MENIU CAUTĂ
07 Noi. 2015 21:45

Portocale şi lămâi… n-ai cum să-ţi pui pofta-n cui! Mâncărurile cu citrice sunt un adevărat răsfăţ culinar

Distribuie

Pregăteşte pentru prânz sau cină curcan ori raţă cu portocale şi o tartă aromată, iar familia ta se va declara fericită!

Brioşe

Ingrediente: 220 g făină, 100 g zahăr, 200 ml suc de portocale, 115 g unt, două ouă, un plic de praf de copt, două linguri de coajă de portocală rasă, o lingură de coajă de lămâie rasă, o sticluţă de esenţă de portocale, o portocală mare, puţină scorţişoară.
Preparare: se preîncălzeşte cuptorul la 180 de grade (treapta 4). Se topeşte untul şi se lasă la răcit. Se amestecă într- un vas, cu o paletă, toate ingredientele – mai puţin portocala şi scorţişoara.

Se toarnă compoziţia obţinută în formele de brioşe (până la jumătate, ca să aibă loc să crească), se adaugă în fiecare o jumătate de felie de portocală şi se pudrează cu scorţişoară. Se bagă în cuptor pentru 12-15 minute.

Chec


Ingrediente: două portocale, 3 ouă, 200 g zahăr, 150 g unt, o fiolă de esenţă de vanilie, 250 g făină albă, două linguriţe de praf de copt, zahăr pudră şi felii de portocale pentru decor.
Preparare: portocalele se spală, iar una dintre ele se dă pe răzătoarea mică, fiindcă avem nevoie de coajă. Se storc apoi amândouă – se obţin cam 150 ml de suc. Ouăle se bat spumă cu zahărul. Se adaugă untul topit şi puţin răcit, amestecând continuu.
Apoi se încorporează sucul, coaja de portocală şi esenţa de vanilie. La sfârşit se adaugă, cu un tel, făina amestecată cu praful de copt, uşor, ca să nu se adune cocoloaşe. Se toarnă aluatul într-o tavă de chec tapetată cu hârtie de copt. Se coace cam 45 de minute, în cuptorul preîncălzit la 200 de grade.
Dacă e nevoie, se mai lasă încă 5-10 minute în cuptor (se testează cu o scobitoare). Se taie după ce s-a răcit. Se pudrează cu zahăr şi se serveşte cu felii de portocale.

Prăjitură pufoasă


Ingrediente: aluat – 400 g făină, 6 ouă, 15 g praf de copt, un vârf de cuţit de sare, 50 g unt, 100 g zahăr, o fiolă de esenţă de lămâie, coaja de la o lămâie, 180 ml suc de lămâie; cremă – 500 g cremă de brânză, coaja şi sucul de la o lămâie, o păstaie de vanilie sau o linguriţă de extract, 80 g zahăr tos, 300 ml frişcă lichidă.
Preparare: se taie untul cubuleţe şi se mixează cu zahărul până devine pufos. Se adaugă coaja de lămâie şi esenţa, apoi ouăle, unul câte unul, mixând bine după fiecare. Se amestecă făina cu praful de copt şi sarea şi se adaugă treptat, alternând cu sucul de lămâie.
Se împarte aluatul obţinut în trei foi, care se coc pe rând, până devin aurii. Între timp, se pregăteşte crema: se mixează brânza cu coaja de lămâie şi cu zahărul. Se adaugă sucul de lămâie şi vanilia, apoi se încorporează frişca lichidă.
Se amestecă uşor până se omogenizează, după care se mixează la viteză mare cam 2-3 minute. Se pune la frigider până la utilizare. După ce s-au răcit blaturile, se trece la asamblare: pe fiecare foaie se întinde o parte din cremă. Se dă la rece înainte de servire.

Piept de curcan


Ingrediente: 400 g piept de curcan, 3 portocale, 150 g bacon (felii subţiri), 50 g unt, două crenguţe de rozmarin, sare, piper, două linguri de ulei de măsline.
Preparare: se taie pieptul fâşii, iar acestea se dau cu sare şi piper pe fiecare parte. Se prăjesc puţin în ulei pe ambele părţi, să facă o crustă. Se taie două dintre portocale felii şi se adaugă în tigaie, apoi se stoarce zeama de la a treia portocală peste pieptul de curcan şi se adaugă untul.
Când carnea e rumenită, se scoate din tigaie, se rulează fiecare fâşie, se înveleşte într-o felie de bacon care se prinde cu o scobitoare, apoi se pune din nou în tigaie, până se rumeneşte şi baconul. Cu un minut înainte de a opri focul se adaugă câteva frunze de rozmarin.

Raţă


Ingrediente: două pulpe de raţă, o portocală tăiată felii cu tot cu coajă, sucul de la două portocale, cimbru, rozmarin, piper negru măcinat, sare de mare, o lingură de ulei de măsline.
Preparare: pulpele se spală, se usucă în şervete de hârtie, se ung cu ulei de măsline, apoi se dau cu piper pe toate părţile şi se pun la marinat în suc de portocale, cimbru şi rozmarin. Se dau la rece pentru 3-4 ore.
Se aşază apoi într-un vas termorezistent cu tot cu zeama în care s-au marinat, se adaugă sare şi piper şi se acoperă cu rondele de portocală. Se ţin la cuptor cam două-trei ore.

Fursecuri


Ingrediente: 110 g unt, 100 g zahăr, o lingură de suc de lămâie, o linguriţă de coajă de lămâie rasă, esenţă de vanilie, un ou, 200 g făină, 1/4 linguriţă praf de copt, zahăr pudră.
Preparare: untul rece se mixează cu zahărul până se obţine o pastă, în care se adaugă sucul de lămâie, coaja rasă, vanilia şi oul. Se încorporează apoi, încet, făina cernută şi amestecată cu praful de copt. Din aluatul obţinut se ia câte o linguriţă, care se transferă în palme şi se modelează într-o bilă.
Bilele se aşază într- un castron cu zahăr pudră şi, printr-o mişcare circulară, se îmbracă în zahăr. Se transferă apoi într-o tavă acoperită cu hârtie de copt. Se coc 15 minute, la foc mediu, în cuptorul preîncălzit.

Tartă


Ingrediente: aluat – 250 g făină, 4 linguri de zahăr, un praf de sare, 125 g unt nesărat, un gălbenuş, 2-3 linguri de lapte rece (poate fi şi de migdale sau de soia); cremă – 3 lămâi, 4 ouă + 4 gălbenuşuri, 250 g zahăr.
Preparare: se mixează făina cu zahărul şi sarea, se adaugă untul (rece) şi se mixează din nou, până când compoziţia devine sfărâmicioasă. Se adaugă gălbenuşul şi laptele şi se frământă puţin. Se face o bilă din aluat şi se bagă la frigider 30 de minute. Între timp, se rade coaja de la trei lămâi, apoi lămâile se storc (avem nevoie de 175 ml de suc).
Se amestecă ouăle întregi cu gălbenuşurile şi zahărul. Se adaugă coaja şi sucul de lămâie. Se lasă compoziţia să se odihnească 10 minute, apoi se amestecă încă o dată. Se încălzeşte cuptorul la 180 de grade. Se scoate aluatul şi se întinde într-o tavă de tartă de 24 cm circumferinţă.
Se înţeapă cu o furculiţă şi se pun deasupra lui hârtie de copt şi boabe de fasole sau năut (care-l vor ajuta să-şi menţină forma în timpul coacerii), apoi se bagă la cuptor pentru 15 minute.
După ce timpul s-a scurs, se înlătură boabele şi se mai lasă aluatul 10 minute în cuptor, până se rumeneşte. Se scoate forma din cuptor, se toarnă deasupra crema de lămâie şi se bagă iar la copt pentru 30 de minute. Se lasă să se răcească înainte de servire.

Urmareste cel mai nou VIDEO incarcat pe libertatea.ro
Horoscop, miercuri, 21 noiembrie. Racii sunt cuprinși de griji și gânduri negre
Loading...
Comentarii