Iată ce castele sunt de vânzare în România!

14 mai 2011 16:00

Într-o perioadă în care piaţa imobiliară tinde să-şi revină din amorţeală, câţiva proprietari de castele şi conace îşi încearcă norocul. Ei şi-au scos la vânzare proprietăţile, sperând să obţină între câteva sute de mii şi câteva milioane de euro.

Îngenuncheaţi de cheltuielile de întreţinere ori pur şi simplu pentru că au nevoie de bani lichizi, cei care le deţin speră să găsească rapid cumpărători. Cele mai ieftine castele sau conace costă câteva sute de mii de euro, însă, de multe ori, se mai adaugă un… zero la suma de vânzare.
Un proprietar din Hunedoara, de pildă, vrea să obţină cinci milioane de euro pentru un castel situat în Mintia. Cel care deţine imobilul a propus Ministerului Culturii să îl achiziţioneze, însă a fost refuzat.
Nu există o statistică la Ministerul Culturii
În România există aproximativ o mie de castele şi conace, mare parte din ele în paragină. Ministerul Culturii nu are o evidenţă completă a acestora. “Tot ce vă pot spune este că am avut în administrare două castele de importanţă naţională: Peleş şi Bran. În ceea ce priveşte Peleşul, există o înţelegere cu Casa Regală, astfel încât Ministerul Culturii să rămână administrator şi să plătească o chirie. În cazul Branului, cel care a primit castelul, Dominic de Habsburg, şi-l administrează singur. În rest, castelele şi cetăţile medievale sau renascentiste care există în ţara noastră n-au fost niciodată în subordonarea noastră, ci au aparţinut autorităţilor locale”, ne-a declarat Radu Enache, consilier în cadrul Ministerului Culturii.
Suceava, 400.000 €
Castelul şi cele aproximativ 10 hectare de teren din Salcea, aparţinând familiei Sturdza, sunt scoase la vânzare de prinţul Paltin Sturdza. Imobilul a fost foarte mulţi ani nelocuit şi a ajuns în paragină. “Sunt bătrân şi nu mă mai pot ocupa de castel. Imobilul are pivniţă, teren cu livezi, acces la canalizare şi gaz metan”, ne-a spus prinţul Paltin Sturdza. Acesta nu a precizat suma pe care vrea să o obţină, însă pe site-urile de imobiliare preţul cerut e de 400.000 de euro.
Hunedoara, 5.000.000 €
Pentru un castel din secolul XVII, situat în Mintia, judeţul Hunedoara, se cer cinci milioane de euro. Imobilul are zece dormitoare şi vine “la pachet” cu un teren de cinci hectare, cu acces la malul Mureşului. “Proprietarul a trimis o propunere de vânzare Ministerului Culturii, însă răspunsul a fost că nu sunt bani”, a declarat, pentru PRO TV, Călin Cornea, inspector de patrimoniu la Direcţia pentru Cultură Hunedoara.
Bihor, 1.400.000 €
Proprietarul castelului Miskolczy, din localitatea bihoreană Ghiorac, cere 1.400.000 de euro. Până în urmă cu o lună, castelul era folosit de Direcţia Judeţeană de Protecţie a Copilului drept cămin-spital pentru copiii cu probleme fizice şi psihice. Ridicarea castelului a fost finalizată în anul 1779. “Are o suprafaţă de 1.700 mp. Sunt scoase la vânzare clădirea principală, plus 4 vile şi alte anexe, foste grajduri. Curtea măsoară 3 hectare. De aceeaşi proprietate aparţin şi 127 de hectare de pădure“, declară agentul imobiliar George Georgescu.
Râmnicu Vâlcea, 1.180.000 €
Pentru un conac situat la 90 de kilometri de Râmnicu Vâlcea, cu o suprafaţă utilă de 1.240 mp şi un teren de 42.000 mp, un vânzător vrea să obţină 1.180.000 de euro. Imobilul are patru bucătării, opt băi şi cinci balcoane. Din proprietate mai face parte o pădure tânără de ulm, frasin, stejar, salcâm şi fag, în suprafaţă de 288 de hectare. Conacul a fost construit în anul 1756 şi renovat în 1938 de un arhitect italian.
«Costurile renovårii sunt foarte mari»
“Istoricul unui conac sau al unui castel şi mai ales prestigiul care vine odată cu deţinerea unei astfel de proprietăţi justifică în parte un preţ ridicat. Totuşi, trebuie luat în considerare că acest tip de imobil implică mari costuri de renovare. O altă «piedică» ar mai fi faptul că procesul de achiziţie este deseori anevoios. Cererea e una redusă pe piaţa din România”, a explicat, pentru Libertatea Adrian Erimescu, general manager la imobiliare.ro.
Preţuri mai rezonabile găsim în Franţa
Deşi cele mai multe sunt în paragină, în ţara noastră castelele şi conacele sunt mai scumpe decât cele din străinătate. În Franţa, de pildă, o proprietate de acest gen, situată în apropiere de Fontenay Le Comte (regiunea Pays-de-la-Loire), costă 676.000 de euro, în preţ fiind incluse toate taxele notariale. Suprafaţa locuibilă e de 320 mp, iar terenul are 5.000 mp. Castelul are zece camere.

Citește ultimele ȘTIRI pe Libertatea.ro