Părinţii băiatului afectat de „drogul-crocodil”: „N-avem bani ca să-i luăm tratament”

30 ianuarie 2012 18:09

Părăsiţi de toate autorităţile, părinţii lui Alexandru (20 de ani), primul român care prezintă simptome ale consumului de “croco”, se găsesc într-o situaţie fără ieşire – sunt obligaţi să-şi ţină copilul acasă, dar nu au bani pentru tratamentul necesar, care-i costisitor.

Ca şi când blestemul drogului nu ar fi fost de ajuns, familia bucureşteanului distrus de consumul de stupefiante trebuie să facă faţă acum unei alte probleme – lipsa banilor.

Salariul mamei, de 700 de lei, e oprit de bănci

Maria, mama băiatului, este o simplă bugetară la un centru de primire a copiilor străzii şi are o leafă de 700 de lei pe lună, în timp ce tatăl nu-şi găseşte de lucru de jumătate de an. Externat din spital şi uitat de autorităţi, Alexandru a rămas acasă, în grija părinţilor săi, care însă sunt neputincioşi în faţa problemelor.
“Sunt disperată pentru că, în afară de medicamentele care costă câteva sute de lei pe lună, trebuie să îi asigur un regim care să-l pună pe picioare pentru ca el să-şi recupereze masa musculară. Asta înseamnă alimente foarte scumpe, pe care nu ni le permitem. În plus, salariul meu este oprit în totalitate de bănci pentru că am făcut şi noi credite până să avem probleme cu băiatul. N-am nici măcar trei lei pentru o aspirină”, ne-a zis mama care încearcă să găsească o soluţie pentru ca Alexandru să primească asistenţa medicală potrivită.

Poliţiştii antidrog, pe urmele «crocodilului»

Poliţiştii antidrog români spun că fenomenul “crocodilul” este greu de ţinut sub observaţie, dat fiind faptul că stupefiantul conţine substanţe ce pot fi obţinute legal. Ofiţerii de la Crimă Organizată nu s-au confruntat până acum cu astfel de cazuri, însă vor declanşa cercetări.
Băiatul ăsta este o victimă a sistemului medical. El nu trebuia externat, ci transferat către o unitate specializată în tratarea toxicomanilor. Din păcate, această procedură a fost desfiinţată.
Cristian Bengescu, medic primar psihiatru, specialist în toxicomanie şi membru al Consiliului Europei

Citește ultimele ȘTIRI pe Libertatea.ro