14 Iul. 2018 21:00

Rețete exotice cu caise. Supă armenească, tocană marocană și tartă frangipane

Distribuie

Rețete exotice cu caise. Învață să faci supă armenească, tocană marocană și tartă frangipane, orez cu fructe uscate și cotlet cu sos de caise, feluri de mâncare care te vor face să simți ca într-o călătorie, fie ea și doar culinară, pe tărâmuri asiatice!

Tocană marocană cu miel, dovleac și caise

Ingrediente: două linguri de ulei, o ceapă mare, 2 căței de usturoi, o lingură de ras-el-hanout (un amestec de condimente special, făcut de obicei din cardamom, cuișoare, scorțișoară, boia, coriandru, chimion, nucșoară, coajă de nucșoară, sare, galangal, piper și curcumă), 600 g pulpă de miel, 200 g miez de dovleac, 200 g caise uscate, 400 g roșii în susc propriu (o conservă), 500 ml supă clară de vită sau de miel, sare, zeama unei lămâi, o legătură de coriandru, cușcuș și iaurt natur. Ai nevoie și de tagine, vasul special marocan în care se gătește această tocană.

Preparare: încinge uleiul în tagine, adaugă ceapa tocată și las-o până se înmoaie (cam 5 minute). Pune apoi usturoiul pisat și mirodeniile și mai lasă vasul pe foc cam două minute, amestecând, ca să nu se lipsească. Adaugă carnea de miel, dovleacul și caisele, toate tăiate bucăți, urmate de roșii și de supă, adaugă sare după gust și zeama de lămâie și lasă să dea într-un clocot, apoi pune capacul și mută tagine-ul în cuptorul preîncălzit la 180-200 g Celsius. După o oră, înlătură capacul, amestecă bine și mai lasă vasul descoperit la cuptor încă 30 de minute. Presară pătrunjel tocat. Tradițional, se servește cu cușcuș și iaurt.

Orez cu fructe uscate

Ingrediente (pentru 4 porții): o cană și jumătate de orez basmati, 3 linguri de unt gras și nesărat, o ceapă mică, 2 căței de usturoi, câte o jumătate de linguriță de chimion și turmeric măcinate, un vârf de linguriță de scorțișoară, două căni și un sfert de apă, sare, piper, o jumătate de cană de amestec de stafude și caise uscate, o treime de cană de migdale.

Preparare: spală bine orezul, în 4-5 ape, și scurge-l. Topește untul într-o cratiță, la foc mediu, apoi pune ceapa tocată și las-o să se înmoaie (cam 4 minute), amestecând și având grijă să nu se prindă și să nu capete o culoare maronie. Adaugă chimionul, turmericul, scorțișoara și usturoiul pisat, amestecă bine, lasă cam un minut, apoi pune și orezul și lasă să se întrepătrundă aromele 3 minute, amestecând încontinuu. Toarnă în cratiță apa, sărează și piperează amestecul, așteaptă să dea într-un clocot, apoi redu temperatura și lasă să se gătească până când orezul absoarde toată apa (cam 15-18 minute). După ce oprești focul, presară fructele uscate (tăiate în prealabil). Nu amesteca! Așază capacul la loc și lasă-l așa 10 minute. Înainte de servire, adaugă migdale prăjite și zdrobite și amestecă ușor.

Tartă frangipane

Ingrediente (pentru două tarte): pentru aluat – 250 g făină, 25 g zahăr pudră, 125 g unt gras și nesărat, un ou; pentru umplutură – 230 g unt gras și nesărat, 230 g zahăr, 230 g migdale măcinate, 3 ouă, 50 g făină, coaja rasă a unei lămâi, câteva caise, două mâini de fulgi de migdale.

Preparare: amestecă făina și zahărul, apoi încorporează untul, încet, până ce amestecul se transformă în niște firimituri. Bate oul și adaugă cam trei sferturi din el în compoziție (nu arunca ce rămâne!), ca s-o lege. Formează o minge din aluat, învelește-o în folie alimentară, preseaz-o până se aplatizează și bag-o la frigider pentru 30 de minute. După ce s-a răcit, întinde-o ușor pe o suprafață pe care ai presărat făină, apoi transfer-o în forma de tartă. Bagă forma la frigider pentru o jumătate de oră, apoi așază peste aluat hârtie de copt, peste hârtie presară boabe de fasole și bagă forma în cuptor, la 180-200 g Celsius, pentru 15-20 de minute. Înlătură hârtia și mai las-o 5 minute, să se usuce bine, apoi unge-o cu ouă rămas și mai las-o două minute. Pune-o la răcit.

Pentru aromata umplutură numită frangipane, mixează untul (la temperatura camerei) cu zahărul până ce obții o cremă. Pune și migdalele, apoi încorporează ouăle, unul câte unul. Adaugă făina și coaja de lămâie. Toarnă compoziția obținută peste aluatul răcit, aranșează peste umplutură caisele tăiate felii și presară peste ele fulgii de migdale. Tarta se coace cam 25-30 de minute, la 180-200 g Celsius, apoi se lasă la răcit 15 minute, înainte de a fi scoasă din formă. Înainte de servire, se mai presară câțiva fulgi de migdale. Merge de minune cu frișcă sau înghețată de vanilie.

Dacă nu vrei să faci două tarte, poți păstra cam 3 zile în frigider aluatul sau îl poți congela.

Supă armenească de linte și caise

Ingrediente: 3 linguri de ulei de măsline, o ceapă mare, 2 căței de usturoi, o treime de cană de caise uscate, o cană și jumătate de linte, 5 căni de supă clară de legume, 3 roșii medii foarte coapte, o lingură de pudră de chimion, o jumătate de linguriță  de cimbru uscat, sare, piper, un sfert de cană de zeamă de lămâie, pătrunjel proaspăt.

Preparare: așază o crațită încăpătoare pe foc mediu, încinge uleiul și adaugă ceapa tocată, usturoiul pisat și caisele tăiate. Amestecă din când în când și lasă până când ceapa s-a înmuiat. Adaugă lintea și supa și lasă să dea în clocot, apoi redu flacăra, pune capacul pe cratiță și lasă să fiarbă lent 30 de minute sau până ce lintea s-a înmuiat. Adaugă roșiile tocate, chimionul, cimbrul, sare și piper după gust, amestecă bine, pune capacul și mai lasă pe foc o jumătate de oră. Toarnă jumătate din cantitatea din cratiță într-un blender, paseaz-o până devine piure, apoi toarn-o înapoi în cratiță. Adaugă zeama de lămâie, amestecă și mai lasă pe foc 3 minute. Potrivește de sare și piper și servește cu pătrunjel tocat.

Cotlet de porc cu sos de caise și muștar

Ingrediente: 4 cotlete subțiri de porc, două linguri de ulei de măsline, o jumătate de cană de gem de caise, câte două linguri de muștar Dijon și de oțet de mere, un vârf de linguriță de pudră de usturoi, un sfert de cană de apă, sare, piper.

Preparare: pentru sos, amestecă până la omogenizare gemul de caise cu muștarul, oțetul, pudra de usturoi și apa. Asezonează carnea cu sare și piper. Încinge uleiul într-o tigaie și prăjește cotletele câte 5 minute pe fiecare parte. Scoate cotletele și pune-le într-un vas acoperit cu capac sau folie, iar în tigaie toarnă sosul de caise. Focul trebuie să ie mediu spre mic. Amestecă și lasă să se gătească două minute. Pune cotletele la loc în tigaie, acoperă-le cu sos șși mai lasă-le pe foc două minute, apoi le poți servi.


Sectorul construcțiilor începe să se desumfle. Scădere de 1,3% pe primele cinci luni în domeniu

Urmareste cel mai nou VIDEO incarcat pe libertatea.ro
Horoscop, miercuri, 19 septembrie 2018. Scorpionii trag unele concluzii greșite
Loading...
Comentarii