• Ioana Marinescu este consilier acreditat pentru dezvoltare personală și trainer. De la începutul anului 2021, este coach-asistent în cadrul grupului de suport pentru divorț, un program de sprijin prin metoda coaching-ului, unde asistă și consiliază persoane care trec prin trauma divorțului. Mai multe despre Ioana Marinescu, pe pagina de autor.

Există o serie de abilități de care tinerii au nevoie pentru a se putea descurca în viață, iar cu cât părinții sunt mai conștienți de ele, cu atât pot să le insufle de la vârste mai mici, pentru a se asigura măcar că pun bazele necesare. Desigur, lucrurile depind și de conjunctură, de tipul de personalitate și alți factori, dar este bine să avem în vedere aceste caracteristici, pentru a ne ghida în relația cu copiii noștri. 

Abilități de muncă

Nu presupune că doar pentru că a fost capabil să treacă prin școală și să o absolve, adolescentul tău va fi capabil să își păstreze un loc de muncă. Regulile forței de muncă sunt destul de diferite de limitele unei școli. Adolescenții trebuie să știe cum să completeze o cerere de angajare, să participe la un interviu și să urmeze instrucțiunile unui coordonator.

Un loc de muncă cu jumătate de normă în timpul liceului sau un loc de muncă pe timp de vară pot pregăti adolescentul pentru responsabilitățile unei viitoare cariere. În plus, atribuirea sarcinilor casnice regulate poate fi de mare ajutor, așa că nu căuta să îți menajezi copilul, ci dă-i mici treburi pe măsura vârstei lui și lasă-l să se obișnuiască cu efortul și în afara obligațiilor școlare.

Abilități de deplasare

Doar pentru că adolescentul tău are permis de conducere nu înseamnă că are neapărat abilități de deplasare. El ar trebui să știe să se orienteze, să ajungă din punctul A în punctul B, să gestioneze traficul de la orele de vârf și să folosească un GPS, dar și o hartă. 

Desigur, nu toți adolescenții știu să conducă și nici nu au permis de conducere. În acest caz, este important să știe să folosească transportul public, dar și să se descurce într-un oraș nou, în eventualitatea în care și-ar dori să meargă la facultate în alt oraș sau chiar în altă țară. Pentru a dezvolta aceste abilități este nevoie să îl lași să meargă singur de la vârste mai mici, pe distanțe scurte întâi – până la magazinul de la colț, până la școală, urmând apoi să crești distanțele pe măsură ce crește. 

Abilități de stabilire a obiectivelor

Indiferent dacă își dorește să intre la facultate, să se angajeze la o corporație sau poate doar să aibă un stil de viață mai sănătos, abilitățile de stabilire a obiectivelor sunt esențiale. Învață-ți adolescentul cum să-și stabilească un obiectiv, apoi discutați despre cum să luați măsuri pentru atingerea acestor obiective. Un adolescent care știe cum să-și urmărească progresul este mult mai probabil să rămână motivat pe termen lung.

Lucrați la abilitățile de stabilire a obiectivelor pornind de la lucruri mici, cum ar fi un proiect la școală sau un obiect pe care și-l dorește. Ajută-ți adolescentul să identifice un lucru pe care dorește să-l realizeze și apoi ajută-l să îl ducă la îndeplinire. Cu fiecare obiectiv nou pe care îl ating, adolescenții vor câștiga încredere în capacitatea lor de a atinge obiective și mai înalte în viitor.

Abilități de reglare a emoțiilor

Dincolo de abilitățile academice sau de cele fizice, este important ca adolescenții să știe și cum să-și regleze emoțiile. La urma urmei, dacă adolescentul tău nu își poate controla temperamentul, nu va putea face față bine eșecurilor, iar dacă nu își poate gestiona anxietatea, s-ar putea să nu iasă niciodată din zona de confort. 

Învață-ți adolescentul cum să facă față emoțiilor incomode într-un mod sănătos și ajută-l să își modeleze singur tehnicile prin care să obțină echilibrul. În timp, va câștiga încredere în capacitatea lui de a face față obstacolelor și a le depăși. 

Capacitatea de a face față situațiilor de urgență

Când adolescentul tău trebuie să facă față unei urgențe, nu va mai avea timp să se gândească. Prin urmare, este important ca părinții să-și învețe copiii cum să facă față în mod eficient unor situații neprevăzute. Un incendiu, un accident casnic sau un dezastru natural sunt doar câteva dintre urgențele pe care viitorul adult le va întâlni probabil în viață.

Asigură-te că adolescentul tău știe ce să facă atunci când se întrerupe curentul sau când telefonia mobilă nu funcționează. Copiii care au crescut cu tehnologie uită adesea că în vremuri de adevărată urgență, electronicele nu sunt întotdeauna disponibile, iar un ghid de minimă supraviețuire în situații grave este esențial.

Managementul de bază al gospodăriei

Deși s-ar putea să fii tentat să-ți lași copilul liber de responsabilități casnice, este esențial pentru el să învețe de la vârste fragede cum să gestioneze o gospodărie. Indiferent dacă va locui la cămin sau într-un apartament închiriat, un tânăr trebuie să aibă câteva abilități de bază care se dobândesc în timp.  

Învață-ți copilul cum se pregătește o masă, cum se face curățenie, cum se spală lucrurile de mână sau folosind mașina de spălat, cum se repară defecțiuni simple în casă și când este cazul să apeleze la un specialist. 

Abilități financiare

Una dintre cele mai importante abilități pe care este important să le învățăm chiar din copilărie este cum să gestionăm banii. Din păcate, mulți adolescenți părăsesc casa fără nicio idee despre cum să creeze și să gestioneze un buget sau cum să facă economii. Consecința este că vor acumula datorii imediat ce se văd pe cont propriu.  

Învață-ți adolescentul abilități de bază în gestionare a banilor. Asigură-te că știe despre pericolele cardului de credit, riscurile implicate de împrumutarea banilor de la cunoștințe și importanța investițiilor. Predarea acestor abilități de la început poate face o mare diferență în calitatea generală a vieții copilului și îl poate ajuta să-și construiască securitatea financiară în viitor.

Oricât de mult vrem să ne protejăm copiii cât timp locuiesc alături de noi, este important și să le insuflăm abilități care să le asigure o viață echilibrată și stabilă în momentul în care vor fi nevoiți sau vor dori să plece din casa părintească. 

Citeşte şi:

Cum să crești un copil inteligent emoțional

20 de strategii pentru igiena somnului la copii și adolescenți

FOTO „Vi se pare atât de incitant?” » Sexy-avocata din Cluj, declarații incendiare: „Experimentez și alte activități”
PARTENERI - GSP.RO
FOTO „Vi se pare atât de incitant?” » Sexy-avocata din Cluj, declarații incendiare: „Experimentez și alte activități”
Ce se întâmplă cu fix 72 de ore înainte să mori. Primul semn care apare, oamenii de știință au făcut descoperirea
Playtech.ro
Ce se întâmplă cu fix 72 de ore înainte să mori. Primul semn care apare, oamenii de știință au făcut descoperirea
Ultimul mesaj lăsat de poliţistul de 26 de ani care s-a sinucis după o ceartă cu iubita
Observatornews.ro
Ultimul mesaj lăsat de poliţistul de 26 de ani care s-a sinucis după o ceartă cu iubita
Horoscop 27 noiembrie 2021. Berbecii sunt înclinați spre decizii care nu le fac cinste, doar ei pot evita acest lucru
HOROSCOP
Horoscop 27 noiembrie 2021. Berbecii sunt înclinați spre decizii care nu le fac cinste, doar ei pot evita acest lucru
Mișcarea neașteptată făcută de Revolut. Mulți români vor fi surprinși. Ce s-a întâmplat
Știrileprotv.ro
Mișcarea neașteptată făcută de Revolut. Mulți români vor fi surprinși. Ce s-a întâmplat
EXCLUSIV | Detalii mai puţin ştiute despre Miss Universe România. Carmina dărâmă prejudecăţile
Telekomsport
EXCLUSIV | Detalii mai puţin ştiute despre Miss Universe România. Carmina dărâmă prejudecăţile
Imagination de la Foreo - masca de față pe care ți-o personalizezi... pe masa din bucătărie
PUBLICITATE
Imagination de la Foreo - masca de față pe care ți-o personalizezi... pe masa din bucătărie