MENIU CAUTĂ
22 Dec. 2016 23:30

Trei rețete de sarmale. Cu amestec, cu carne de pasăre și cu orez

Distribuie

Sarmalele cu varză acră nu lipsesc de pe masa de Crăciun a românilor. Le poți umple cu carne de vită sau porc, pui sau doar orez, după preferințe. Alege din cele trei rețete de sarmale, pe cele preferate.

Cu amestec de porc și vită

Ingrediente: o varză acră mare, 800 g carne tocată (amestec), 200 g costiță sau slănină afumată, un ciolan afumat, 3 cepe, 100 ml ulei, 180 g orez, două linguri de cimbru, sare, piper, o lingură pătrunjel tocat, 250 ml pastă de roşii

Preparare: se pregătește varza. Se taie cotoarele și dacă e prea sărată, se spală. Ceapa se curăță, se taie mărunt şi se pune la călit în ulei. Când a devenit cristalină se adaugă carnea tocată şi muşchiul afumat tăiat bucăţele mici. Se amestecă bine iar când carnea şi-a schimbat culoarea se adaugă orezul, pătrunjelul, sarea, piperul şi cimbrul. Se amestecă şi se adaugă 200 ml pastă de roşii. Se lasă la răcit. Se ia fiecare frunză, se pune cu o linguriţă din umplutura preparată, dar să nu fie prea multă ca să aibă loc orezul să se umfle la fiert. Se rulează toate sarmalele până se termină carnea. Varza rămasă se taie fâşii sau bucăţele şi se împarte în două. Jumătate se pune pe fundul oalei în care se vor fierbe sarmalele, ca să nu se prindă de fundul acesteia, iar cealaltă jumătate peste sarmale, ca să nu plutească la fiert. Se alege o oală destul de încăpătoare, care se umple 3/4 cu sarmale. După ce se pune varza pe fundul oalei se aşază sarmalele una câte una începând din exterior spre centrul oalei. În mijlocul primului rând se aşază ciolanul afumat şi se începe cu al doilea rând, tot aşa din exterior spre interior acoperind ciolanul din mijloc cu sarmale. După ce se pun toate sarmalele se adaugă un strat de varză tăiată. Într-un bol se amestecă 50 ml pastă de roşii cu apă şi un pic de sare şi se toarnă peste sarmale. Dacă este nevoie se mai adaugă apă. Se lasă la fiert la foc foarte mic aproximativ 40-50 de minute. Se verifică dacă sunt gata. Se servesc cu pâine sau mămăligă.

sarmale cu carne de pasăre

Cu pasăre

Ingrediente: 700 g carne de pui tocată, 1,8 kg varză albă murată, o ceapă, 50 g pastă de tomate, o linguriţă boia de ardei dulce, 75 g orez, cimbru, sare şi piper după gust, 150 g roşii din conservă; decor- pătrunjel

Preparare: ceapa se curăță, se spală şi se taie mărunt. Se scot cotoarele de la varză, se aleg foi pentru sarmale, iar restul se taie fin. Pasta de tomate se diluează în 50 ml apă. Orezul se spală, se fierbe pe jumătate în apă cu sare. Ceapa se înăbuşă în ulei cu 50 ml apă, se răceşte, se amestecă cu carnea. Apoi se adaugă orezul, sare şi piper. Compoziţia rezultată se înfăşoară în foi de varză. Sarmalele astfel preparate se aşază una lângă altă într-o cratiţă, peste un strat de varză tocată, astfel încât mijlocul să rămână gol. Apoi se completează cu varză tocată fin astfel încât sarmalele să fie acoperite. Deasupra se presară cimbru, se adaugă pastă de tomate, boia şi necesarul de apă fiartă. Vasul se acoperă şi se introduce la cuptor la foc moderat. După 20-30 de minute se adaugă roşiile şi se continuă fierberea. Când sunt gata se servesc cu pătrunjel.

 

sarmale cu orez

Cu orez și nuci

Ingrediente: o varza murată, 200 g orez, 100 g nucă, o ceapă, condimente și miodenii după gust (piper, boia dulce, boia iute,oregano, cimbru, busuioc, nucșoară, foi de dafin), sare, ulei, bulion, zahăr

Preparare: foile de varză se pregătesc ca pentru sarmalele obișnuite. Nuca se curăță și se dă la cuptor până se rumenește. Apoi se macină, dar nu foarte mărunt. Într-o cratiță se pune uleiul la încins și se adaugă ceapa tocată mărunt și orezul spălat. Când ceapa devine aurie, se pun mirodeniile și sarea. Se oprește focul și se lasă la răcit. Apoi în compoziție se adaugă nuca și se amestecă bine. Se ia din amestec cu o lingură și se pune pe foaia de varză rulându-se cu grijă, fiindcă compoziția nu este la fel de legată ca la sarmalele obișnuite. Se toarnă ulei pe fundul vasului în care vor fierbe sarmalele și se aranjează un strat de varză murată tocată, apoi se sarmalele. Deasupra sarmalelor se pune încă un strat de varză tocată. Se pune apă pâna se acoperă tot și se lasă vasul pe aragaz, la foc potrivit, până se înmoaie varza și orezul crește.

Încearcă și tu oricare din cele trei rețete de sarmale și te vei delecta cu  un fel de mâncare gustos și sățios.

 

Loading...
Comentarii