- Ioana Marinescu este consilier acreditat pentru dezvoltare personală și trainer. De la începutul anului 2021, este coach-asistent în cadrul grupului de suport pentru divorț, un program de sprijin prin metoda coaching-ului, unde asistă și consiliază persoane care trec prin trauma divorțului. Mai multe despre Ioana Marinescu, pe pagina de autor.
Ce părere ai despre pedeapsa cu moartea? Care partid politic face o treabă mai bună la conducerea țării? Ar trebui permisă educația sexuală în școli? Ar trebui reglementată violența din programele TV?
Cuprins:
Fiecare dintre noi are păreri destul de puternice cu privire la aceste situații și la altele similare. Am dezvoltat atitudini cu privire la astfel de subiecte, iar aceste atitudini ne influențează atât convingerile, cât și comportamentul. Atitudinile sunt un subiect important de studiu în domeniul psihologiei sociale.
Psihologii definesc atitudinile ca fiind o tendință învățată de a evalua lucrurile într-un anumit fel. Acest lucru poate include evaluări ale oamenilor, problemelor, obiectelor sau evenimentelor. Astfel de evaluări sunt deseori pozitive sau negative, dar pot fi și incerte.
Componentele atitudinii
- Componenta cognitivă: gândurile și convingerile unei persoane despre subiect
- Componenta afectivă: modul în care obiectul, persoana, problema sau evenimentul te face să te simți
- Componenta comportamentală: modul în care atitudinea ne influențează comportamentul
Atitudinile pot fi explicite și implicite.
Atitudinile explicite sunt acelea de care suntem conștienți și care ne influențează în mod clar comportamentele și convingerile.
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/192_f6c5107d57efbfd1584f770a6efbf9fc.jpg)
Atitudinile implicite sunt inconștiente, dar au totuși un efect asupra convingerilor și comportamentelor noastre.
Formarea atitudinii
Există o serie de factori care pot influența cum și de ce se formează atitudinile.
Experienţă
Atitudinile se formează direct ca rezultat al experienței. Ele pot apărea în urma experienței personale directe sau pot rezulta din observație.
Factori sociali
Rolurile sociale și normele pot avea o influență puternică asupra atitudinilor. Rolurile sociale se referă la modul în care se așteaptă ca oamenii să se comporte într-un anumit rol sau context, de exemplu ce ar trebui să facă un medic atunci când este martor la un accident cu victime. Normele sociale implică regulile societății pentru comportamentele considerate adecvate.
Învăţare
Atitudinile pot fi învățate într-o varietate de moduri. Într-o reclamă de televiziune, se prezintă oameni tineri și frumoși distrându-se pe o plajă exotică în timp ce se bucură de o băutură răcoritoare. Această imagine atractivă ne face să dezvoltăm o atitudine pozitivă față de respectiva băutură.
Condiționare
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/192_4f04dd2b06ee9274b5985a5a5211695c.jpg)
Condiționarea poate fi folosită și pentru a influența modul în care se dezvoltă atitudinile. De exemplu, un tânăr care tocmai începe să fumeze, dacă se va afla în preajma unor oamenii care se plâng mereu, îl îndepărtează atunci când are țigara aprinsă și îi cer să renunțe la obicei, este posibil ca, în urma feedback-ului negativ, să își formeze o părere proastă despre fumat și să renunțe în cele din urmă la acest obicei.
Observare
Oamenii pot învăța anumite atitudini și observându-i pe cei din jurul lor. Atunci când cineva pe care îl admiri adoptă o anumită atitudine, este mai probabil să dezvolți aceleași convingeri. De exemplu, copiii petrec mult timp observând atitudinile părinților lor și de obicei încep să dezvolte atitudini similare.
Atitudini și comportament
Tindem să presupunem că oamenii se comportă conform atitudinilor lor. Cu toate acestea, sociologii au descoperit că atitudinile și comportamentul nu sunt întotdeauna perfect aliniate.
Există anumiți factori care influențează puterea atitudinii asupra comportamentului:
- Persoana este expert în respectivul subiect
- Se așteptă la un rezultat favorabil
- Experimentează ceva personal
- Are ceva de pierdut sau de câștigat
- Atitudinile sunt exprimate în mod repetat
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/192_d18400bb94e5ca03bb2f6a1c9866afa1.jpg)
În unele cazuri, oamenii își pot modifica atitudinile pentru a le alinia mai bine cu comportamentul lor. Disonanța cognitivă este fenomenul în care o persoană se confruntă cu o suferință psihologică din cauza unor gânduri sau credințe conflictuale. Pentru a reduce această tensiune, oamenii își pot schimba atitudinile pentru a reflecta celelalte credințe sau comportamente reale.
Imaginează-ți următoarea situație: ai pus întotdeauna mare preț pe securitatea financiară, dar începi să te întâlnești cu cineva care este foarte instabil financiar. Pentru a reduce tensiunea cauzată de credințele și comportamentul conflictual, ai două opțiuni: poți încheia relația și să cauți un partener stabil financiar sau îi poți sublinia actualului partener importanța stabilității financiare pentru tine.
Pentru a minimiza disonanța dintre atitudine și comportament, fie trebuie să-ți schimbi atitudinea, fie acțiunile.
Deși atitudinile pot avea un efect puternic asupra comportamentului, ele nu sunt definitive. Aceleași influențe care duc la formarea atitudinii pot crea, de asemenea, schimbarea atitudinii.
Condiționarea clasică, condiționarea faptică și învățarea observațională pot fi folosite pentru a produce schimbarea atitudinii. Condiționarea clasică poate fi folosită pentru a crea reacții emoționale pozitive la un obiect, persoană sau eveniment prin asocierea sentimentelor pozitive cu obiectul-țintă.
Condiționarea faptică poate fi folosită pentru a întări atitudinile dezirabile și pentru a le minimiza pe cele nedorite. Oamenii își pot schimba atitudinea și după ce au observat comportamentul celorlalți.
Oamenii își pot modifica atitudinile în două moduri. În primul rând, ei pot fi motivați să asculte și să se gândească la mesaj, ducând astfel la o schimbare de atitudine sau pot fi influențați de caracteristicile vorbitorului, ceea ce duce la o schimbare temporară sau superficială a atitudinii. Mesajele care provoacă gânduri și care apelează la logică au mai multe șanse să ducă la schimbări permanente de atitudine.
Foto: 123rf.com
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/172_0f89b4792a4cde5f9a73bcade4d7561b.jpg)
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/158_14c4b4943de28d70aecfdd751222c5c1.jpg)
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/253_843a93d2dfa59f710db81f34c27307e2.jpg)
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/190_7ff6719aeeb3f494b10e21a1f513c404.jpg)
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/196_e6043f889f1382ae4a88808c6b37f112.jpg)
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/222_f6b144398d31ac18bc92253073c0a435.jpg)
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/179_a178e878f97ec2267862a667773fba37.jpg)
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/179_2a43a009e227698eec25a0976e5f008d.jpg)
Comentează
Loghează-te în contul tău pentru a adăuga comentarii și a te alătura dialogului.