• Ioana Marinescu este consilier acreditat pentru dezvoltare personală și trainer. De la începutul anului 2021, este coach-asistent în cadrul grupului de suport pentru divorț, un program de sprijin prin metoda coaching-ului, unde asistă și consiliază persoane care trec prin trauma divorțului. Mai multe despre Ioana Marinescu, pe pagina de autor.

Aspirațiile pe care le au oamenii pot varia în funcție de nivelul de trai și de diverse alte aspecte care le definesc viața. Unii oameni au aspirații simple concentrate pe obiective relativ ușor de atins, în timp ce alții au aspirații înalte care se pot concentra pe realizarea unor lucruri la care multe persoane doar visează. 

Semne care îți spun că ai aspirații înalte:

  • Îți setezi cu regularitate obiective majore 
  • Te gândești mereu la următorul tău pas înainte spre realizarea visurilor tale
  • Iei mereu în calcul imaginea de ansamblu
  • Îți evaluezi slăbiciunile și cauți să le îmbunătățești
  • Muncești din greu pentru a deveni mai  bun
  • Prietenii te descriu ca fiind o persoană ambițioasă

Nivelul de aspirație poate fi legat de sentimentul de valoare de sine. Dacă ai obiective înalte înseamnă că ai o credință puternică în capacitățile tale. Obiectivele scăzute, pe de altă parte, pot indica o lipsă de încredere în sine. 

Tipuri de aspirații

Cercetătorii sugerează că există două tipuri principale de aspirații:

Aspirațiile intrinseci sunt cele care ajută la satisfacerea nevoilor psihologice. Acestea joacă un rol important în ridicarea stării de bine. 

Aspirațiile extrinseci sunt cele axate pe obținerea unui rezultat, cum ar fi îmbogățirea sau celebritatea. Aceste obiective pot afecta câteodată bunăstarea și pot consuma resurse care sunt uneori mai bine direcționate către aspirații intrinseci.

Aspirațiile extrinseci se concentrează adesea pe realizarea unor lucruri precum a fi văzut ca fiind atractiv din punct de vedere fizic, a deveni bogat sau a fi popular.

Aspirații financiare: Aspirațiile legate de bani se concentrează pe atingerea unui anumit obiectiv financiar, cum ar fi independența financiară sau câștigarea unei anumite sume de bani.

Obiective de popularitate: A fi tratat cu respect de către ceilalți este un obiectiv extrinsec des întâlnit. Se poate concentra pe a deveni celebru pe scară largă, dar și în cercuri mai restrânse. 

Cercetările sugerează că persoanele care își bazează propria valoare pe succesul financiar sunt mai predispuse la stres, anxietate și autonomie scăzută. 

Aspirațiile intrinseci se concentrează adesea pe lucruri precum formarea unor relații semnificative cu ceilalți, contribuția în comunitate, bunăstarea fizică și mentală, dezvoltarea ca individ. 

Aspirații sociale: aspirațiile sociale se pot concentra pe a-ți face prieteni, a construi relații, a face voluntariat sau a contribui în comunitate. 

Aspirațiile familiale: aspirațiile care se concentrează asupra familiei pot implica realizarea unor lucruri precum începerea unei relații, căsătoria și copiii.

Aspirații profesionale: Uneori, aspirațiile se concentrează pe calificarea în anumite meserii. Aspirațiile de carieră pot avea adesea atât elemente extrinseci, cât și intrinseci. „Care sunt aspirațiile tale de carieră?”, este o întrebare frecventă care ți-ar putea fi adresată în timpul interviurilor de angajare. Aceste aspirații se concentrează pe lucruri precum dobândirea de abilități, experiențe sau realizări legate de carieră.

Uneori, aceste obiective sunt concentrate pe factori extrinseci, cum ar fi imaginea sau bogăția, dar pot fi, de asemenea, legate de creșterea personală, conștientizarea de sine și contribuția în comunitate.

Un studiu a constatat că aspirațiile centrate pe putere și aderarea socială la grupuri erau aspirații extrinseci, în timp ce acelea axate pe dorința de stăpânire și autoexprimare erau aspirații intrinseci.

Cum să îți dezvolți aspirațiile în acord cu cine ești tu

Unii oameni au aspirații generale pentru viața lor, iar alții au o viziune foarte specifică pentru ceea ce își doresc. 

Atunci când nu ești sigur de ce aspirații ai, este bine să faci o serie de lucruri care să îți aducă claritate. 

Pune-ți întrebări: Care sunt unele dintre lucrurile pe care speri să le obții sau să le experimentezi la un moment dat? Care sunt unele dintre activitățile care te pasionează și te entuziasmează? Visurile sau pasiunile tale îți pot oferi un indiciu asupra tipului de aspirații pe care le-ai putea avea.

Acordă-ți timp: este important să îți amintești că, deși aspirațiile pot fi motivante, nu trebuie să pui presiune în legătură cu descoperirea lor. Oferă-ți oportunitatea de a învăța și de a crește. Încearcă lucruri noi, adună informații despre tine și apoi gândește-te la modul în care ceea ce ai învățat ar putea contribui la aspirațiile tale.

Nu te compara cu ceilalți: aspirațiile nu trebuie să fie mărețe sau înalte pentru a fi importante. Alți oameni ar putea avea aspirații foarte mari, dar asta nu înseamnă că acele obiective sunt potrivite pentru tine. Ar trebui să te concentrezi pe găsirea aspirațiilor care te vor ajuta să te simți împlinit și mulțumit cu viața ta.

Găsește-ți scopul: Înțelegerea a ceea ce dă sens și scop vieții tale te poate ajuta, de asemenea, să-ți dezvolți aspirațiile.

Impactul aspirațiilor

Aspirațiile personale pe termen lung ne pot ajuta să facem alegeri de viață și să realizăm anumite comportamente care să ne ajute la atingerea lor.

O persoană care aspiră să devină medic, de exemplu, va face alegeri educaționale de-a lungul vieții care o vor ajuta în cele din urmă să atingă acel obiectiv – sau cel puțin să-și îmbunătățească șansele de a avea succes.

Aspirațiile pot da scop și sens vieții. Ele ne pot oferi ceva în care să sperăm și spre care să tindem. Chiar dacă aceste aspirații ar putea uneori să semene mai mult cu visurile cu ochii deschiși, ele oferă o privire asupra tipului de viață la care am putea spera în viitor.

A avea o viziune pentru viitor ne poate ajuta să ne simțim mai motivați și mai inspirați. Atunci când ai o imagine a ceea ce vrei în mintea ta, te poate ajuta să rămâi concentrat asupra lucrurilor pe care trebuie să le faci pentru a realiza în cele din urmă acel vis.

Cum faci să-ți atingi mai ușor aspirațiile?

Lucrează la construirea conștientizării de sine – Descoperă care sunt lucrurile intrinseci care îți aduc satisfacție. Astfel vei evita să alergi după ceva ce nu te ajută să îți îmbunătățești imaginea de sine sau starea de bine. 

Rămâi deschis la schimbare – Nu toate aspirațiile se concretizează. Uneori, situațiile se schimbă sau îți dai seama că visul pe care l-ai avut cândva nu mai este de actualitate. A fi flexibil și deschis la schimbări te poate ajuta să continui să lucrezi la aspirații și obiective noi.

Fă ceea ce îți place – Cercetările sugerează că atunci când oamenii urmăresc obiective pe care sunt automotivați să le urmărească, le este mai ușor să persiste atunci când lucrurile devin dificile.

Este important să recunoaștem că aspirațiile nu sunt întotdeauna utile. Există cazuri în care acestea pot fi inutile sau chiar distructive:

  • Aspiri la anumite lucruri doar pentru că sunt văzute ca fiind ideale de către societate sau cultură, indiferent dacă îți aduc sau nu fericire
  • Aspiri la lucruri nerealiste
  • Aspiri la lucruri care îți afectează relațiile cu alte persoane sau îți afectează viața de zi cu zi

Când un vis sau un obiectiv nu se realizează, a fi capabil să te ridici și să continui cu o atitudine pozitivă te poate ajuta fie să găsești noi modalități de a-ți atinge obiectivele, fie să găsești altele noi la care să aspiri.

Urmărește-ne pe Google News
Obiceiul ciudat al finalistei de la Australian Open. Ce face între gameuri: „Nu am văzut niciodată așa ceva în tenis!”
PARTENERI - GSP.RO
Obiceiul ciudat al finalistei de la Australian Open. Ce face între gameuri: „Nu am văzut niciodată așa ceva în tenis!”
Profeția lui Nostradamus despre posibilul război Rusia – Ucraina. Legătura tulburătoare cu România
Playtech.ro
Profeția lui Nostradamus despre posibilul război Rusia – Ucraina. Legătura tulburătoare cu România
”Au sânge pe mâini”. Indignare în Polonia, după moartea unei femei căreia i s-a refuzat un avort, deși inima fătului încetase să bată
Observatornews.ro
”Au sânge pe mâini”. Indignare în Polonia, după moartea unei femei căreia i s-a refuzat un avort, deși inima fătului încetase să bată
Horoscop 27 ianuarie 2022. Peștii s-ar putea să se streseze singuri, într-un mod inutil și ciudat, prin pesimism exagerat
HOROSCOP
Horoscop 27 ianuarie 2022. Peștii s-ar putea să se streseze singuri, într-un mod inutil și ciudat, prin pesimism exagerat
Video. Momentul în care soldatul ucrainean își împușcă cu sânge rece camarazii
Știrileprotv.ro
Video. Momentul în care soldatul ucrainean își împușcă cu sânge rece camarazii
Surpriză. Vedeta prinsă pe un site de adulţi. Ce tarif avea. A fost imediat concediată
Telekomsport
Surpriză. Vedeta prinsă pe un site de adulţi. Ce tarif avea. A fost imediat concediată
Raluca Feher, despre secretele vieții ei de influencer
PUBLICITATE
Raluca Feher, despre secretele vieții ei de influencer