• Ioana Marinescu este consilier acreditat pentru dezvoltare personală și trainer. De la începutul anului 2021, este coach-asistent în cadrul grupului de suport pentru divorț, un program de sprijin prin metoda coaching-ului, unde asistă și consiliază persoane care trec prin trauma divorțului. Mai multe despre Ioana Marinescu, pe pagina de autor.

Semne că ești într-o relație cu o persoană narcisistă

Este de reținut, în primul rând, că sunt comportamente care pot indica o tulburare de personalitate narcisică, dar doar un profesionist în sănătate mintală poate oferi un diagnostic precis.

Nu te simți conectat cu partenerul 

Partenerul tău vorbește cu tine atunci când este disponibil. Cu toate acestea, nu te-a întrebat niciodată care sunt planurile tale de viitor sau cum puteți lucra împreună pentru a construi viața pe care o doriți.

Un individ cu personalitate narcisică se laudă în mod constant cu realizările sale și rareori arată interes sau pune întrebări despre ce se întâmplă în viața ta. Fericirea lui vine din surse externe, precum prestigiul la locul de muncă și banii și te întrebi deseori dacă este capabil să simtă dragoste romantică sau conexiune emoțională.

Partenerul face amenințări subtile pe tot parcursul relației. S-ar putea să nu fie direct, dar ai mereu sentimentul că dacă nu faci ceva pentru el sau cum vrea el, se vor întâmpla lucruri rele. Uneori este mai ușor să cedezi, chiar dacă nu ești de acord. Acesta este un mod prin care narcisicul controlează și manipulează partenerul pentru a obține ceea ce își dorește.

Adesea, oamenii implicați în acest tip de relație uită cum era viața înainte de începerea manipulării.

Nu te simți suficient de bun 

Încerci deseori sentimente de inadecvare cu privire la ceea ce ai realizat în viața ta. Partenerul tinde să fie dezamăgit sau să facă comentarii negative despre lucrurile pe care le faci. Nu mai faci aproape nimic din lucrurile pe care obișnuiai să le faci pentru că nu mai ai timp pentru ele.

Poate că ești mereu obosit și e greu să te ridici din pat dimineața. Ai început să ascunzi lucruri de familie sau prieteni sau îți este rușine de ceea ce se întâmplă în viața ta. Minți pentru a acoperi lucrurile pe care partenerul le face sau nu le face.

Ești în mod constant dezinformat

Partenerul narcisic tinde să nege constant lucruri care s-au întâmplat. De exemplu, el poate face un comentariu de genul „Nu îți amintești tu bine” despre ceva despre care știi sigur că s-a întâmplat. O astfel de persoană te face să crezi că anumite lucruri nu s-au întâmplat niciodată sau poate spune minciuni despre comportamentul tău și poate încerca să răstoarne realitatea, astfel încât să se potrivească și cu versiunea sa asupra evenimentelor, mai degrabă decât cu ceea ce s-a întâmplat cu adevărat. S-ar putea să începi să simți că înnebunești.

Eviți discuțiile

Poate părea că fiecare conversație cu partenerul se termină printr-o ceartă, indiferent cât de mult ai încerca să rămâi calm și să nu te superi. Narcisistul încearcă în mod constant să-ți apese butoanele pentru a te face să reacționezi. Controlul emoțiilor celorlalți îi dă un sentiment de satisfacție. Adesea este mai ușor să eviți complet o conversație.

Te simți responsabil pentru tot

Narcisiștii cred că totul este întotdeauna vina altcuiva, inclusiv în ceea ce fac ei greșit. Nu vei primi scuze de la o persoană narcisică. Narcisiștii nu văd ceilalți oameni ca fiind pe picior de egalitate cu ei, așa că să-și ceară scuze este exclus și lipsit de sens pentru ei.

Un narcisist nu își asumă niciodată responsabilitatea pentru acțiunile sale și își învinovățește partenerul. 

Ești nesigur

Ai impresia că mergi pe coji de ouă, pentru că nu știi niciodată când partenerul va suferi o schimbare de dispoziție. Totul pare în regulă, dar apoi se întâmplă ceva minor și se înfurie.  Chiar și un lucru mic, cum ar fi o lipsă de recunoaștere la locul de muncă, poate determina un narcisist să aibă o reacție exagerată. Aceasta este cunoscută sub numele de furie narcisică.

Te simți neînțeles, pentru că partenerul pare minunat din exterior

În aparență, toată lumea crede despre partenerul tău că este fermecător, pentru că în public narcisistul ascunde foarte mult și ține la aparențe. El va spune mereu doar ceea ce trebuie, va fi volubil și plin de umor și toată lumea îl va iubi. În intimitate însă, lucrurile se schimbă radical și ai de-a face cu o altă persoană decât cea din public. 

Te simți criticat în mod constant

Partenerul critică excesiv aspectul tău, greutatea, îmbrăcămintea sau coafura. Te face să te simți lipsit de importanță, de cele mai multe ori pentru a se poziționa el superior. 

Nevoile tale sunt ignorate

Partenerul narcisic se gândește doar la propriile nevoi și la modul în care lucrurile îl afectează pe el, fără să ia în calcul și nevoile sau sentimentele celuilalt.  

Mai jos sunt câteva exemple de acțiuni pe care le poate face un partener narcisic:

  • Vrea să facă sex doar când vrea el, fără să țină cont de nevoile celuilalt
  • Așteaptă ca și celălalt să facă toată treaba în casă
  • Își asumă meritele pentru munca grea
  • I se pare mereu că în alte familii lucrurile sunt mai bune
  • Caută să te îndepărteze de familie 

Te simți păcălit

Un narcisist este adesea un maestru al flirtului și deseori poate să înșele. Sunt fermecători și fac ușor cuceriri.  Alături de un narcisist, te întrebi mereu dacă te trădează sau nu. 

Te simți neiubit

Când v-ați întâlnit prima dată, te-a făcut să te simți cea mai grozavă persoană din lume. Cu toate acestea, pe măsură ce timpul a trecut și au apărut problemele, partenerul tău a început să te devalorizeze și să te ignore. Acesta este un semnal de alarmă că nu este cine părea a fi. 

Nu îți vorbește pentru a te pedepsi

Partenerul tău folosește tratamentul silențios ca un joc de putere pentru a te controla. Își reține afecțiunea și te ignoră până când simte că ești din nou drăguț și îi dai dreptate sau faci ceea ce își dorește. 

Ești blocat financiar

Dacă există un lucru pe care narcisiștii știu să-l facă bine, este să profite financiar de partenerii lor. S-ar putea să plătești pentru tot, în timp ce partenerul nu își poate menține un loc de muncă sau s-ar putea ca slujba lui să aducă multe venituri, dar tu să nu vezi niciun ban în casă.

Nu te poți baza pe partenerul tău

Când narcisiștii fac promisiuni, nu știi niciodată dacă le vor ține. Nu simți că ai un partener pe care să te poți baza și te trezești că trebuie să faci totul singur.

Nu vrea să se schimbe

Narcisiștii nu sunt dispuși să se schimbe, deoarece acest lucru ar însemna să admită că este ceva în neregulă cu ei. Pe de altă parte, unii recunosc că sunt narcisiști, dar susțin că ceilalți sunt problema.

Dacă partenerul tău este abuziv din punct de vedere emoțional și nu dorește să-și schimbe comportamentul, este timpul să reconsideri relația. Toți oamenii au tendința de a fi egocentrici din când în când, dar narcisistul pare incapabil să opereze în alt mod. Dacă simți că partenerul tău este un narcisist, poate fi util să cauți sprijin extern sau să mergi la terapie. A fi într-o relație cu un narcisist poate avea efecte semnificative și de lungă durată asupra sănătății mintale și este important să ai un sistem de sprijin dacă alegi să părăsești relația sau căsnicia.


Resurse utile:

https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/narcissistic-personality-disorder/symptoms-causes/syc-20366662

https://www.mindbodygreen.com/articles/14-signs-of-narcissism

Citeşte şi:

Ce faci dacă te simți nedorit într-o relație de cuplu

Ce faci dacă te simți nesigur într-o relație

Urmărește-ne pe Google News
Metoda prin care Anamaria Prodan a aflat că Reghecampf o înșală. Incredibil ce idee a avut Bebeto, fiul cel mic
PARTENERI - GSP.RO
Metoda prin care Anamaria Prodan a aflat că Reghecampf o înșală. Incredibil ce idee a avut Bebeto, fiul cel mic
BOMBĂ! Motivul pentru care a murit fetița călcată de mașina Poliției pe trecerea de pietoni. Datele preliminare ale medicilor legiști VIDEO
Playtech.ro
BOMBĂ! Motivul pentru care a murit fetița călcată de mașina Poliției pe trecerea de pietoni. Datele preliminare ale medicilor legiști VIDEO
Trandafiri albi, lacrimi și revoltă la înmormântarea Raisei. ”Era deşteaptă, frumoasă și bună”. Ce spun șefii polițistului despre schimbarea hainelor după accident
Observatornews.ro
Trandafiri albi, lacrimi și revoltă la înmormântarea Raisei. ”Era deşteaptă, frumoasă și bună”. Ce spun șefii polițistului despre schimbarea hainelor după accident
Horoscop 16 ianuarie 2022. Racii ar fi bine să păstreze distanța față de umbrele care s-au tot arătat în toate domenii din viață
HOROSCOP
Horoscop 16 ianuarie 2022. Racii ar fi bine să păstreze distanța față de umbrele care s-au tot arătat în toate domenii din viață
Atenție! Ce trebuie să știe toți românii cu certificat verde. Ce se întâmplă cu certificatul după a treia doză
Știrileprotv.ro
Atenție! Ce trebuie să știe toți românii cu certificat verde. Ce se întâmplă cu certificatul după a treia doză
Patronul Parmei, perplex când a văzut unde trebuie să vireze banii pentru transferul lui Dennis Man: ”Era mirat”
Telekomsport
Patronul Parmei, perplex când a văzut unde trebuie să vireze banii pentru transferul lui Dennis Man: ”Era mirat”
Ce este sindromul „Dropped Head” sau Head Down și ce afecțiuni provoacă
PUBLICITATE
Ce este sindromul „Dropped Head” sau Head Down și ce afecțiuni provoacă