Maria Ciobanu, ANUNȚUL care va îndurera o țară întreagă | VIDEO

16 ianuarie 2016 11:14

La vârsta de 78 de ani, după o activitate muzicală de peste 60 de ani, Maria Ciobanu a decis să se retragă de pe scenă. Ea va mai susține câteva concerte, în luna martie, după care va pune punct carierei muzicale.

Maria Ciobanu, ”Ciocârlia cântecului popular românesc”, se retrage din activitate printr-un spectacol grandios, care va avea loc la Sala Palatului, pe 12 martie. Ea mai are programate încă două concerte în România, la Vâlcea, pe 10 martie la Sala Sporturilor din Râmnicu-Vâlcea și la Craiova, pe 9 martie, la Sala Polivalentă. Intitulat sugestiv ”Lie, Lie Ciocârlie, rămân a voastră Marie!” evenimentul se prefigurează a avea o mare încărcătură emoțională, mai ales că va avea loc în luna dedicată mamei și femeii.

Înainte de mini-turneul din România, Maria Ciobanu va susține un spectacol și la Dublin, după cum anunță fiul ei, Ionuț Dolănescu. ”La mulți ani, iubită mamă! Sâmbătă, 5 martie 2016, la ora 19.30, românii din Dublin, Irlanda, vor avea ocazia să petreacă o seară de neuitat în compania Mariei Ciobanu și a invitaților săi. Spectacolul este dedicat mamelor si tuturor femeilor cu ocazia Zilei de 8 Martie. Totodată, acesta este primul concert din seria de spectacole prin care Ciocârlia cântecului popular românesc își ia rămas bun de la publicul care i-a fost atât de drag, după o strălucită carieră de peste 55 de ani. Celelalte spectacole se vor desfăsura în România, după următorul calendar: pe 9 martie la Craiova, pe 10 martie la Râmnicu Vâlcea, pe 12 martie la Sala Palatului în București. Vă invităm cu drag la aceste concerte”, anunță Ionuț Dolănescu, pe o rețea de socializare.

De asemenea, pe pagina acestuia apare și o prezentare a spectacolelor de la finalul carierei Mariei Ciobanu: ”Cu ocazia spectacolului de retragere, Maria Ciobanu va cânta împreună cu copiii domniei sale: Leontina Văduva, Camelia Ciobanu, Doinița și Ionuț Dolănescu. Atmosfera de sărbătoare va fi completată de artiști valoroși, precum Steliana Sima, Mariana Ionescu Căpitănescu, Gelu Voicu, Mioara Velicu, Gheorghe Turda. Prezentarea și voia bună vor fi asigurate de o gazdă desăvârșită, Văru’ Săndel, iar acompaniamentul va fi asigurat de orchestra „Doina Basarabiei”, conducător artistic şi orchestrator Valeriu Caşcaval, un maestru al ţambalului.
Românii sunt așteptați să-și onoreze Ciocârlia, care de peste 60 de ani le bucură sufletele cu trilurile neasemuite”.

Peste 60 de ani pe scenă

Simbol de necontestat al folclorului românesc, Maria Ciobanu a fost o personalitate puternică încă de mică. Născută pe data de 3 septembrie 1937 la Roşiile (Vâlcea), ea şi-a dorit cu ardoare să ajungă vedetă, cu atât mai mult cu cât prinsese drag de lumea artistică din familie, de la tatăl ei, un instrumentist talentat.
Nu sărăcia a împins- o spre scenă, deşi mai avea opt fraţi, ci încurajările prietenilor şi ale vecinilor, care îi lăudau necontenit vocea aparte. A participat la câteva concursuri, dar nimeni nu părea să o ia în serios pe adolescenta zveltă, cu părul ca abanosul şi cu ochii nefiresc de mari. Norocul i-a surâs abia când a întâlnit- o pe marea artistă Maria Lătăreţu. Aceasta, după ce a ascultat- o timp de câteva minute, a decretat, fericită: „Asta-i cântăreaţa care-mi va călca pe urme!”.
De atunci au trecut peste 60 de ani, timp în care Maria şi-a adunat în repertoriu peste 500 de piese de dor, dragoste şi inimă albastră.

A avut probleme de sănătate

A avut o viaţă tumultuoasă, presărată cu poveşti de iubire, dar şi cu scandaluri. A câştigat bani cât să-i învârtă cu lopata, iar dacă ar fi să ne luăm după gurile rele, ar avea o avere de peste două milioane de euro, bani investiţi în imobiliare.
A trecut prin trei căsnicii, a bifat şi o relaţie controversată cu un alt monstru sacru al muzicii populare româneşti, Ion Dolănescu, şi are trei copii, pe Liliana, pe Camelia şi pe Ionuţ. Maria Ciobanu iubeşte în continuare scena şi nu poate sta departe de ea.
Dar cum vârsta începe să-şi spună cuvântul, artista se confruntă tot mai des cu probleme de sănătate. La începutul anului 2014, pe când se afla în Los Angeles, cântăreaţa a suferit un accident vascular, din cauza puseurilor repetate de tensiune. A reuşit să fenteze moartea cu ajutorul medicilor americani, care au avut grijă de ea ca de un star internaţional.
S-a refăcut după doar două săptămâni de tratament, memoria i-a revenit ca prin minune, însă are restricţii medicale – mai exact, trebuie să se menajeze, să nu se mai obosească şi să evite călătoriile cu avionul.

Loading...
Citește ultimele ȘTIRI pe Libertatea.ro