Ilie Năstase a comentat scandalul blaturilor din tenis: “Greu de crezut că e adevărat”. Argumentele pe care se bazează scepticismul primului lider din istoria ATP

18 ianuarie 2016 18:30

Potrivit jurnaliștilor de la BBC și BuzzFeed, în hora meciurilor aranjate din circuitul ATP s-ar fi prins jucători din Top 50, inclusiv câștigători de turnee de Mare Șlem. Ilie Năstase (69 de ani), primul lider mondial din istoria tenisului masculin, nu înțelege de ce ar risca un sportiv de top, care poate câștiga sume considerabile evoluând corect.

SportNews: Vi se par plauzibile dezvăluirile despre meciurile aranjate din tenis?

Ilie Năstase: Domnule, din ce citesc, din ce aud, tot sportul e afectat de chestia asta, și cum tenisul e un sport… Totuși, nu-mi pot explica un anumit lucru: văd că se vorbește de jucători din Top 50, ba chiar de câștigători de turnee de Mare Șlem. Păi, ăștia sunt sportivi care pot câștiga mulți bani și fără să facă blaturi! De ce să riște, pentru câteva zeci de mii de euro?

Să înțeleg că nu vă surprinde existența blaturilor, ci nivelul la care s-a ajuns?

Cam așa ceva. Să zicem că un “anonim” din circuit se poate bucura la banii ăia, pentru că cine știe cât timp i-ar lua ca să-i câștige cinstit, pe teren, dar un star… Greu de crezut că e adevărat. Nu știu cât e realitate și cât este imaginația celor care comentează sportul.

Puteți fi mai exact?

Pe sportivi, în special pe sportivii de top, e o presiune imensă. Fanii, presa, toată lumea se așteaptă să câștige meci de meci, dar nu se poate așa ceva. Cum apare un eșec, cum apar discuțiile, că de ce a pierdut, că de ce n-a jucat altfel și tot așa. Pe unii, mintea îi poate duce și la chestii “necurate”.

Trișorii trebuie excluși pe viață

Dar sunteți de acord că există meciuri normale și meciuri ciudate, eșecuri acceptabile și eșecuri greu de înțeles?

Da, dar câte sunt astea? La un sportiv de top, unul, două, trei pe an. Și Simona Halep pierde meciuri, dar o face foarte rar la jucătoare mult mai slab cotate.

Ce sancțiuni ar merita vinovații, dacă dezvăluirile presei se vor adeveri?

Excluderea pe viață! Și confiscarea tuturor titlurilor. Cum a pățit Lance Armstrong (n.r. – ciclist american deposedat de cele șapte titluri în Turul Franței, din cauza dopajului), chiar dacă din alt motiv. Pentru dopaj, dar și dopajul tot o înșelătorie este.

Loading...
Citește ultimele ȘTIRI pe Libertatea.ro