Femeile sunt de 10 ori mai predispuse decât bărbații în a se confrunta cu o infecție a tractului urinar, iar una din cinci femei are această afecțiune o dată în viață.

De ce femeile sunt mai predispuse? Uretra este tubul prin care se elimină urina din vezică. Lungimea uretrei este mai scurtă la femei (3-4 cm) decât la bărbați, lucru care face ca bacteriile să se infiltreze în vezica urinară mai rapid și mai ușor. Uretra femeii este mai aproape de anus, drept pentru care bacteriile pot ajunge mai ușor.

Infecția urinară și sexul

Sexul poate reprezenta o cauză a infecției urinare, deoarece în timpul sexului uretra intră în contact cu bacteriile din zona genitală și anus. Acestea intră apoi în uretră, iar de aici în vezica urinară și, eventual pot ajunge la rinichi, conducând la o infecție.

Când o femeie își incepe viața sexuală, șansele pentru o infecție urinară cresc. De asemenea, sexul cu un partener nou crește riscul pentru infecția urinară, lucru care se aplică și în cazul în care există mai mulți parteneri sexuali.

Folosirea diafragmei ca metodă de contracepție mărește riscul infecției urinare, deoarece prezența acesteia nu permite ca vezica urinară să se golească complet, favorizând colectarea urinei și a bacteriilor. Utilizarea spermicidelor, de asemenea crește șansele  infecției urinare, din cauza iritațiilor provocate.

Vizita la doctor

Simptomele unei infecții urinare pot fi dureroase și enervante, dar odată ce ai consultat medicul și ai început tratamentul cu antibiotice, simptomele încep să dispară. Poți să te simți mai bine chiar după o zi sau două.

Odată cu vizita la doctor pune întrebări despre activitatea sexuală. În general nu este recomandat să faci sex până când infecția nu a fost complet vindecată, în timpul actului sexual poți avea dureri și disconfort. Totodată, simptomele infecției urinare s-ar putea agrava dacă te afli în perioada de tratament.

Cum te ferești de infecția urinară?

Desigur, nu înseamnă ca sexul înseamnă implicit infecție urinară, în plus dacă oferi puțin mai multă atenție subiectului, nu ai de ce să te temi. Vei reduce riscul de apariție al infecției urinare. Iată ce să faci:

  • urinează înainte de actul sexual și imediat după, în acest fel poți elimina bacteriile care s-ar putea afla in uretră;
  • realizează o bună igienă a zonei intime, inclusiv în zona anală și ai grijă să nu faci trecerea de aici la zona genitală, pentru a favoriza conducerea bacteriilor către vagin;
  • bea multă apă, în felul acesta bacteriile vor fi mult mai ușor eliminate din tractul urinar;
  • evită folosirea diafragmei sau a prezervativelor cu spermicide ca metode de contracepție;

Infecția urinară este destul de frecventă și, odată avută, riscul să reapară în viitor crește.

A fi informată este primul pas pentru un comportament proactiv de eliminare a șanselor ca bacteriile să intre în tractul urinar și de aici de a se produce infecția urinară.

Urmărește-ne pe Google News