- E bine să renunțăm la pâine?
Nu. Chiar dacă într-o vreme a fost considerată un accesoriu, în ultimii ani pâinea a revenit, pe bună dreptate, în atenția nutriționiștilor. Aceștia o consideră un aliment cheie al echilibrului nostru nutrițional. Rolul ei este acela de a reechilibra alimentația noastră modernă, prea bogată în grăsimi și zaharuri rapide. Pâinea este foarte bogată în glucide complexe, minerale, vitamine din grupa B, fibre (mai ales cea integrală). Aceste substanțe îi conferă statutul de aliment dietetic de prim rang. În privința proteinelor vegetale pe care le aduce ea reușește să corecteze o alimentație prea săracă în legume și prea bogată în proteine animale. De asemena, pâinea completă procură o senzație de sațietate, deci este indicată celor ce sunt atenți la siluetă.
- Orice tip de baghetă e bună?
Nu. Cea mai bună este cea bio, dar trebuie să conțină cel puțin 95% ingrediente bio. Doar doi aditivi sunt autorizați, cu rolul de a limita oxidarea aluatului: acidul ascorbic și lecitina de soia.
E bine de știut că bagheta din magazinele de pâine poate conține și 14 aditivi. Iar cea din hipermarket care a fost și congelată înainte, poate avea peste 100 de aditivi.
- Pâinea integrală are o valoare nutritivă mai mare?
Da. Pâinea albă se face din făină rafinată. Prin această metodă se pierde o importantă cantitate de vitamine din grupul B, minerale și fibre. Singurul avantaj în raport cu cea completă este acela că e mai ușor de digerat. Pâinea integrală este bogată în nutrienți. Dar nici ea nu este lipsită de aditivi.
Singura garanție că pâinea pe care o mănânci este fără aditivi și sănătoasă ar fi să îți cumperi făină bio și să o faci acasă. Alege dacă o faci cu drojdie sau cu maia. Mai sănătoasă este cea cu maia, fiindcă asigură o mai bună asimilare a calciului, fierului și magneziului.
- E complicat să faci pâine acasă?
Da și nu. Dacă ținem cont de timpul de creștere al aluatului, e complicat. Dacă ai o mașină de pâine e mai simplu, mai ales că o poți programa astfel încât dimineața când te scoli să ai pâine proaspătă. Tu doar pui ingredientele și te bucuri de un gust și o aromă deosebite.
Citește și: Cum se face maiaua pentru pâine?