MENIU CAUTĂ
, de Rodica Dirzu

3 semne că ai insolaţie şi cum scapi de ea

Distribuie

Expunerea îndelungată la soare, fără măsuri de protecţie şi la intervalele nerecomdate poate duce la insolaţie. Iată care sunt principalele simptome şi ce ai de făcut.

Din cauza insolaţiei apar dureri de cap, senzaţie de vomă, creşterea temperaturii corporale. Insolaţia nu trebuie tratată mereu cu medicamente.

Insolaţia poate avea forme mai uşoare sau mai grave.

În forma ei uşoară insolaţia se manifestă prin dureri de cap însoţite de stare de oboseală, ameţeli, somnolenţă. Ce faci? Mută persoana afectată la răcoare, departe de soare. Scoate-i hainele, astfel încât corpul să fie cât mai expus la aer, în mod direct. Răcoreşte corpul cu apă rece, dar nu exagerat, prin pulverizare pe corp sau cu ajutorul unui burete. Astfel temperatura corpului va scădea. Persoana afectată va fi aşezată în poziţia culcat, iar spaţiul trebuie să fie foarte bine ventilat. E bine să se evite administrarea aspirinei sau a paracetamolului pentru scăderea febrei. De asemenea, nu se foloseşte alcool pentru frecţii, ci comprese cu gheaţă aplicate pe abdomen, gât şi subsuoară. E bine să se consume multe lichide în primele 2 ore (1-2 l), pentru hidratare. Cea mai bună este apa plată sau minerală, chiar uşor sărată, sau sucuri naturale. Este indicat repaus la pat cel puţin o zi. De asemenea, sunt recomandate supele de legume, sucurile naturale de legume şi fructe, ceaiuri din plante. Nu alcool şi cafea sau băuturi care conţin cofeină.

În forma medie a insolaţiei durerile de cap sunt mai mari şi apare şi greaţa, uneori chiar pierderea cunoştinţei. Temperatura corpului creşte mult, se pot accelera bătăile inimii. Primele măsuri sunt tot cele de la insolaţia uşoară. Dar, la nevoie, e bine să se cheme doctorul pentru îngrijiri de specialitate.

În forma gravă de şoc termic pot apărea halucinaţii, pierderea stării de conştienţă, puls şi respiraţie accelerate. Primele măsuri sunt cele sus-aminitite, dar şi în acest caz trebuie sunat la 112 pentru îngrijiri medicale de specialitate.

Citește mai multe despre insolatie pe Libertatea.

Comentarii