SUMARUL EVENIMENTELOR:

EXCLUSIV. PNRR-ul avansează în ritm de melc. Zeci de restanțe ale Guvernului Ciolacu. România riscă să piardă miliarde de euro
Recomandări
EXCLUSIV. PNRR-ul avansează în ritm de melc. Zeci de restanțe ale Guvernului Ciolacu. România riscă să piardă miliarde de euro

[libgallery id=”1541155″]

UPDATE 22:00 Președintele SUA Barack Obama a ordonat vineri ca steagurile să fie coborâte în bernă la Casa Albă și la toate celelalte instituții oficiale din țară în memoria victimelor atacurilor de la Nisa soldate cu cel puțin 84 de morți.

UPDATE 21:48 François Hollande va conduce sâmbătă, la ora locală 9.00 (10.00, ora României), o şedinţă a Consiliui restrâns de Securitate şi Apărare, la Palatul Elysée, după atacul sângeros de la Nisa.

UPDATE 21:30 Luni, la Bruxelles, va avea loc o întrunire a tuturor celor 28 de miniştri ai afacerilor externe din UE, pentru a discuta despre lupta împotriva terorismului.

UPDATE 19.26: MAE anunță că reprezentanții Consulatului General al României la Marsilia au vizitat toate cele patru spitale din Nisa și spitalul din localitatea Frejus, care au primit în urgență cetățenii răniți în urma atacului.„Menţionăm că, în urma întâlnirilor avute cu reprezentanții spitalelor, nu au fost identificați cetățeni români printre persoanele rănite, cu excepția celor doi cetățeni români internați despre care MAE a informat anterior”, se arată în comunicat.

UPDATE 19.00: Mai mulți oameni s-au strâns pe Promenade des Anglais și au depus flori în memoria victimelor. De altfel, și la ambasadele franceze din alte țări, printre Rusia sau Ucraina, oamenii au aprins lumânări și au adus flori.

România, între țările care vor pierde zile de vreme confortabilă în următorii ani. Balcanii, zona cea mai afectată din Europa de schimbările climatice
Recomandări
România, între țările care vor pierde zile de vreme confortabilă în următorii ani. Balcanii, zona cea mai afectată din Europa de schimbările climatice

Tribute to the victims of France terror attack in MoscowIcon photoVEZI GALERIA  FOTOPOZA 1 / 3

UPDATE 18.56: Clădirea Parlamentului Marii Britanii va fi luminată în această seară în culorile steagului Franței, în memoria victimelor atacului de la Nisa, ministrul britanic de externe, Boris Johnson, declarând că sunt alături de Franța în aceste momente. „Nici o țară nu este imună terorismului. Suntem uniți cu Franța și cu partenerii nosștri europeni pentru a lupta cu aceste amenințări”, a spus acesta.

::placeholdeR–>

UPDATE 18.31: Cursa nebună a camionului, care a spulberat oamenii aflați pe Promenade des Anglais să vadă artificiile organizate de Ziua Națională a Franței, a durat 45 de secunde.

 

Ionela Maria Ciolan, cercetătoare în politica de securitate a UE: „Europa nu mai este sigură. Trebuie să ne pregătim pentru o eră de competiție geopolitică acerbă”
Recomandări
Ionela Maria Ciolan, cercetătoare în politica de securitate a UE: „Europa nu mai este sigură. Trebuie să ne pregătim pentru o eră de competiție geopolitică acerbă”



UPDATE 18.26: Şefii diplomaţiilor rusă şi americană, Serghei Lavrov şi John Kerry, s-au dus împreună la sediul Ambasadei Franţei la Moscova, vineri, pentru a depune flori în memoria victimelor atacului de la Nisa.

UPDATE 18.22: Promenade des Anglais va fi redeschisă în jurul orei locale 20.00.

UPDATE 18.05: Procurorul Parisului, Francois Molins, ține o conferință de presă în acest moment. Acesta a precizat că 202 de persoane au fost rănite, 52 sunt în stare gravă, iar 25 sunt la terapie intensivă. A fost deschisă anchetă pentru asasinat și pentru tentativă de asasinat, cât și pentru săvârșirea faptelor de terorism. În camionul atacatorului se afla doar o bicicletă, două arme și o muniție, un telefon mobil și mai multe documente, printre care un card bancar și un permis de conducere, care s-au dovedit a fi ale atacatorului Mohamed Lahouaiej Bouhlel, care s-a născut pe 3 ianuarie 1975 în Tunisia. În martie, acesta fusese condamnat la șase luni de închisoare cu suspendare pentru faptele sale de violență, având mai multe antecedente penale în perioada 2010-2016, dar nu se afla în atenția autorităților pentru suspiciune de terorism. Molins a declarat că se fac cercetări pentru a determina dacă acesta a avut complici sau nu, precizând că atacul nu a fost revendicat de nici o grupare teroristă, deși corespunde modului de operare al teroriștilor. Procurorul a confirmat că soția acestuia se află în custodia poliției pentru audieri.

UPDATE 17: 31:Cei doi români, soţ şi soţie, răniţi, joi noaptea, în atacul de la Nisa, de pe Promenade des Anglais, sunt din Buzău și se numesc Virgil și Mirabela Neagu, potrivit reporterbuzoian.ro.  El are 38 de ani, iar ea  are 30 de ani, și sunt stabiliți în Nisa de aproape doi ani. Cei doi buzoieni au fost spitalizaţi la un centru medical aflat la circa 7 kilometri distanţă de Nisa. Vezi imaginea cu ei aici.

UPDATE 17.14: Presa rusă a făcut reconstituirea 3D a tragediei de la Nisa. Într-un filmuleț de 27 de secunde, aceștia au refăcut firul întregurului atac. În acesta se poate urmări cum Mohamed Lahouaiej Bouhlel intră pe promenadă cu camionul, deschide focul și îi spulberă pe oamenii din mulțime ca pe popice, iar apoi este anihilat de polițiști.

UPDATE 17.02: Papa Francisc condamnă atacul de la Nisa şi îşi exprimă apropierea spirituală faţă de poporul francez.

UPDATE 16.50: Potrivit News.ro, cei doi români, soț și soție,  răniţi în atentatul de la Nisa sunt din judeţul Buzău, iar potrivit unor apropiaţi starea lor de sănătate este stabilă. Ministerul Afacerilor Externe nu a dat publicităţii numele celor doi tineri, în prezent stabiliţi la Nisa, însă familiile lor au fost deja anunţate în legătură cu situaţia lor.

UPDATE 16.22: Printre persoanele decedate se află și o rusoaică și doi cetățeni marocani.

UPDATE 16.19: Președintele francez a ținut o conferință de presă la unul din spitalele unde au fost duse victime și a declarat că „50 de persoane sunt în stare gravă” și se zbat între viață și moarte. Bilanțul morților ar putea crește.

UPDATE 16.16: Autoritățile nu au găsit arme sau explozibil în casa atacatorului. Soția atacatorului a fost luată în custodia polițiștilor.

UPDATE 16.15: Ziarul francez Le Figaro a anunțat că pe Promenade des Anglais se aflau 30.000 de oameni, în momentul atacului. Zona va rămâne în continuare închisă.

UPDATE 16.13: Interpolul se implică în ancheta atacului de la Nisa. Din echipelele Interpolului fac parte și experți în identificarea victimelor, informează Reuters

UPDATE 16.05: Un martor a publicat o  înregistrare video care surprinde momentul în care atacatorul este ucis de polițiști.

UPDATE 15.45: Atacatorul de la Nisa se afla pe parcat cu camionul pe promenadă,  de nouă ore,  înainte să înceapă atacul. Deși a atras atenția polițiștilor, în momentul în care oamenii legii l-au întrebat ce face acolo și de ce nu pleacă el a spus că aduce înghețată, însă aceștia nu l-au controlat,  susține Daily Mail.

UPDATE 15.22: Miniștrii de externe din Armenia, Ucraina și Elveția au declarat că printre morți se află și câte un cetățean de-al lor. Oficialii armenieni anunțaseră inițial că au doi cetățeni morți, însă doar unul a fost confirmat.

Autoritățile de la Berlin au anunțat vineri, de asemenea, că trei cetățeni germani, un profesor și doi studenți au fost uciși joi seara, în atacul care a lovit la Nisa. Potrivit presei germane, ei făceau parte dintr-o excursie școlară, pentru a sărbători diploma de licență.

UPDATE 15.10: Aeroportul din Nisa a fost evacuat parțial în această după-amiază după ce a fost descoperit un bagaj suspect. Se pare că forțele de ordine iau măsuri suplimentare de protecție. Alerta s-a dovedit a fi falsă. Pasagerii au fost lăsați să se întoarcă pe aeroport să-și ia bagajele.

 

UPDATE 14.44: Pe internet au început să apară tot mai multe imagini cu atacatorul Mohamed Lahouaiej Bouhlel.

 

UPDATE 14.09: Adrian Bogdan, un buzoian stabilit la Nisa care s-a aflat printre supravieţuitorii atacului soldat cu 84 de morţi şi peste o sută de răniţi, a postat pe Facebook un anunţ în care povesteşte drama trăită.

„Acest camion s-a aflat la 20 m în fața mea, nevăzându-l deoarece vorbeam la telefon privind în asfalt(…).Datorită mulțimi aflate înaintea mea am scăpat cu viață deoarece s-a produs acel zgomot de impact şi aşa am ridicat privirea. Ne-am bușit unii de alții pentru a ne feri din calea camionului după care am rămas şocat..,copii, tineri,vârstnici…..CARNAGIU Dumnezeu să-i odihnească.”

 

UPDATE 14.00: Vecinii spun că atacatorul Mohamed Lahouaiej Bouhlel nu a ținut Ramadanul anul acesta, nu era un om religios și nu mergea la rugăciune. Era un om singuratic, depresiv, instabil și agresiv și trăia separat de soția lui, cu care se afla în plin divorț.

 

UPDATE 13.32: Președintele francez Francois Hollande a ajuns la Nisa. Avionul lui tocmai a aterizat.

UPDATE 13.31: Doi americani au fost uciși în atacul de la Nisa, sud-estul Franței, potrivit purtătorului de cuvânt al Departamentului de Stat, John Kirby. „În prezent, putem confirma că doi cetățeni americani au fost uciși în atacul din 14 iulie de la Nisa”, a spus el într-o declarație.

UPDATE 13.27: Prințul Albert al II-lea de Monaco  a trimis un mesaj președintelui Francois Hollande, vineri dimineață, în urma atacului atroce din Nisa de joi seara.”În seara Zilei sale Naționale, Franța a suferit la Nisa un atac terorist sângeros”, scrie suveranul. „Cu o emoție foarte puternică, vreau să vă asigur de solidaritatea deplină a țării mele, bazată pe  un destin comun între Principatul Monaco și Republica franceză”, a mai precizat acesta.

UPDATE 13.04: Acesta este blocul, unde locuia atacatorul Mohamed Lahouaiej Bouhlel, unde au loc, în prezent, percheziții.

casa atacatorului

 

 

UPDATE 12.46: Printre persoanele rănite se pare că s-ar afla și unul dintre fiii lui Nicolas Sarkozy, informează BFM TV.

UPDATE 12.33: Presa franceză a făcut public numele șoferului. Acesta a fost identificat drept Mohamed Lahouaiej Bouhlel. Acesta era căsătorit și avea trei copii.

UPDATE 12.31: Autoritățile au mai găsit în camion  încă o carte de identitate, anunță Nice Matin. Totodată, publicația informează că adjunctul directorului poliției din Nisa a murit în atac.

UPDATE 12.15: Deși atacul de la Nisa nu a fost încă revendicat de nici o organizație teroristă, un filmuleț de șapte secunde înregistrat de un martor și postat pe rețeaua de socializare Twitter surprinde chiar momentul înainte ca șoferul să tragă și să intre în mulțime cu camionul. Pe înregistrarea video se aude clar cum atacatorul strigă ‘Allahu Akbar’, apoi se aude un foc de armă și pornește spre mulțime.

UPDATE 11.54: Președintele francez, François Hollande,  a decretat trei zile de doliu național în urma atacului de la Nisa.

UPDATE 11.44: Silviu Crăescu, specialist pe problem de Inteligence, președintele Academiei Naționale de Securitate și Organizarea Apărării (ANSOA) este de părere că atentatul de la Nisa este o răzbunare ISIS pentru uciderea unui comandant al lor, Al-Shishani, într-un raid aerian care a avut loc recent în Irak.

UPDATE 11.35: Noi imagini teribil surprinse de martori au fost postate pe rețele de socializare. Una dintre acestea este cea a unui copil care și-a pierdut viața, iar alături, jucăria pe care o ținea în brațe. Se pare că 10 minori și-ar fi pierdut viața, iar alți 50 au fost răniți.

 

Din informațiile pe care le dețin, s-ar parea că atacatorul din noaptea trecută ar fi fost un autoradicalizat (probabil manipulat!) și este o răzbunare. Camionul ucigaș ar fi fost închiriat, armele găsite în acesta ar fi fost, din fericire, jucării, iar teroristul, care ar fi acționat din „proprie inițiativă”, ar dispune doar de un cazier judiciar „nesemnificativ” (delicte minore)! Este o gravă eroare de securitate a autorităților franceze care asigurau perimetrul dacă acel camion a putut pătrunde în zona de esplanade”, ne-a declarat Silviu Crăescu.

UPDATE 11.15: Sub hastag-ul #nice06, oameni din întreaga lume au trimis mesaje de condoleanțe și solidaritate. Imagine emoționantă publicată de SRI după atentatul de la Nisa

UPDATE 11.05: Camionul a făcut zig-zag prin mulțime pe o distanță de aproximativ DOI KILOMETRI înainte ca forțele de ordine să îl anihileze. Acesta este traseul făcut de șofer.

 

 

UPDATE 11.00: Acuzații grave din partea martorilor la tragedia de la Nisa.  Un bărbat a declarat pentru ITV că echipajele nu și-ar fi făcut treaba. ”Nu exista nici un dispozitiv de securitate și le-a luat pompierilor aproape o jumatăte de oră pentru a ajunge la fața locului”, a spus bărbatul.

UPDATE 10.55: Primarul Nisei, Christian Estrosi, a declarat că printre cele 84 de victime se numără și cel puțin 10 copii. Autorităţile au făcut apel pentru donare de sânge în spitalele din oraş.

UPDATE 10.50: “Camionul a fost închiriat în urma cu câteva zile, în regiunea Provence-Alpes-Cote dAzur”, a declarat un oficial din poliție pentru AFP.

UPDATE 10.46Preşedintele Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu, condamnă autoritățile franceze în cazul tragediei de la Nisa. ”Mă văd nevoit să constat cu multă îngrijorare că acest gen de tragedii tind să intre în cotidian, că imaginaţia criminală a acestor terorişti depăşeşte orice limită şi că de prea multă vreme comunicatele cancelariilor, oricât ar fi de sincere, nu pot repara ireparabilul. Devine din ce în ce mai de neînţeles cum serviciile specializate din ţări cu multă experienţă în domeniu se dovedesc ineficiente în prevenirea şi derularea acestor crime împotriva civililor complet nevinovaţi”, susţine Călin Popescu Tăriceanu.

UPDATE 10.39: Sky News a publicat o imagine cu un om care se află în această dimineață la locul tragediei. Totul este pustiu, pe Promenade des Anglais,  putând fi văzute doar gunoaiele.

promenada

UPDATE 10.35: Marcus Freeman, un australian ce lucrează ca editor, se afla în vacanță în Franța, când a avut loc tragicul atac de la Nisa. El a postat pe Facebook, mai multe imagini realizate chiar înainte de atac, când el și iubita lui urmăreau focurile de artificii.

 

UPDATE 10.10: Adrian Ursea, ”secundul” de la Nice, stă la 3 km de locul atentatului: ”Totul e OK, ne aflam în cantonament! Dar suntem în stare de șoc!”

UPDATE 09.50: Consilierul USB Clotilde Armand afirmă că susţine deportarea tuturor celor care se fac responsabili de difuzarea propagandei teroriste islamice, fiind condamnaţi astfel de instanţele europene, şi închiderea moscheilor cu clerici radicali islamişti.

UPDATE ora 09.30: Ce spune preotul paroh de la Nisa, Radu Totelecan, despre românii răniți în atacul de la Nisa

UPDATE ora 09.20: O imagine cu presupusul atentator a fost făcută publică. Deocamdată autoritățile franceze nu au dat prea multe informații despre bărbat, dar se pare că ar fi un francez de origine tunisiană, care locuia în regiune.

atentatorr

UPDATE ora 09.00 | Cei doi români răniți în atentat sunt soț și soție. Din primele informații reiese că starea bărbatului este mai gravă decât a soției sale, având ambele picioare fracturate.

UPDATE ora 08.30: Ministrul de Externe a declarat vineri dimineață că printre răniți se află și cel puțin doi români. Deocamdată nu se știe dacă sunt și români morți în atac.

UPDATE ora 08.00| Ultimul bilanț indică 84 de morți printre care se află și copii și peste 100 de răniți, din care 18 în stare critică. Autoritățile franceze fac un apel la cetățeni pentru a dona sânge, cantitățile aflate în bănci nemaifiind suficiente pentru numărul enorm de oameni răniți.

UPDATE ora 7.50: Și premierul Dacian Cioloș aflat în acest moment în Mongolia, la summitul Asia-Europa, a scris, pe Facebook, în română şi franceză, că România este alături de Franța şi de poporul francez încercat încă o dată de un atentat de o violență incalificabilă. De asemenea, premierul a spus că şi tara noastră este solidară împotriva violenţei şi urii.

”Momentan nu există informații despre români aflați printre cei 84 de morți, dar știm că sunt doi rămâni care trăiesc acolo și care sunt răniți și spitalizați. Nu știm deocamdată în ce stare se află aceștia, vom reveni cu informații. Sunt și informații pe care nu le putem da, ele sunt date confidențiale de identitate. O echipă consulară a oficiului consular român de la Marsilia s-a deplasat în cursul nopţii la Nisa şi este în legătura cu rudele persoanelor rănite”, a declarat Lazăr Comănescu, ministrul de Externe.

UPDATE ora 7.40: Președintele Klaus Iohannis a transmis un mesaj după atentatul de la Nisa prin care condamnă atacul înfiorător asupra Franței.

”Condamn ferm atacul înfiorător care a avut loc azi noapte la Nisa, de Ziua Națională a Franței. Teroarea a lovit din nou poporul francez, a lovit din nou Europa. O zi de sărbătoare s-a transformat într-una de doliu, după ce o mână criminală a curmat viețile a zeci de oameni și a lăsat în urmă peste o sută de răniți.
Flagelul terorismului trebuie combătut, actele de cruzime trebuie stopate și putem face asta doar uniți împotriva celor care nu au nicio justificare pentru actele lor. Transmit condoleanțe familiilor victimelor și multă putere celor răniți! România este alături de Franța în aceste clipe îngrozitor de dureroase”, a scris președintele pe pagina sa oficială de Facebook.

UPDATE ora 07.20 : Mai mulți turiști rămâni se aflau la locul tragediei din Nisa. Unul dintre ei a povestit momentele de coșmar prin cre a trecut. Șocul era atât de mare, încât nici nu a realizat inițial despre ce este vorba. Din fericire a reușit să ajungă la hotelul la care era cazat.

”Franța este în lacrimi. La Nisa, bucuria sărbătorii Zilei Naționale s-a transformat în dramă. Viețile a zeci de oameni care celebrau libertatea, egalitatea, fraternitatea au fost secerate într-un act inuman. În aceste momente, România este alături de Franța, de poporul francez încercat încă o dată de un atentat de o violență incalificabilă. Doresc să transmit condoleanțe familiilor îndoliate și tărie tuturor celor care trec prin această grea cumpănă”, a scris premierul pe pagina de Facebook.

Citește și: ATENTAT NISA | Momentul în care camionul a intrat în mulțime, surprins de camere. Imagini șocante cu victimele aflate pe jos, în stradă | VIDEO 18+

UPDATE ora 07.00 | Autoritățile au anunțat că armele găsite în camion nu erau reale, erau unele false, iar grenada nu era funcțională.

UPDATE 06:30: Noul bilanț arată 80 de morți și cel puțin 120 de răniți.

UPDATE 4.50: Atentat Nisa “Franţa a fost lovită în ziua sa naţională, 14 iulie, simbol al libertăţii. Drepturile omului sunt negate de terorişti”, a declarat președintele Franței, care a adresat un mesaj în urma atacului terorist. Liderul de la Elysee a anunțat prelungirea stării de urgență cu trei luni, după ce, chiar joi, anunțase că nu va mai fi prelungită după ce va expira pe 26 iulie. „Franța este sub amenințarea terorismului islamist. (…)Este clar că trebuie să facem totul pentru a lupta împotriva flagelului terorist”, a mai afirmat liderul de la Elysee.

Președintele francez a anunțat că 77 de persoane și-au pierdut viața în atacul terorist, iar printre aceștia se numără și copii. În plus, aproximativ 20 de persoane sunt în stare gravă. Citește mai multe informații AICI.

Atentat Nisa – șoferul camionului, de origine tunisiană

UPDATE 4.20: Șoferul camionului ar fi fost un francez de origine tunisiană, în vârstă de 31 de ani, potrivit Nice-Matin. El ar fi deschis focul asupra mulțimii în timp ce conducea vehiculul. Totodată, autoritățile au descoperit grenade și arme în camion. Citește mai multe informații AICI.

UPDATE 4.11: ATENTAT Nisa. Președintele francez, Francois Hollande, urmează să transmită un mesaj televizat, a transmis Palatul Elysee.

În același timp, mai multe evenimente care urmau să aibă loc în Nisa au fost anulate. Concertul Rihannei care trebuia să fie vineri a fost anulat, precum și festivalul de Jazz din Nisa, care era programat în perioda 16 și 20 iulie.

UPDATE 4.00: ATENTAT Nisa. Ministerul român al Afacerilor Externe a anunţat că face demersuri în regim de urgenţă pe lângă autorităţile locale pentru obţinerea unor informaţii suplimentare privind cetăţenia victimelor. Citește mai multe informații AICI

UPDATE 3.50: Bilanțul atentatului din Nisa a crescut la 77 de morți. Mulți oameni din orașul francez nu au încă informații despre cei apropiați. Pe Twitter a fost publicate mai multe fotografii cu persoanele pe care rudele încearcă să le găsească, însoțite de hashtag-ul #RechercheNice.

”Eram pe faleză și am văzut un camion cum intră în zona pietonală. Inițial am crezut că este un accident, dar apoi ne-am dat seama că nu este deloc un accident. Am văzut cum efectiv călcau oamenii. Erau oameni cu familii, cu copii, erau cel puțin 200 de oameni. Am auzit tot felul de pocnituri. Era prima dată când am auzit un foc de armă în mulțime, nici nu mi-am dat seama că este vorba de focuri de armă”.

 

UPDATE 3.40: ATENTAT Nisa. Aproximativ 100 de persoane au fugit în mare în timpul momentelor de panică și haos care au urmat atacului terorist. Acestea au fost salvate între timp de mai multe echipaje. Totodată, holul hotelului de lux Negresco, în apropierea căruia a avut loc atentatul s-a transformat într-un loc de acordare a primului ajutor pentru răniți.

 

UPDATE 3.35: Președintele Franței a convocat un consiliu restrâns de securitate și apărare, vineri dimineață, la ora 9.00 (10.00 ora României), la Palatul Elysee.

În același timp, primărița Parisului a decis că drapelele vor fi coborâte în bernă vineri.

UPDATE 3.30: ATENTAT Nisa. Autoritățile au infirmat informațiile potrivit cărora un suspect ar fi fugit din camionul care a intrat în mulțimea de oameni, la Nisa. Anterior, mai multe publicații franceze au scris că șoferul camionului a fost ucis, însă un alt suspect ar fi coborât din vehicul și ar fi fugit de la locul faptei.

UPDATE 3.21: Președintele american Barack Obama a condamnat atacul terorist de la Nisa. „În numele poporului american, condamn în cei mai duri termeni ceea ce pare a fi un atac terorist îngrozitor la Nisa, în Franţa. (…) Gândurile și rugăciunile noastre se îndreaptă către familiile și cei apropiați de cei care au fost uciși”, a declarat Barack Obama, potrivit unui comunicat dat publicității de Casa Albă. Totodată, liderul american a precizat că a oferit Franței „orice asistenţă de care ar putea avea nevoie pentru a-i aduce pe cei responsabili în fața justiţiei”.

UPDATE 2.54: Bilanțul atentatului a crescut la 76 de morți și cel puţin 120 de răniţi. 16 răniți sunt în stare critică, iar 31 sunt în stare gravă, transmite Le Figaro. Atacul terorist nu a fost revendicat până în acest moment de nicio grupare, însă cei care susțin Statul Islamic sărbătoresc tragedia. Mai multe imagini, printre care și una cu Turnul Eiffel cuprins de flăcări, au început să circule pe internet.

 

UPDATE 2.38: Primarul din Nisa a confirmat că șoferul care a intrat în mulțime a deschis focul asupra oamenilor. Potrivit CNN, șoferul mai întâi a tras în mulțime și apoi a intrat cu camionul în oamenii adunați pe Promenade des Anglais. Investigația tragediei a fost preluată de anchetatorii antiterorism.

Citește și: Atentat la Nisa, de Ziua Națională a Franței | Mărturii cutremurătore: „Camionul mergea în zigzag. Oamenii s-au agățat de ușă”

UPDATE 2.15 Momentul în care camionul a intrat în mulțime a fost filmat. Într-o înregistrare publicată pe rețelele de socializare se vede cum vehiculul de culoare albă se îndrepta direct către oamenii adunați pe Promenade des Anglais pentru a urmări spectacolul de artificii. Șoferul camionului a accelerat în momentul în care s-a apropiat de mulțime, iar mai mulți polițiști par să alerge în spatele vehiculului, cel mai probabil în încercarea de a-l opri.

 

 

 

 

Atentat Nisa – Primele declarații ale supraviețuitorilor!

UPDATE 2.06 Șoferul camionului a parcurs o distanță de aproximativ doi kilometri, potrivit presei franceze.
Martorii tragediei au povestit clipele de groază prin care au trecut și cum șoferul camionului a intrat în plin în mulțimea de oameni.

„Aproape că am murit. (…) Camionul mergea în zigzag. Nu îți dădeai seama unde merge. Soția mea… la un metru distanță… ar fi murit”, a povestit un martor, pentru i-Tele.

„Camionul a rupt totul… stâlpi, copaci. Nu am văzut niciodată aşa ceva. Unii oameni s-au agăţat de uşă şi au încercat să îl oprească”, a adăugat martorul.

 

 

Polițiștii au început să deschidă focul asupra camionului, potrivit unor imagini în care se vede că în parbrizul camionului  au fost trase mai multe focuri de armă.
atentat Nisa camion parbriz

UPDATE 1.48: Bilanțul atacului din Nisa a ajuns la 73 de morți, transmite Le Figaro. Totodată, în presa franceză au apărut informații despre o luare de ostatici, însă ministerul de interne al Franței a negat această informație.

UPDATE 1.43: Facebook a activat aplicația Safety Check, prin intermediul căreia utilizatorii rețelei de socializare pot informa că se află în siguranță.

Totodată, locuitorii orașului, care au fost sfătuiți să rămână în locuințe, au început să folosească pe Twitter hashtag-ul #PortesOuvertesNice, prin care anunță că pot găzdui persoane care sunt în căutara unui adăpost.

UPDATE 1.35: ATENTAT Nisa. Preşedintele Francois Hollande, care se afla la Avignon, se întoarce imediat la Paris, unde a fost activată o celulă de criză.

Nu este clar în acest moment, dacă șoferul camionului a acționat singur sau a avut mai mulți complici. Potrivit martorilor, vehiculul a parcurs câteva sute de metri pe Promenade des Anglais, înainte de a fi oprit. Totodată,  el ar fi deschis focul, înainte să fie ucis de autoritățile franceze. În camion au fost găsit mai multe puști și grenade, ceea ce indică faptul că este vorba despre un atac terorist premeditat, scrie Le Figaro.

UPDATE 1.30: Bilanţul atentului de la Nisa a ajuns la 60 de morţi şi circa 100 de morţi, a anunţat Parchetul din Nisa, relatează Le Parisien. Autoritățile au precizat, însă, că acest bilanț este unul provizoriu.

Între timp, apar primele imagini cu haosul de pe străzile din orașul Nisa, în urma atacului.

 

Subprefectul departamentului Alpes-Maritimes, Sébastien Humbert, a vorbit despre „mai multe zeci, poate vreo 30 de morți și poate mai multe sute de răniți”. Șoferul camionului care a izbit mulțimea a fost împușcat, a precizat el, potrivit postului francez BFMTV.

Prefectura departamentului Alpes-Martimes a vorbit despre un atentat și le-a cerut locuitorilor să rămână în locuințe.

Google News Urmărește-ne pe Google News