10.000 de tichete Rabla 2017 s-au epuizat în șase zile. Ministerul Mediului se gândește deja la suplimentarea fondurilor

24 mai 2017 20:26

10.000 de tichete Rabla 2017 s-au epuizat în șase zile. În primele șase zile de la lansarea programelor Rabla Clasic (benzină și diesel) şi Rabla Plus (electrice), au fost acordate aproximativ 10.000 de bonusuri de casare a maşinii vechi, iar Ministerul Mediului analizează deja variant  suplimentării fondurilor alocate pentru cele două programe.

Bugetul Programului Rabla Clasic pentru acest an este de 180 de milioane de lei, iar cel pentru Rabla Plus este de 45 de milioane de lei.

„Românii au rezervat în mai puţin de şase zile de la startul programului, 10.000 de tichete electronice prin Rabla Clasic. Asta înseamnă, în medie, 1.600 de tichete rezervate pe zi şi peste 40% tichete epuizate deja. Bugetul total alocat pentru Rabla Clasic este de 180 milioane lei, ceea ce poate permite casarea a circa 26.000 de maşini mai vechi de opt ani. Succesul programului este evident, deja, dacă ritmul rezervărilor de tichete se menţine în continuare, putem lua în considerare o suplimentare a bugetului Rabla Clasic. Şi programul Rabla Plus a început în forţă, fiind rezervate 69 de maşini 100% electrice, faţă de 39 cât au fost achiziţionate pe întregul program din 2016”, a declarat – pentru Mediafax –  ministrul Mediului, Graţiela Gavrilescu.

Astfel, din 18 mai 2017, românii pot accesa Programul RABLA, prin care beneficiază de o reducere de până la 51.000 de lei la achiziţionarea unei maşini noi, dacă dau la casat autoturismul vechi. O altă veste bună este aceea că la centrele REMAT nu s-au mai format cozi, ca în anii trecuţi, datorită modificărilor legislative.

„Nu se mai formează cozi ca în anii trecuţi fiindcă acum tot ce ţine de birocraţie s-a mutat la dealerii auto. Acolo merge cetăţeanul, depune dosarul cu toate actele necesare, iar după ce se face validarea vine la noi şi predă maşina. Aici nu stă nici 10 minute, pentru că noi doar verificăm buletinul, cartea maşinii, validarea în sistem şi gata, îi dăm dovada că a predat maşina”, spune unul dintre reprezentanţii centrului de casare a maşinilor vechi.

Noutăţile programelor Rabla Clasic și Rabla Plus se referă la preluarea atribuţiilor privind întocmirea dosarelor de către dealerii auto de la centrele de casare, la posibilitatea cumulării programelor şi la perioada de timp pe care se întind. Mai exact, cele două programe pot fi accesate, în aceleaşi condiţii ca anul acesta, şi în 2018 şi 2019.

Românii care doresc să îşi caseze maşina veche şi să beneficieze astfel de o reduere pentru achiziţionarea unui autoturism nou trebuie să se prezinte la un dealer auto, pentru a fi înscrişi în programul informatic Rabla.

Persoanele care casează o maşină mai veche de opt ani beneficiază de o primă de 6.500 lei la achiziţionarea unei maşini noi, cu motor diesel sau pe benzină. Prima se poate suplimenta cu 1.000 de lei dacă noxele emise de noul autoturism sunt sub 98 de grame de CO2, iar în cazul în care motorul este unul hibrid, prima se suplimentează cu 1.700 de lei. Toate aceste prime se pot cumula, astfel că prin programul RABLA Clasic, reducerea maximă poate ajunge la 9.200 de lei.

În cazul în care beneficiarul achiziţionează un autoturism 100% electric, statul va acorda o primă de 45.000 de lei (~10.000 euro), la care se poate adăuga şi prima de casare, în valoare de 6.500 lei, dacă maşina predată e mai veche de opt ani. Aşadar, eco-bonusul maxim va ajunge la 51.500 lei.

10.000 de tichete Rabla 2017 s-au epuizat în șase zile. Documentele necesare pentru întocmirea dosarului sunt:

  • cartea de identitate a proprietarului
  • certificatul de înmatriculare al maşinii
  • cartea de identitate a maşinii
  • certificat de atestare fiscală
  • declaraţia privind păstrarea sau cedarea primei de casare.

După ce primesc confirmarea, trebuie să meargă la un centru REMAT, să predea vehiculul, să încaseze banii pe „fierul vechi”, aproximativ 1.000-1.500 de lei, în funcţie de cât cântăreşte maşina, apoi să se prezinte cu dovada de casare la Direcţia Regim Permise de Conducere şi Înmatriculare a Vehiculelor (DRPCIV).

În sfârşit, cu ambele dovezi, de casare şi de radiere din circulaţie a maşinii, beneficiarul trebuie să se prezinte din nou la dealerul auto, pentru ca acestea să fie ataşate dosarului, iar în termen de patru luni poate beneficia de prima de casare oferită de stat pentru a-şi cumpăra un autoturism nou cu preţ redus.

Și premierul Sorin Grindeanu se bucură de succesul aceste acțiuni, dovadă stând mesajul postat de acesta pe pagina sa de Facebook.

„Programul Rabla a reînceput de săptămâna trecută și are deja un succes peste orice așteptări! Fiecare român care casează un autoturism mai vechi de 8 ani poate primi o primă de 6500 RON. Interesul e uriaș și pentru Rabla PLUS, program în cadrul căruia orice român care vrea să-și cumpere o mașină 100% electrică, va putea deconta 45.000 RON (10.000 euro) – fără să fie obligat să caseze un autovehicul vechi! Dacă și casează o mașină veche, prima de 6500 de lei se va adăuga celei din cadrul Rabla PLUS”, a scris Sorin Grindeanu pe Facebook.

Citește și Ultimele informații despre RABLA 2017. Vești bune despre cei care vor mașină nouă

Loading...
Citește ultimele ȘTIRI pe Libertatea.ro