Imagini NOI de la incendiul din Colectiv | FOTO

17 martie 2016 16:31

Imaginile au fost surprinse imediat după lichidarea incendiului din Colectiv și sunt cele pe care procurorii de la Parchetul General le-au folosit în dosarul care i-a adus pe patronii Alin Anastasescu, Paul Gancea şi Costin Mincu în arest preventiv. După aproximativ două luni, aceştia au fost plasaţi în arest la domiciliu.

64 de persoane și-au pierdut viața în incendiul din clubul Colectiv, din 30 octombrie 2015. Ultima victimă a murit pe 14 martie și era ultimul rănit care mai era internat într-un spital din România.

Ce s-a întâmplat

Pe 30 octombrie, la puțin timp după ora 22.30 un incendiu a pus stăpânire pe clubul Colectiv, unul dintre localurile populare ale Capitalei.
În acel moment pe scenă se afla trupa Goodbye to Gravity, care îşi lansa un nou album. Concertul de lansare a inclus artificii, după aprinderea cărora a luat foc unul din stâlpii pe care erau puse şi apoi tot tavanul localului, ambele acoperite cu burete de antifonare care nu era ignifug.

Focul s-a extins rapid, în doar 10 secunde, în timp ce tinerii se îndreptau spre ieșire. Imediat s-a produs un adevărat haos, iar tinerii au ajuns să se calce în picioare pentru înăuntru ploua cu bucăți de burete în flăcări și aerul nu mai era respirabil.
Prima cifră oficială a fost de 26 de morți. Cel de-a 27-lea a murit în drum spre spital. Dintre cei 172 de răniţi care au ajuns la spital, au fost internaţi 147, aproape 100 fiind în stare critică şi gravă. La o lună după incendiu, numărul morţilor a ajuns la 62, în timp ce în spitale din Bucureşti şi din străinătate se mai aflau internaţi 67 de răniţi. Un număr de 39 de răniţi au fost transportaţi în străinătate, însă 11 dintre ei au murit.

Citește și: Retrospectivă 2015: Tragedia din Colectiv. Ei sunt cei 63 de tineri care s-au stins

După trei zile de doliu , zeci de mii de oameni au ieșit în stradă pentru a cere dreptate, pentru a cere să fie pedepsiți cei vinovați, pentru a atrage atenția asupra faptului că corupția ucide.
În ziua următoare, Victor Ponta îşi depunea mandatul, întreg guvernul urmând a fi schimbat, iar Piedone îşi dădea demisia, acuzat fiind că a dat în mod ilegal autorizația de funcționare a clubului.

Alin Anastasescu, Paul Gancea si Costin Mincu, cei trei patroni ai clubului Colectiv, au fost arestati preventiv in 3 noiembrie, in dosarul in care sunt acuzati de procurorii Parchetului Inaltei Curti de Casatie si Justitie (PICCJ) de ucidere din culpă.

Despre tragedia din Colectiv s-a spus că a fost drama care a maturizat o generație. Românii de pretutindeni și nu numai ei au fost marcați de tragicul destin al tinerilor aflați în acea noapte într-un club, la un concert rock.
Clubul Colectiv care se afla în incinta fostei fabricii Pionierul a fost loc de rugăciune și pelerinaj. Președintele Klaus Iohannis a declarat trei zile de doliu naţional, şi un marş al tăcerii, cu aproape 10.000 de participanţi, a avut loc în 1 noiembrie în Capitală, din Piaţa Universităţii până la Colectiv.

Citește și:

Foto: captură Antena3

Loading...
Citește ultimele ȘTIRI pe Libertatea.ro