță și se toacă ceapa și usturoiul, se taie măslinele, caperele și roșiile. Se încinge uleiul și se călește ceapa, apoi se adaugă usturoiul și se lasă puțin, după care se pun fulgii de ardei, fileurile de anșoa mărunțite, măslinele și caperele, urmate de roșii. Se lasă să stea pe foc până scad și se îngroașă sosul. Între timp, se fierb pastele. Se oprește focul la sos, se adaugă pătrunjelul tocat și pastele și se amestecă.

Fettuccine cu fructe de mare

Ingrediente: 400 g fettuccine, 600 g fructe de mare (creveți, midii, scoici etc.), 4-­5 căței de usturoi, 3 linguri de ulei de măsline, un pahar de vin alb sec, busuioc proaspăt, sare, piper.

rețete de paste

Preparare: se curăță usturoiul și se taie rondele, apoi se rumenește ușor în ulei încins. Se adăugă fructele de mare și se sotează ușor (nu mai mult de 1-2 minute) Se adaugă vinul și se lasă să fiarbă sosul la foc mic timp de 5-­6 minute. Se adaugă pastele fierte și se amestecă. Se potrivesc de sare și piper și se servesc calde, decorate cu busuioc.

Penne cu pesto à la genovese

Ingrediente: 2 căței de usturoi, o lingură de semințe de pin, 100-150 g parmezan ras, 30 g busuioc proaspăt, 4 linguri de ulei de măsline extra virgin, 400 g penne.

rețete de paste

Preparare: pentru sos, se pasează cu blenderul usturoiul, semințele de pin trase în prealabil la tigaie fără ulei, jumătate din cantitatea de parmezan, busuiocul (inclusiv tulpinile moi) și uleiul de măsline. Pastele scurse și fierte se amestecă bine cu sosul, apoi se rade deaasupra restul de parmezan. Poți păstra câțiva muguri de pin întregi, pentru decor.

Penne arrabiata

Ingrediente: 400 g penne, o conservă (400-500 g) de roșii decojite, 2 căței de usturoi, o jumătate de legătură de pătrunjel, o lingură de ulei de măsline, un sfert de linguriță de fulgi de chilli, sare, piper.

rețete de paste

Preparare: se încinge uleiul într-un wok și se călesc un minut usturoiul tăiat feliuțe și fulgii de chilli. Se adaugă roșiile tocate, se amestecă și se lasă focul la mic pentru 15-20 de minute, până când sosul scade și se îngroașă. Se potrivește de sare și piper. Se scurg pastele și se toarnă peste ele sosul de roșii. Se ornează cu pătrunjel tocat.

Fettuccine cu ciuperci

Ingrediente: 400 g fettuccine, un cățel de usturoi, un cub de unt, 500 g ciuperci, 500 ml smântână pentru gătit, pătrunjel, sare, piper, puțin lapte.

48917191 - fancy organic fetuccine pasta with creamy alfredo mushroom sauce

Preparare: se topește untul și se călește în el cățelul de usturoi. Se adaugă ciupercile feliate și se rumenesc puțin la foc mare, după care se scoate usturoiul. Se toarnă puțin lapte, cât să acopere ciupercile, și se lasă să scadă, la foc mai mic, amestecând periodic. Când a scăzut laptele, se adaugă smântâna, apoi se pun sare și piper după gust. După ce dă în primul clocot, se adaugă pastele fierte și scurse și pătrunjelul tocat și se amestecă bine. Se oprește focul și se transferă în farfurii.

Citește ultimele ȘTIRI pe Libertatea.ro