Adela vă sfătuiește în sex și iubire. „Orice aș face, ne certăm. Nu mai mă înțeleg cu ea”

De când lumea și pământul, sexul şi, mai ales, iubirea generează bătăi de cap şi încurcături, căci mintea nu se pune cu inima sau cu instinctele primare. În cea mai mare parte a situaţiilor create, un sfat sau simpla rostire a problemei pot aduce rezolvări. Pentru asta există Adela, gata să te asculte şi să te ajute să vezi lucrurile mai clar.

Adela, specialista noastră în probleme de cuplu, îți stă la dispoziție.

Scrie-i Adelei pe adresa scrieadelei@libertatea.ro şi citește în Libertatea sfaturile ei.

Mă numesc Cristian, am 24 de ani, sunt căsătorit de doi ani cu o fată de 19 ani. Nu știu ce să mă mai fac cu ea, orice aș spune, nimic nu-i mai convine. A început să piardă și respectul față de mine. În toate felurile… Așteaptă să vin eu de la lucru să spăl vasele și să fac curat în casă. Ea toată ziua stă cu gunoiul la nas și nu îl aruncă până nu vin eu să-l iau de acolo. Și dacă zic ceva într-un final despre curățenie, face cu vernci de parcă cine știe ce a făcut. Ce zic eu, nu e bun, dar când se ivește o problemă, eu o rezolv. La capitolul amor, o dată la trei luni dacă facem, dar și atunci cu ceartă. Avem un bebeluș de trei luni împreună, dar țin să menționez că la fel era și înainte. Acum, de la un timp, ne certăm tot mai mult și spune că pleacă la mama ei cu al nostru copil. Sunt foarte multe de povestit, Am scris în mare puțin despre viața mea cu ea. Vă rog să-mi dați un sfat.

Adela răspunde:

Dragă Cristian,

În primul rând, soția ta este foarte tânără și mai e și lăuză pe deasupra – prin urmare, șansele să te înțelegi cu ea sunt minime. Cumva, va trebui să îți stăpânești nervii, să dai dovadă de maturitate, pentru că ea are prea multe pe cap. Dacă vrei să readuci armonia la tine în casă, ești nevoit să faci câteva lucruri. În primul rând, să încerci să o asculți când vorbește. Care sunt plângerile ei, ce nu-i convine, ce vrea de la tine? Cu prima ocazie când o apucă protestele, apropie-te cu calm de ea și întreab-o cu ce anume o poți ajuta. Nu te aștepta să coopereze din prima, dar să știi că, în adâncurile sale, ea va fi mișcată. Măcar o pui în situația să-și dea și ea seama ce vrea. După ce îți dă un răspuns cât de cât clar, încearcă să ții cont de ceea ce îți cere. Pentru că da, asta e: dacă vrei să primești ceva, trebuie să dai tu primul. Și așa ajungem la al doilea lucru pe care îl poți face pentru a-ți salva căsnicia: respectul. Spui că ea și l-a pierdut pe al ei. Ei bine, fă tot posibilul să nu ți-l pierzi și tu, pentru că atunci totul va fi pierdut. Este imposibil ca cineva să nu te respecte dacă tu îl respecți. Nici ea nu va rezista, așa că… încearcă să vezi în ea fata de care te-ai îndrăgostit. E tot acolo, doar că e tulburată, ajut-o să iasă la lumină. Și al treilea lucru: sexul. Spui că nu dorește, dar tu o faci să își dorească? Nu există femeie care să nu se înmoaie când bărbatul ei îi spune că e frumoasă. Când o ascultă, când o alintă, când se simte protejată și înțeleasă. Poate că prințesa ta e în faza rebelă, dar cu răbdare, cu tact și maturitate din partea ta, sigur o poți aduce pe calea cea bună.

Mai multe articole