Nașterea și creșterea unui copil în România anului 2017 reprezintă o provocare pentru foarte multe familii din cauza greutăților financiare. Asta pentru că țara noastră este printre țările din UE în ceea ce privește rata sărăciei. Un studiu recent dezvăluia o statistică dramatică: peste 60% dintre copiii din mediul rural se culcă nemâncați. Așadar, iată cât costă să crești un copil în România:

Cât costă analizele în timpul sarcinii

Încă din timpul sarcinii, viitoarele mame sunt nevoite să scoată din buzunar sume importante de bani. Deși teoretic analizele din timpul sarcinii ar trebuie să fie decontate de Casa de Asigurări, în practică lucrurile stau diferit. O mamă care își dorește să fie cu analizele la zi, în fiecare etapă a sarcinii, ar trebui să-și facă programare încă din prima clipă când află de sarcină pentru toate cele 9 luni. De multe ori însă se impun analize suplimentare care au costuri destul de piperate și nu sunt decontate de Casa de Asigurări.

În primul trimestru de sarcină

  • Încă de la începutul sarcinii există un set de analize. O parte se pot face gratuit, cu trimitere de la medicul de familie (Hemoleucogramă, Glicemia, Transaminazele (TGP, TGO), creatinină și ureea, sumarul de urină, colesterolul și trigliceridele, calcemia, grupă sanguină și Rh-ul, HIV, etc).  Mai există niște analize foarte importante care se fac tot în primul trimestru și al căror cost, din păcate, nu este suportat de stat: Hepatită B, hepatită C, toxoplasmoză, rubeolă, Citomegalvirus și Listeria monocytogenes- costă cam 400-600 lei.
  • Papanicolau și un examen de secreție vaginala, aproximativ 150 lei, consultație la ginecolog: 50-100 lei.

Investigație. Lacunele din declarația de interese a unui secretar de stat: firma soției primește bani de la fondul de stat unde el este membru în consiliul de administrație
Recomandări
Investigație. Lacunele din declarația de interese a unui secretar de stat: firma soției primește bani de la fondul de stat unde el este membru în consiliul de administrație

În al doilea trimestru repeți analizele de sânge gratuite.

  • Vizita lunară la medic, ceea ce înseamnă încă aproximativ 200-300 lei.
  • Ecografie: 150 Lei.
  • Triplu test de sarcină, o analiză de sânge în urmă căreia se pot depista anumite malformații și defecte genetice cromozomiale care pun în pericol viață fătului. Se recomanda femeilor de orice vârstă, musai după 35 de ani. Analiză costă cam 350 lei.
  • Între săptămânile 18 și 22 de sarcină se recomanda ecografia de morfologie fetala. Această costă între 250 și 400 lei, depinde la ce clinică este realizată.

Trimestrul al treilea

  • Analizele de sânge și vizitele la ginecolog, minim încă 300-500 de lei
  • ecografiile care de multe ori depășesc 200 de lei.

Așadar, în mare analizele din timpul sarcinii duc la la aproximativ 3.000 de lei, însă în unele cazuri, când este nevoie de amniocenteză și alte investigații, pot depăși chiar 5.000 de lei.

Citește și: La ce infecții sunt predispuse femeile însărcinate, când și cum trebuie tratate

Cât costă nașterea

Spitalizarea și nașterea în sistemul medical de stat sunt, teoretic, decontate de Casa de Aigurări, însă orice femeie care a născut sau care urmează să nască într-un spital de stat știe, măcar cu aproximație, câți bani trebuie să scoată din buzunar, bani pentru care nu va primi nici chitanță, nici factură.

Putin spune că Rusia nu va ataca NATO, dar va doborî avioanele F-16 date Ucrainei: Dacă sunt utilizate din țări terțe, devin ținte legitime
Recomandări
Putin spune că Rusia nu va ataca NATO, dar va doborî avioanele F-16 date Ucrainei: Dacă sunt utilizate din țări terțe, devin ținte legitime

Banii băgați în buzunarele medicilor ginecologi și obstreticinei, moașelor, asistenților, medicilor anesteziști variază în funcție de tipul nașterii. O naștere naturală poate costa între 1000 și 1500 de lei, pe când sumele în cazul nașterilor prin cezariană pot ajunge și chiar depăși 2.000 de lei.

În cazul în care părinții mai doresc, pot opta pentru rezervă cu plată, ceea poate înseamna până la 1500 de lei în unele spitale de stat din București, de exemplu.

Nașterea în sistemul medical privat este și mai costisitoare, în funcție de clinică și de câte servicii sunt incluse. Așadar, o naștere poate costa de la 4.500 de lei până la peste 10.000 de lei pentru pachetele complete ale unor clinici private de renume.

În concluzie, nu este deloc de mirare natalitatea tot mai scăzută din România ultimilor ani, dacă un cuplu este nevoit să scoată din buzunar minim 4.000-5.000 de lei pentru a aduce pe lume un copil. Iar chletuielile cele mai mari abia după aceea încep.

Cât costă trusoul bebelușului

În clinicile private este asigurat necesarul de consumabile și hăinuțe pentru nou-născut, însă acest lucru nu este valabil și în spitalele de stat, unde mamele își fac un bagaj imens înainte de a naște, bagaj pe care îl au cu ele în spital. Acesta conține de la scutece de unică folosință, cosmetice până la haine pentru copil.

Ce au păţit poliţiştii care l-au lăsat pe Vlad Pascu să conducă drogat. Sancțiunea maximă: 20% din salariu timp de trei luni
Recomandări
Ce au păţit poliţiştii care l-au lăsat pe Vlad Pascu să conducă drogat. Sancțiunea maximă: 20% din salariu timp de trei luni

Cheltuielile după nașterea copilului variază foarte multe în funcție de posibilitățile financiare ale părinților, de multe ori însă ele depășesc 10.000 de lei. În acești bani sunt incluse haine, scutece și cosmetice pentru bebeluș, dar și pătuț, cărucior, sistem de purtare. În unele cazuri, mamele au nevoie de pompă de sân, biberoane și chiar și lapte praf. Lista cu produsele necesare unui nou-născut este una lungă, însă în România anului 2017 sunt foarte mulți părinți care abia pot asigura strictul necesar copilului.

Creșele și grădinițe de stat versus grădinițele private

Grădinițe și creșele de stat sunt teoretic gratuite, însă părinții de cele mai multe ori plătesc mâncarea pe care copiii o primesc pe parcursul orelor petrecute la creșă sau grădinița de stat. Sumele variază între 150 de lei și 350 de lei lunar. Însă, de foarte multe ori, la aceste sume se adaugă rechizitele pe care educatorii le cer tot de la părinți, bani pentru consumabile și multe altele.

În cazul grădinițelor private costurile sunt mult mai mari. Taxa în sistemul de învățământ preșcolar privat pornește de la 600-700 de lei lunar și poate depăși de multe ori 3.000 de lei.

Cât costă rechizitele școlare

Desigur, și în cazul rechizitelor școlare sumele pe care părinții le cheltuie variază în funcție de posibilități. La fiecare început de an școlar pentru un copil este nevoie de rechizite ale căror prețuri variază între 350-400 de lei și 800-900 de lei.

La banii cheltuiți pe rechizite se adaugă însă multe alte cheltuieli în timpul unui an școlar. Pe lângă hainele copilului și, în unele cazuri uniforma școlară, există fondul clasei și multe alte contribuții financiare din partea părinților. La acestea se adaugă excursiile și taberele școlare ale căror prețuri variază de la 150-200 de lei până la peste 2.000 de lei.

Citește și: Comisia Europeană a aprobat acordarea de mese calde, de rechizite și trusoul pentru nou-născuți; Cine beneficiază de măsuri

Mai mult, încă din clasele I-IV foarte mulți părinți apelează la profesori care să le mediteze copiii pentru că nu asimilează suficient în timpul orelor de studiu din clasă. Iar aici sumele nu sunt deloc de neglijat, pot fi sute de lei pe lună.

Prețurile cresc de la an la an, la fel și chleuielile familiilor cu copii. Alocațiile de stat însă stgnează la suma de 84 de lei în anul 2017, sumă ce nu poate acoperi nici măcar o mică parte din necesitățile lunare ale unui copil. Asta pentru că, pe lângă rechizite și haine, copiii mai au nevoie de foarte multe lucruri. Cum sunt încă în creștere, alimentația este foarte importantă. O alimentație echilibrată este obligatorie pentru dezvoltarea armonioasă a unui copil, însă numărul părinților care pot asigura micuților lor acest lucru este îngrijorător de mic.

Citește și: Rechizitele de clasa întâi, de 6 ori mai scumpe decât alocaţia copilului

Mai mult, părinții scot din buzunare bani și pe tratamentul copiilor, care de multe ori nu este gratuit. Chiar și pentru o răceală mai puternică părintele cheltuiește cel puțin câteva zeci de lei. Asta ca să nu mai vorbim de afecțiuni mai grave unde tratamentul poate deveni cu adevărat costisitor.

În ultimii ani, fiecare program de guvernare a avut în vedere creșterea natalității în România, însă principala problemă evocată de tinerele cupluri este lipsa banilor necesari nașterii și creșterii decente a unui copil.

Citește și: Premierul Grindeanu spune că i-a fost greu să găsească vaccinuri pentru cei doi copii

Google News Urmărește-ne pe Google News


Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro

Comentează

Loghează-te în contul tău pentru a adăuga comentarii și a te alătura dialogului.

Marius Vizer rupe tăcerea! “Îl surclasez pe Cozmin Gușă fără echivoc în orice domeniu, mai puțin la minciună și trădare!” Exclusiv
FANATIK.RO
Marius Vizer rupe tăcerea! “Îl surclasez pe Cozmin Gușă fără echivoc în orice domeniu, mai puțin la minciună și trădare!” Exclusiv
Wow! Cum arată Loredana Groza, în realitate. Anca Țurcașiu a postat o fotografie cu ea, fără niciun filtru
Viva.ro
Wow! Cum arată Loredana Groza, în realitate. Anca Țurcașiu a postat o fotografie cu ea, fără niciun filtru
Mesajul Regelui Charles după ce nora sa, Kate Middleton, a anunțat că are cancer. Sunt trei cazuri de cancer la Casa Regală
Libertateapentrufemei.ro
Mesajul Regelui Charles după ce nora sa, Kate Middleton, a anunțat că are cancer. Sunt trei cazuri de cancer la Casa Regală
Șoc în tenis: Novak Djokovic s-a despărțit de omul alături de care a luat jumătate dintre Grand Slam-uri. Ce mesaj a avut sârbul
GSP.RO
Șoc în tenis: Novak Djokovic s-a despărțit de omul alături de care a luat jumătate dintre Grand Slam-uri. Ce mesaj a avut sârbul
Rețeta de post Lidl. Supa de legume pe care ai să o faci mereu. Are ingrediente ieftine, e delicioasă și gata în câteva minute
FANATIK.RO
Rețeta de post Lidl. Supa de legume pe care ai să o faci mereu. Are ingrediente ieftine, e delicioasă și gata în câteva minute
Zece ore a fost violată de iubitul ei și prietenul acestuia, în Alba. Coșmarul trăit de o femeie în casa partenerului ei
Știrileprotv.ro
Zece ore a fost violată de iubitul ei și prietenul acestuia, în Alba. Coșmarul trăit de o femeie în casa partenerului ei
Ce s-a aflat despre Liviu Moroiu de la 'Chefi la cuțite'. Bucătarul a refuzat cuțitul de aur de la chef Ștefan Popescu!
Unica.ro
Ce s-a aflat despre Liviu Moroiu de la 'Chefi la cuțite'. Bucătarul a refuzat cuțitul de aur de la chef Ștefan Popescu!
Acuzat că a uitat limba română, Răducioiu spune adevărul din spatele episodului bizar: "Evident că lumea a rămas şocată. Nu am vrut să jignesc" | EXCLUSIV
Orangesport.ro
Acuzat că a uitat limba română, Răducioiu spune adevărul din spatele episodului bizar: "Evident că lumea a rămas şocată. Nu am vrut să jignesc" | EXCLUSIV
Momentul în care o motociclistă este lovită cu viteză de un SUV și aruncată pe maşina din faţă, pe un bulevard din Timișoara
Observatornews.ro
Momentul în care o motociclistă este lovită cu viteză de un SUV și aruncată pe maşina din faţă, pe un bulevard din Timișoara
Horoscop 28 martie 2024. Capricornii pot primi mesaje foarte interesante de la persoane pe care nu le consideră suficient de înzestrate
HOROSCOP
Horoscop 28 martie 2024. Capricornii pot primi mesaje foarte interesante de la persoane pe care nu le consideră suficient de înzestrate
RECOMANDĂRI