MENIU CAUTĂ
17 Sep. 2018 17:32

Câte E-uri există în bacon. Unele produse conțin și până la 10 aditivi alimentari

Distribuie

Asociația Națională de Protecția Consumatorilor - InfoCons - a realizat un studiu pentru determinarea valorilor nutriționale înscrise pe etichetele produselor de tip bacon, dar mai ales pentru a afla câte E-uri există în bacon.

În cadrul studiului, au fost examinate 17 produse, de la următorii producători/distribuitori: SC Luca SRL, SC H&E Reinert SRL, SC Aldis SRL, SC Elit SRL, Perutnina Romania SRL, Metro Cash&Carry, SC Angst RO SRL, SC Romania Hypermarche SA, Meda Prod 98 SA, Ifantis Romania SA, Carrefour Romania SA, SC Auchan Romania SA, SC Diana SRL, SC Cristim 2 Prod SRL si SC Mega Image SRL.

Rezultatele studiului au fost următoarele:

  1. Din punct de vedere al aditivilor alimentari (E-uri)

Toate produsele studiate au conținut aditivi alimentari – minimul a fost de 1 aditiv, regăsit în 3 produse diferite.

10 este numărul cel mai mare de aditivi alimentari regăsit în produsele studiate.

5 aditivi alimentari au fost regăsiți, în medie, în produsele studiate.

În aceste condiții, a fost lansat un avertisment pentru toți părinții! Pachețelul pentru școală poate conține până la 15 E-uri!

Află câte E-uri găsim într-un sandviș. Românii îl consumă fără să știe cât de nociv poate fi…

Produsele cu cele mai multe E-uri au fost:

Nume Cod E-uri Nr. E-uri
Bacon Auchan 500g E1200, E451, E452, E300, E316, E407, E331, E621, E250, E120 10
Bacon Afumat 350g Luca E450i, E452, E407, E316, E331, E301, E120, E250, E251 9
Selgros Bacon E450i, E452, E407, E316, E325, E331, E621, E250 8
Bacon Meda 150g E450i, E451, E262, E250, E331, E301, E621 7
Aro Bacom E450i, E452, E407, E301, E120, E250 6

La polul opus, produsele cu cele mai puține E-uri au fost:

Nume Cod E-uri Nr. E-uri
Aldis Bacon crud uscat afumat E250 1
Bacon crud-uscat  Reinert 100g E250 1
Pikok Bacon 100g E250 1
365 Bacon afumat cuburi 250g E301, E250, E251 3
Angst Bacon E452, E250, E316 3
Carrefour Bacon – mic dejun 100g E301, E250, E251 3

Puteți vedea aici tabelul complet al studiului cu privire la aditivii alimentari.

Nitritul de sodiu (E250) este cel mai întâlnit aditiv printre produsele studiate, fiind prezent în toate cele 17 produse.

  • 47% din produsele studiate au avut în componență difosfați de sodiu (E450);
  • 47% din produsele studiate au avut în componență polifosfați (E452);
  • 41% din produsele studiate au avut în componență eritorbat de sodiu (E316);
  • 41% din produsele studiate au avut în componență caragenan (E407);
  • 41% din produsele studiate au avut în componență ascorbat de sodiu (E301).
Aditiv Numărul de produse în care acesta a fost întâlnit
E250 17
E450 8
E452 8
E316 7
E407 7
E301 7

 

  1. Din punct de vedere al proteinelor

Cantitatea de proteine regăsită în produsele studiate s-a situat între 12 și 22.7 grame.

  • 12 grame este cantitatea cea mai mică de proteine regăsită în produsele studiate.
  • 22.7 grame este cantitatea maximă de proteine regăsită în produsele studiate.
  • 16.69 de grame este media proteinelor regăsite în produsele studiate.

Puteți vedea aici tabelul complet al studiului cu privire la proteine.

  1. Din punct de vedere al valorii energetice

Valorile energetice ale produselor s-au situat între 183.4 și 453 de kcal.

  • 183.4 kcal este cea mai mică valoare energetică regăsită în produsele studiate.
  • 453 kcal este cea mai mare valoare energetică regăsită în produsele studiate.
  • 292.42 kcal a fost valorea energetică medie înregistrată de produsele studiate.

Puteți vedea aici tabelul complet al studiului cu privire la valoarea energetică.

  1. Din punct de vedere al glucidelor și zaharurilor

Cantitatea de glucide regăsită în produsele studiate s-a situat între 0.47 și 5 grame.

  • 0.47 grame este cantitatea minimă de glucide regăsită în 2 din produsele studiate.
  • 5 grame este cantitatea maximă de glucide regăsită în produsele studiate.
  • 1.40 grame de glucide au avut, în medie, produsele studiate.

Cantitatea de zaharuri regăsită în produsele studiate s-a situat între 0.1 și 1.5 grame.

  • 0.1  grame (echivalentul a 0.04% din totalul de glucide al produsului) a fost cantitatea minimă de zaharuri din produsele studiate.
  • 1.5 grame (echivalentul a 100% din cantitatea de glucide a produsului) a fost cantitatea maximă a zaharurilor din produsele studiate.
  • 0.66 de grame a fost media zaharurilor regăsite în produsele studiate ( echivalentul a 47% din totalul glucidelor.

Puteți vedea aici tabelul complet al studiului cu privire la glucide și zaharuri.

  1. Din punct de vedere al grăsimilor și al acizilor grași

Cantitatea de grăsimi regăsită în produsele studiate s-a situat între 12.2 și 40 de grame.

  • 12.2 grame a fost cantitatea minimă de grăsimi regăsită în produsele studiate.
  • 40 de grame a fost cea mai mare cantitate de grăsimi regăsită în 2 dintre produsele studiate.
  • 24.46 de grame a fost media grăsimilor regăsite în produsele studiate.

Cantitatea de acizi grași saturați regăsită în produsele studiate s-a situat între 5.2 și 28.5 grame.

  • 5.2 grame (echivalentul a 42% din cantitatea de grăsimi a produsului) este cantitatea minimă de acizi grași regăsiți într-unul din produsele studiate.
  • 28.5 grame (echivalentul a 100% din cantitatea de grăsimi a produsului) este cantitatea maximă de acizi grași regăsiți într-unul din produsele studiate.
  • 10.13 grame este media acizilor grași din produsele studiate, echivalentul a 41% din totalul cantității de grăsimi.

Felii de bacon prăjit


Citește și: Vizi Imre a ajuns să cânte pe stradă! Faima fostului finalist de la „Vocea României” s-a stins repede


 

Urmareste cel mai nou VIDEO incarcat pe libertatea.ro
Autorii triplei crime din Călărași au fost arestați
Loading...
Comentarii