MENIU CAUTĂ
25 Aug. 2018 21:00

Rețete cu dovlecei, simple, dar foarte gustoase. Învață să faci spaghete din dovlecei cu sos pesto și bastonașe cu parmezan

Distribuie

Rețete cu dovlecei, unele dintre cele mai gustoase și mai versatile legume - îi poți folosi pentru a face supe, antreuri și o mulțime de feluri principale! În plus, au foarte puține calorii, așa că sunt ideali în curele de slăbire și vin la pachet cu o sumedenie de beneficii pentru sănătate: fibrele pe care le conțin ajută digestia și previn cancerul de colon, iar vitaminele și mineralele de care sunt plini protejează inima de boli. Iată ce delicii poți prepara din dovlecei.

Rețete cu dovlecei: spaghete de dovlecei cu sos pesto

Ingrediente: 2 dovlecei, 15-20 g busuioc proaspăt, o lingură de semințe de pin, 2 căței de usturoi, ulei de măsline, zeamă de lămâie, o ceașcă de parmezan ras, sare, piper.

Preparare: folosește ustensila de curățat legume pentru a felia foarte subțire dovleceii, pe lung, (păstrează o jumătate de dovlecel, pe care-l vei tăia felii rotunde).

Apoi, taie fiecare felie în tăiței subțiri, cu ajutorul unui cuțit foarte ascuțit.

Pentru sos, pasează împreună în blender busuiocul, semințele trase în prealabil la tigaie (un minut, două, nu mai mult, să nu se ardă!), usturoiul, cam trei sferturi din cantitatea de parmezan ras, zeamă de lămâie și ulei (acestea se adaugă după gust și în funcție de consistența dorită).

Asezonează cu sare și piper.

Sotează spaghetele de dovlecel câteva minute, în tigaie, pe foc mediu, iar feliile rotunde ține-le tot atât timp pe grătar.

Transferă apoi pe farfurie, adaugă sosul, amestecă și presară restul de parmezan.

Rețete cu dovlecei: supă cremă

Ingrediente: o ceapă mică, 2 căței de usturoi, 3 dovlecei medii, 1 litru de supă concentrată de pui sau de legume, două linguri de smântână grasă, sare, piper.

Preparare: pune într-o oală supa, ceapa tăiată în sferturi, cățeii de usturoi și dovleceii (nedecojiți!) tăiați cuburi și așază oala pe foc mediu până dă în clocot. Dă focul mai încet, pune capacul și lasă să fiarbă cam 20 de minute. Ia oala de pe foc, pasează cu ajutorul unui blender de mână, adaugă smântâna și pasează din nou, până obții un piure foarte fin. Potrivește de sare și de piper și decorează după imaginație – poți folosi câteva fire de arpagic, crutoane sau parmezan ras.

Rețete cu dovlecei: bastonașe cu parmezan, la cuptor

Ingrediente: 3 dovlecei, două ouă, o jumătate de cană de pesmet, trei sferturi de cană de parmezan ras, două lingurițe de pudră de usturoi și una de pătrunjel uscat, ulei, sare și piper.

Preparare: taie dovleceii în felii de aproximativ 1 cm, apoi taie din ele bastonașe (ca pentru niște cartofi prăjiți mai groși). Bate ouăle și amestecă într-un castron pesmetul, jumătate de cană de parmezan ras, pudra de usturoi, pătrunjelul, plus sare și piper după gust. Trece bastonașele de dovlecel prin ou, apoi tăvălește-le în mixul cu pesmet. Scutură excesul. Următorul pas e la alegere: fie prăjești bucățile de dovlecel în baie de ulei încins, fie le așezi într-o tavă tapetată cu hârtie de copt, pe care o bagi în cuptor. Dacă alegi prima variantă, le vei scoate, după prăjire, pe hârtie absorbantă, ca să lase uleiul în exces; dacă alegi a doua variantă, stropește cu puțin ulei bucățile de dovlecel, înainte de a le băga la copt. Înainte de servire, cât sunt încă fierbinți, presară parmezanul rămas.

Rețete cu dovlecei: budincă

Ingrediente: 4 dovlecei medii, două cepe medii, 2 căței de usturoi, două linguri de unt topit, o jumătate de cană de smântână pentru gătit, o cană de brânză Gruyere rasă și un sfert de cană de parmezan ras, o jumătate de linguriță de sare și un sfert de linguriță de piper.

Preparare: taie dovleceii în felii de aproximativ 5 mm. Toacă ceapa și călește-o în unt până se înmoaie. Adaugă usturoiul pisat și mai lasă un minut, apoi pune sare și piper. În altă tigaie, înfierbântă smântâna, adaugă brânza Gruyere și jumătate din parmezan și lasă pe foc, amestecând, până se topește brânza și obții o cremă.

Așază într-o tavă unsă cu unt sau ulei feliile de dovlecel, toarnă peste ele, uniform, amestecul de ceapă și usturoi, apoi pe cel de brânză cu smântână. Presară parmezanul rămas și bagă tava în cuptorul încins până se rumenește budinca. Poți presăra ceapă verde înainte de servire sau o poți servi cu legume, după preferință.

Rețete cu dovlecei: pizza

Ingrediente: pentru blat – o cană și jumătate de făină, două lingurițe și jumătate de drojdie uscată, o jumătate de cană de apă caldă (cam 40 de grade Celsius, nu mai mult), câte o jumătate de linguriță de sare și de zahăr, o lingură de ulei; pentru topping – felii subțiri de dovlecel și de vânătă, roșii cherry, ardei gras roșu, mozzarella și parmezan, busuioc.

Preparare: pentru blat, dizolvă drojdia în apă caldă, apoi pune sarea, zahărul și uleiul. Cerne făina pe blatul de lucru, adaugă amestecul cu drojdie și frământă un aluat elastic. Dacă e lipicios, mai pune făină. Formează apoi o bilă din aluat, unge-o cu ulei, așaz-o într-un castron, acoperă cu un șervet de bucătărie curat și lasă aluatul la crescut, într-un loc călduț, cam 30 de minute. Întinde apoi aluatul pe blat și apoi transferă-l pe forma de pizza. Presară felii subțiri de dovlecel și de vânătă, câteva roșii cherry tăiate în jumătăți sau sferturi, câteva cubulețe de ardei gras, mozzarella rasă și un pic de parmezan ras și dă tava la cuptor până se rumenește pizza. Înainte de servire, adaugă câteva frunze de busuioc proaspăt.


VIDEO/Un neamț și o austriacă vor să salveze pădurile românești. Au venit să caute lupi sălbatici și au rămas pentru totdeauna. 'Și dacă ne-ar da cineva 5 milioane de euro, nu ne-am muta'

Loading...
Comentarii