Supe fierbinţi pentru zile reci

08 ianuarie 2016 21:45

Temperaturile scăzute ne determină să mâncăm mai mult. O soluţie sunt supele fierbinţi de sezon: de linte roşie, de ceapă sau de usturoi. Sunt săţioase şi sănătoase. Iată cum le pregăteşti.

De linte

Ingrediente

  • 200 g linte roşie,
  • o jumătate de ceapă,
  • o ţelină,
  • 1 morcov,
  • două roşii,
  • 1 ardei capia,
  • două linguri ulei de măsline,
  • o legătură de pătrunjel,
  • sare,
  • piper
  • boia dulce

Se curăţă toate legume, se taie în bucăţele (mai puţin roşiile) şi se pun la fiert împreună cu lintea şi uleiul de măsline. Când legumele au fiert, se adaugă roşiile date pe răzătoare şi se condimentează cu sare, piper şi boia.
Se mai lasă să fiarbă 15 minute, iar apoi se ia vasul de pe foc. Se lasă să se răcorească puţin şi se mixează supa. La final se presară pătrunjel tocat mărunt.

De ceapă

Ingrediente

  • 4 cepe,
  • 3 linguri de ulei,
  • 1/2 litru supă de legume,
  • o lingură de făină,
  • 100 g caşcaval,
  • 4 felii de pâine albă,
  • sare, piper,
  • puţin pătrunjel pentru servit

Se curăţă ceapa şi se taie felii, apoi se căleşte în ulei încins până devine aurie. Se adaugă făina şi se prăjeşte puţin, apoi se adaugă supa de legume, sarea şi piperul. Între timp, se rumenesc feliile de pâine într-un prăjitor sau la cuptor.
Apoi se scot şi se presară cu caşcavalul ras şi se dau la cuptor pentru câteva minute, până se topeşte puţin caşcavalul. Se pune o felie de pâine în bol şi se toarnă supa fierbinte peste ea. Se serveşte cu pătrunjel tocat deasupra.

De usturoi

Ingrediente

  • două căpăţâni de usturoi,
  • două cepe, o ţelină mică,
  • 4 cartofi,
  • 200 ml de smântână pentru gătit,
  • 4-5 roşii uscate,
  • 2-3 fire de cimbru,
  • sare,
  • piper măcinat,
  • 2 litri de supă (de pui)

Se curăţă şi se taie ceapa, ţelina şi cartofii în bucăţi mari şi se pun la fiert într-o oală cu apă. Se condimentează cu sare şi se pune cimbru. Se acoperă oala cu un capac şi se lasă legumele să fiarbă.
Când legumele sunt moi, se adaugă usturoiul curăţat şi tăiat felii şi se mai lasă să clocotească 5 minute. Apoi se transformă supa într-o cremă, cu un mixer. Se pun roşiile uscate tăiate în bucăţele şi se continuă pasarea pentru a obţine o supă fină.
Se pun 3-4 polonice cu supă peste smântână şi se amestecă. Se toarnă smântâna în oală, în timp ce se amestecă. Se condimentează cu sare şi piper măcinat şi se amestecă. Se serveşte în boluri, cu pâine prăjită şi se picură deasupra ulei de măsline şi pătrunjel tocat.

Citește ultimele ȘTIRI pe Libertatea.ro
Comentarii