Căsuțe de 5 stele pentru bolnavi

06 aprilie 2012 13:35

Persoanele cu probleme de sănătate mintală din România vor avea la dispoziție, în apropierea Sighișoarei, un complex alcătuit din 38 de case construite în cele mai variate stiluri europene și dotate cu toate facilitățile, pentru recreere și terapie. Prima clădire – în stil maramureșean – a fost deja ridicată.

Covoare tradiționale maramureșene, îmbrăcând paturile și pereții, în interior, și lemn sculptat ca o dantelărie, la exterior – așa arată prima dintre cele 38 de case. Lângă ea ar urma să ”răsară” alte 11 clădiri reprezentative pentru zone diferite din țară și 26 de case în stiluri specifice celorlalte state membre ale Uniunii Europene. Lângă Sighișoara se va ridica, așadar, un sat european pitoresc, în care vei găsi, gard în gard, o construcție bavareză austeră și una siciliană, cu ornamentații bogate și cu amorași. Cele 38 de construcții vor alcătui ”Complexul European destinat recuperării persoanelor cu probleme de sănătate mintală” – am aflat în ajunul Zilei Mondiale a Sănătății (marcate pe 7 aprilie 2012), la lansarea oficială a proiectului ”Casă Cu Casă Se Face Sat”. Proiectul – unic în România – este derulat de Asociația ”Aripi”.   

O pictoriță cu probleme de sănătate mintală își donează tablourile pentru acest proiect

Pentru a promova proiectul, Simona Istrate, pictoriță cu probleme de sănătate mintală, donează 38 dintre tablourile sale. Creațiile ei, pline de culoare, pot fi văzute și rezervate accesând www.forumulsanatatiimintale.ro/expozitie-tablouri. Banii strânși astfel vor finanța realizarea unui film de promovare a Complexului European de la Sighișoara. ” Filmul este estimat la 5.000 de euro, sumă pe care sperăm să o strângem împreună” – spune Ștefan Bandol, președintele Asociației ”Aripi”. Realist, Bandol estimează că, până când își va deschide porțile Complexul European de lângă Sighișoara, vor trece ani buni.

Citește ultimele ȘTIRI pe Libertatea.ro