MENIU CAUTĂ
20 Oct. 2018 21:00

Rețete cu smochine. Preparate cu o notă exotică și un gust fără egal

Distribuie

Rețete cu smochine. Azi îți propunem să gătești mai puțin tradițional, folosind fructe pe care românii rar le adaugă în mâncăruri și la fel de rar la consumă chiar și la desert! Asta deși sunt foarte gustoase și sunt pline de vitamine și de minerale. Iată ce bunătăți poți face din smochine - preparate dulci sau salate care sunt gata în doar câteva minute.

Rețete cu smochine: tartă cu fructe

Ingrediente: foitaj din comerț, 1 kg pere, două căni de smochine, o lingură de zeamă de lămâie, o linguriță de coajă rasă de lămâie, o jumătate de cană + două linguri de zahăr brun, o linguriță de scorțișoară, o jumătate de linguriță de cardamom, un vârf de linguriță de sare, 4 linguri de amidon de porumb, un ou.

Preparare: curăță perele, scoate-le semințele și taie-le felii. Smochinele taie-le în sferturi. Bate oul. Încinge cuptorul la 200 de grade. Întinde aluatul în forma de tartă și bagă tava la frigider până prepari umplutura. Amestecă într-un castron mare perele, smochinele, zeama și coaja de lămâie, jumătatea de cană zahăr, sarea, scorțișoara, carmamomul și amidonul de porumb. Toarnă umplutura peste aluat, adună marginile aluatului spre interior, apoi unge cu oul bătut și presară zahărul rămas. Bagă tava în cuptor pentru 20 de minute, apoi redu temperatura la 190 de grade Celsius și mai lasă tarta la copt cam 40 de minute sau până se rumenește. Las-o la răcit cel puțin două ore înainte de servire.

Rețete cu smochine: tartă cu cremă de mascarpone

Ingrediente: pentru crustă – 250 făină, 125 unt gras (80-82% grăsime), 40 ml lapte rece, un gălbenuș, un praf de sare, două linguri de zahăr pudră; pentru cremă – 250-300 g mascarpone, 250-300 ml frișcă lichidă, două-trei linguri de zahăr pudră, un plic de zahăr vanilat; pentru topping – smochine, struguri.

Preparare: pune făina pe blatul de lucru, sub formă de mușuroi, adaugă sarea și zahărul, amestecă, apoi încorporează, cu degetele, untul rece. Adaugă gălbenușul și laptele și frământă un pic aluatul, până se leagă, apoi formează o bilă, învelește-o în folie alimentară și bag-o la frigider pentru cel puțin o oră. După ce se răcește bine, întinde aluatul, transferă-l în tava de tartă, presară pe el câteva boabe de fasole, ca să nu se umfle la copt, și bagă tava în cuptor pentru 15-20 de minute sau până se rumenește un pic. Pentru cremă, bate frișca și apoi amestec-o, folosind mixerul, cu mascarpone. Adaugă zahărul vanilat și zahăr pudră după gust. Umple cu cremă crusta răcită de tartă și ornează cu fructe, apoi dă la frigider pentru câteva ore.

Rețete cu smochine: focaccia dulce, cu mozzarella

Ingrediente: 460 g făină, 300 ml apă călduță, 35 ml ulei de măsline, o linguriță de miere și un praf de sare, 7 g drojdie uscată; pentru uns – două-trei linguri de ulei; topping – nuci, smochine, mozzarella, pere, struguri, mentă.

Preparare: se amestecă într-un vas mare apa, uleiul și mierea, apoi se adaugă treptat făina, iar după ce aluatul începe să capete consistență, se pune și drojdia. La final, se adaugă sarea. Se frământă un aluat moale și nelipicios. Se unge tava cu ulei de măsline și se așază în mijloc bila de aluat – unsă și ea cu ulei. Se lasă o oră să crească, apoi se aplatizează ușor, apăsând-o cu palmele. Se lasă un sfert de oră să se odihnească, apoi se unge cu ulei și se lasă iar 30 de minute la dospit. Se pun din loc în loc bucățele de brânză, felii de smochine și de pere, struguri tăiați în două (sau stafide) și bucățele de nucă și se bagă la cuptor, la 220 de grade, cam 15 minute (până se rumenește). Înainte de servire, se poate presăra, pentur un plus de gust și prospețime, mentă proaspătă.

Rețete cu smochine: salate în diverse combinații

Poți combina smochinele cu rucola și brânză de capră, cu un dressing ușor de miere și lămâie sau cu rucola, rodii, afine, struguri negri și brânză cu mucegai, toate stropite cu un dressing de oțet balsamic. O altă variantă delicioasă: smochine, baby spanac, rucola, felii de piersică și brânză moale.

Rețete cu smochine: mic dejun ușor

Amestecă cerealele preferate cu iaurt grecesc, cremos, adaugă nuci sfărâmate și două smochine tpiate în jumătăți sau sferturi. Vei obține un mic dejun consistent, gustos, dar ușor pentru stomac.


Suntem mai săraci decât vecinii bulgari și unguri, dar mai fițoși! Românii își „sparg” agoniseala pe cele mai scumpe electronice. Cea mai mare comandă online: 13.000 de euro!

Loading...
Comentarii