Noi SCHIMBĂRI la BACALAUREAT. Examen DIFERENŢIAT DIN 2013

04 iunie 2012 06:00

Bacalaureatul 2012 va fi ultima sesiune în această formulă. Ministrul interimar al Educaţiei, Liviu Pop, a declarat, în weekend, că propunerea sindicatelor privind introducerea bacalaureatului diferenţiat din 2013 este binevenită, deoarece forma actuală a acestui examen nu mai este adaptată situaţiei din sistemul de învăţământ.

BACALAUREATUL se schimbă din nou. Ministrul interimar al Educaţiei, Liviu Pop a subliniat că propunerea de introducere a bacalaureatului diferenţiat din 2013, şi nu din 2016, aşa cum prevede Legea educaţiei naţionale, este discutată la nivelul ministerului şi că va organiza dezbateri cu elevii pe acest subiect.
Federaţiile sindicale din învăţământul preuniversitar au cerut USL, printr-o scrisoare deschisă, modificarea sistemului de organizare a examenului de bacalaureat, astfel încât acesta să includă, din 2013, şi probe scrise diferenţiate, în funcţie de profil şi filieră, pentru a nu se repeta „rezultatele dezastruoase” de anul trecut.
„Reglementarea vine în întâmpinarea dorinţelor elevilor, ale părinţilor acestora şi ale cadrelor didactice, care au militat pentru susţinerea examenului de bacalaureat la disciplinele pentru care elevii au optat în cursul învăţământului liceal, iar nu la obiecte pe care nu au fost interesaţi să le studieze şi nici nu aveau cum, având în vedere profilul unităţii de învăţământ”, s-a arătat într-o scrisoare deschisă adresată USL şi preşedinţilor PSD şi PNL, Victor Ponta şi Crin Antonescu, de liderii Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ (FSLI), Federaţiei „Spiru Haret” şi Federaţiei Educaţiei Naţionale (FEN), transmite Realitatea TV.
Bacalaureatul diferenţiat ar urma să fie introdus, conform Legii educaţiei naţionale, din 2016, respectiv începând cu generaţia de elevi care începe clasa a IX-a în anul şcolar 2012-2013. Sindicaliştii cer modificarea/completarea actului normativ, prin ordonanţă de urgenţă, astfel încât bacalaureatul diferenţiat să fie introdus din 2013.
Conform Legii educaţiei naţionale, cele două probe scrise pe care sindicatele le doresc introduse de anul viitor la bacalaureat sunt diferenţiate în funcţie de profil şi filieră. Astfel, pentru profilul real din filiera teoretică, acestea sunt matematică şi probă transdisciplinară din ştiinţe (fizică, chimie, biologie). Elevii de la profilul umanist din filiera teoretică ar urma să dea o probă la o limbă de circulaţie internaţională şi o probă transdisciplinară din geografie, istorie, ştiinţe socioumane. Pentru filiera tehnologică, vor fi o probă scrisă disciplinară specifică profilului şi una transdisciplinară specifică domeniului de pregătire, iar pentru filiera vocaţională – o probă practică sau scrisă, după caz, specifică profilului ori specializării şi o probă transdisciplinară specifică profilului sau specializării.
Promovabilitatea la bacalaureatul din vara anului trecut a fost de 45,72%, cea mai slabă din ultimele două decenii. Examenul de anul trecut a avut parte şi de cea mai severă supraveghere din istoria bacalaureatului, inclusiv cu camere video, pentru descurajarea şi depistarea fraudelor.

Citește ultimele ȘTIRI pe Libertatea.ro