Mergi direct la conținut »
Aperitive de post - 10 idei de aperitive delicioase pe durata postului

Pentru că este indicat să avem un meniu diversificat, care să ne asigure sursa de proteine de care organismul are nevoie în timpul postului, am făcut o selecție a celor mai gustoase aperitive de post. Rețete simple și rapide de încercat pe durata postului de Crăciun.

De Camelia Diaconu,

Aperitive de post – cele mai delicioase aperitive

Când ai poftă de o gustare, aperitivele sunt alegerea ideală. Gama variată de rețete de aperitive te ajută, din fericire, să îți schimbi meniul în fiecare zi din postul Craciunului cu cele mai gustoase preparate. Timpul de pregătire este scurt, iar gustul este cu adevărat delicios. Iată câteva idei inspirate de aperitive de post.

Îți recomandăm să citești și:

Aperitive de post – 10 idei de aperitive pentru postul Crăciunului

Chiftele de post

Ingrediente rețetă chiftele de post:

  • 2 cartofi;
  • 1 legătură pătrunjel;
  • praf sare;
  • ulei;
  • praf boia;
  • 2 cepe;
  • praf piper;
  • 1 cană ciuperci;
  • 2 linguri orez;
  • 3 linguri făină.
Chiftele de post
Chiftele de post

Mod de preparare:

Cartofii pentru aceste chiftele de post se curață și se pun la fiert. Separat, se pune la fiert orezul. Ceapa tocată mărunt se călește puțin. Cartofii fierți se scurg, se pasează și se amestecă cu orezul fiert, ceapa călită, pătrunjelul tocat și ciupercile date prin mașina de tocat. Se pune boia, sare și piper.
Din compoziția rezultată se fac chifteluțe care se dau prin făină și se prajesc în ulei încins. Aceste chiftele de post se servesc calde.

Replica la care a cedat Gheorghe Dincă: „Ori mor eu, ori mori matale”
Recomandări

Replica la care a cedat Gheorghe Dincă: „Ori mor eu, ori mori matale”

Sursă rețetă: Retete.unica.ro

Vinete pane de post

Ingrediente rețetă vinete pane de post:

  • 2 vinete;
  • usturoi pudră;
  • pesmet;
  • sare, piper și alte mirodenii (la alegere, după gust),

Mod de preparare:

Începe prin a spăla vinetele și taie-le rondele nu foarte groase. Într-un bol combină pesmetul cu pudra de usturoi (în cantitățile dorite de tine) și cu restul de mirodenii pe care le preferi (ceapă pudră, oregano, busuioc, turmeric, boia, etc). Dă feliile de vinete prin combinația de mai sus și pune-le, pe rând, într-o tigaie în care ai încins ulei în prealabil.

După ce ai trecut vinetele prin compoziția de mai sus, dacă nu vrei să le prăjești în ulei, le poți pune și la cuptor, într-o tavă, pentru 20 – 30 de minute. Rețeta de vinete pane de post este gata.

Vinete pane - aperitive de post
Vinete pane – aperitive de post

Sursă rețetă: Retete.unica.ro

Pateu de ciuperci și caju

Ingrediente rețetă pateu de ciuperci și caju:

  • 250 g ciuperci (de preferabil champignon);
  • 50 g caju;
  • 1 ceapă mică;
  • 2 linguri ulei de cocos;
  • 1 lingură pătrunjel proaspăt tocat;
  • sare și piper după gust.
Adrian Sina, „Ambasador” pentru armata pakistaneză. Postarea jignitoare pusă pe Instagram
Recomandări

Adrian Sina, „Ambasador” pentru armata pakistaneză. Postarea jignitoare pusă pe Instagram

Mod de preparare:

Călește caju-ul într-o tigaie la foc mediu până se rumenesc ușor. (Sau în cuptor, dacă ți-e mai ușor așa). Toacă ceapa mărunt și călește-o în uleiul de cocos, la foc mediu, până devine transparentă. Scoate ceapa și pune ciupercile în tigaie, lăsându-le până se rumenesc. Cu ajutorul unui robot de bucătărie, mărunțește caju-ul până devine fin. Adaugă restul de ingrediente (ciupercile, ceapa, pătrunjelul tocat în prealabil,sarea și piperul) până obții o pastă mătăsoasă și rețeta de pateu de ciuperci și caju este gata.

Sursă rețetă: Retete.unica.ro

Pastă de hummus

Ingrediente pentru hummus:

  • 500 g năut;
  • sucul a 2 lămâi;
  • 100 ml ulei;
  • 4 căţei de usturoi;
  • 1 crenguta pătrunjel.
Pastă de hummus
Pastă de hummus

Mod de preparare:

Cu o seara înainte de preparare, se pune nautul în apa rece. A doua zi se scurge și se pune la fiert, iar când boabele s-au înmuiat, se scurg și se mixează. Se adaugă sucul de lămâie și uleiul în timp ce se continua mixarea, apoi usturoiul pisat. Se scoate pasta de hummus într-un bol sau o farfurie, i se fac câteva șanţuri la suprafaţa și se pune puţin ulei. Se aduce la masa cu patrunjel și, eventual, lamâie.

Renovat cu 8 milioane de lei acum un an, din bani europeni, spitalul din Eforie Sud se prăbușește peste pacienți
Recomandări

Renovat cu 8 milioane de lei acum un an, din bani europeni, spitalul din Eforie Sud se prăbușește peste pacienți

Sursă rețetă: Retete.unica.ro

Cartofi țărănești

Ingrediente:

  • 1.5 kg cartofi;
  • 3-4 linguri ulei;
  • 1 ceapă;
  • sare;
  • 1/2 linguriță boia de ardei;
  • 1/2 linguriță piper proaspăt măcinat şi coriandru;
  • 1 linguriță verdeaţă uscată.
Cartofi țărănești
Cartofi țărănești

Mod de preparare:

Ceapa se curăţă şi se toacă mărunt. Se căleşte în ulei încins, se stinge cu puţină apă şi se lasă să fiarbă înăbuşit. Se încinge cuptorul. Cartofii se curăţă, se spală şi se taie în sferturi sau felii groase, atunci când cartofii sunt prea mari. Se pun într-o tavă unsă cu ulei, apoi se condimentează cu sare, piper, coriandru şi boia de ardei. Se adaugă ceapa călită şi apă cât să acopere cartofii. Se pun în cuptorul încins şi se lasă jumătate de oră. Se stropesc, din când în când, cu sosul din tavă şi când sunt aproape gata se adaugă verdeaţa tocată mărunt. Se servesc calzi, cu diverse salate sau murături. Cei mai buni cartofi taranesti.

Sursă rețetă: Retete.unica.ro

Pizza de post

Ingrediente:

  • Pentru blatul de pizza de post:
  • 300 g făină;
  • 3 linguri ulei de măsline;
  • 1 lingură zahăr;
  • 1 plic drojdie uscată;
  • 1 praf de sare;
  • Pentru umplutură pizza de post:
  • sos marinara;
  • legume la alegere: porumb, ceapă, ardei, roșii, măsline, ciuperci;
  • brânză tofu;
  • Oregano.

Mod de preparare:

Amestecă făina și sarea cu uleiul şi zahărul. Diluează drojdia uscată cu puţină apă caldă şi pune-o peste făină. Frământă bine totul până obţii un aluat omogen, apoi presară puțină făină deasupra aluatului de pizza şi lasă-l la crescut într-un vas acoperit cu un prosop de bucătărie curat. Când a crescut îndeajuns, aluatul se întinde cu sucitorul și se taie după cum dorești.

Sosul este extrem de important pentru reușita gustului final. Așa că e de preferat să nu pui ketchup sau bulion pe pizza de post. Încinge uleiul de măsline într-o cratiță. Adaugă usturoiul tăiat/tocat și sotează-l 1 minut., amestecând continuu. Adaugă roșiile tocate bine, sare, oregano, piper, praf de ardei iute și amestecă bine. Pune crenguța de busuioc la suprafața sosului și împinge-o cu lingura înăuntru. Atenție, nu o tăia/toca, deoarece o vei scoate la final. Când clocotește ușor sosul, redu focul la mediu spre mic și lasă-l așa pentru încă 10-15 minute, să se îngroașe. Scoate crenguța de busuioc și mai asezonează, dacă simți nevoia.

Pentru umplutură poți folosi absolut orice legumă îți place și ai prin casă, nu doar cele enumerate mai sus. Fără teamă, nu are cum să nu fie gustos! Întinde blatul și pune sosul deasupra. Pune legumele dorite peste. Brânza tofu o poți fie da pe răzătoare, fie pusă felii/cubulețe. Nu are același gust cu brânza normală, desigur, dar aroma ei ajută la savoarea finală a rețetei de pizza de post.

Pizza de post
Pizza de post

Sursă rețetă: Retete.unica.ro

Tăieței cu susan

Ingrediente rețetă tăieței cu susan:

  • 400-500 g tăieței;
  • 5-6 linguri sos de soia;
  • 4 căței de usturoi;
  • 1-2 linguri de zahăr;
  • 2 linguri oțet de orez;
  • 3 linguri ulei de susan;
  • 2-3 cepe verzi tocate;
  • semințe de susan din belșug.

Mod de preparare:

Se fierb tăiețeii conform instrucțiunilor de pe pachet. Când sunt gata, se scurg de surplusul de apă și se amestecă cu sosul format din ulei de susan, sos de soia, oțet, usturoi pisat și zahăr. Toacă ceapa. Călește 30 de secunde (dacă vrei), susanul și presară-l peste tăieței. Rețțeta de post, taietei cu susan este gata!

Sursă rețetă: Retete.unica.ro

Roșii umplute de post

Ingrediente:

  • 12 roşii mijlocii;
  • 3 linguri ulei;
  • 1 ceapă;
  • 1 ţelină mică;
  • 2 ardei graşi;
  • 200 g orez;
  • 1 legatura verdeaţă (ţelină şi pătrunjel verde);
  • sare;
  • Piper.
Roșii umplue - aperitive de post
Roșii umplue – aperitive de post

Mod de preparare:

Se curăţă orezul, se spală şi se lasă în apă rece. Se aleg roşii potrivit de mari şi se spală. Se taie un căpăcel în partea codiţei şi se scoate miezul cu ajutorul unei linguriţe. Într-o tigaie încinsă cu puţin ulei se călesc ceapa tocată mărunt, ardeiul gras şi ţelina, tăiate cubuleţe. Se stinge cu puţină apă şi se lasă să fiarbă înăbuşit. Se adaugă orezul şi 200 ml apă fierbinte. Se acoperă şi se fierbe moderat 10 minute. Se condimentează cu sare, piper şi verdeaţă tocată mărunt.

Cu această compoziţie se umplu roşiile, care se aşază într-o tavă unsă cu ulei. Se tornă apă cât să acopere roşiile pe jumătate şi se pune în cuptorul încins 20 – 25 minute. Cele mai gustoase rosii umplute de post.

Sursă rețetă: Retete.unica.ro

Salată orientală de post

Ingrediente:

  • 750-800 g cartofi
  • 1 ceapă mică roșie;
  • 70 g măsline fără sâmburi;
  • 1-2 castraveți mici murați:
  • 1/2 ardei gras roșu mic/ardei kapia:
  • 1/2 legatură mărar verde:
  • sare:
  • piper:
  • Dressing:
  • 80 ml apă caldă;
  • 4 lingurițe oțet;
  • 2 lingurițe zahăr;
  • 50 ml ulei de măsline.

Mod de preparare:

Se spală cartofii apoi se pun la fiert în apă cu tot cu coajă și cu puțină sare. Se lasă la fiert pentru 20 de minute, după care se lasă la răcit și se decojesc. În acest timp se taie ceapa julien, iar mărarul cat mai fin. Se taie castraveții murați și bucata de ardei în cuburi sau fâșii de mărime medie. Se pun cartofii într-un vas incapator, se adaugă ceapa, măslinele, castraveții și ardeiul gras, apoi se condimentează cu sare și piper.

Pregătim dressing-ul amestecând apă fierbinte cu zahăr și oțet. Turnăm apa peste cartofi și adaugăm uleiul de măsline. Salata orientală se lasă sa se odihneasca 30 minute (de preferat la frigider), apoi se consumă.

Rulouri cu guacamole – aperitive de post

Ingrediente:

  • 1 avocado;
  • 2 roșii medii;
  • 1 lingură suc lamâie;
  • sare;
  • piper;
  • 1 ardei iute mic tocat – opțional
  • coriandru proaspat (sau patrunjel verde);
  • 1 ceapă roșie mică;
  • foi de placintă;
  • ulei pentru uns foile și prăjit;
  • Pentru servit :
  • sos picant de roșii / ketchup picant
Pastă guacamole
Pastă guacamole

Mod de preparare:

Se toacă roșia cubulețe, ceapa roșie, coriandru sau pătrunjelul și ardeiul iute. Se curăță și avocado, se taie în cubulețe și se stropește cu suc de lămâie. Toate ingredientele se amestecă într-un vas și se condimentează cu sare și piper. Se întind două foi de plăcintă și se ung cu ulei, după care se taie pe lungime în 3. Se pune o lingură de guacamole într-un capăt și se împachetează ruloul, pliind marginile la interior și se rulează de două ori. Se taie surplusul de aluat și se poate folosi pentru a realiza un alt pachețel. Pachețelele cu guacamole se pun la prăjit în ulei și se lasă câteva minute până se rumenesc pe ambele părți. Se scot pe un șervețel de hârtie pentru a absorbi surplusul de ulei și se servesc calde.

Câteva rețete simple de aperitive de post pe care le poți încerca pe toată perioada postului.

  • Te invităm pe Rețete Unica pentru mai multe idei de rețete cu mancare de post.

Sursă foto: 123rf.com

Close
Închide
  Close