Când mintea ta începe să rătăcească, probabil că încă îl auzi pe celălalt, dar nu asculți cu adevărat ceea ce are de spus. Acest lucru îți poate afecta negativ conversațiile și relațiile cu oamenii, dacă ei simt că nu sunt ascultați suficient. 

  • Ioana Marinescu este consilier acreditat pentru dezvoltare personală și trainer. De la începutul anului 2021, este coach – asistent în cadrul grupului de suport pentru divort, un program de sprijin prin metoda coaching-ului, unde asistă și consiliază persoane care trec prin trauma divorțului. Mai multe despre Ioana Marinescu, pe pagina de autor.

Auzul vs ascultarea

Mulți oameni folosesc cuvintele „auz” și „ascultare” în același sens, dar există mai multe diferențe importante între cele două. Auzul este aportul pasiv de sunet, în timp ce ascultarea este actul de a lucra intenționat pentru a înțelege sunetele pe care le auzim.

Auzul este un proces pasiv, involuntar și senzorial în care percepem sunete. Este un răspuns fiziologic care implică percepția noastră asupra sunetului și nu necesită o atenție concentrată. De exemplu, dacă te uiți la televizor, poți auzi totuși sunetul traficului sau al sirenelor de afară, un câine lătrând sau oameni care râd în camera alăturată.

Ascultarea este un proces activ, voluntar și intenționat, care implică sensul cuvintelor și sunetelor pe care le auzim. Necesită atenție și ceea ce auzim ne poate genera un răspuns emoțional. Ascultarea cu intenția de a înțelege este denumită ascultare activă.

De exemplu, dacă asculți pe cineva vorbind despre o zi dificilă pe care a avut-o la locul de muncă, probabil că îți vei concentra întreaga atenție asupra lui. Pe măsură ce vorbește, vei începe să înțelegi cum a fost experiența și impactul pe care l-a avut asupra persoanei respective. Acest lucru te va ajuta să faci comentarii și să pui întrebări relevante pentru a înțelege în continuare experiența respectivă.

Rolul auzului și al ascultării în sănătatea mintală

Atât auzul, cât și ascultarea joacă un rol important în viața noastră. Auzul este o formă de intrare senzorială, în timp ce ascultarea este o modalitate de a forma conexiuni cu alte persoane. 

Auzul este o funcție importantă, care ne ajută să ne descurcăm. Pierderea auzului poate avea un efect profund asupra sănătății mintale, deoarece ar putea duce la furie, retragere socială, schimbări în sistemul nostru de autovaloare și depresie. Este important să reținem că utilizarea limbajului semnelor și acordarea atenției limbajului corpului sunt modalități prin care oamenii pot asculta fără să aibă simțul auzului. 

Suntem ființe sociale și avem o nevoie universală de conexiune și apartenență. Ascultarea este ceea ce ne permite să dezvoltăm o curiozitate sporită cu privire la experiențele altor persoane, compasiune și empatie și o conexiune mai mare cu alți oameni.

Dacă nu îi ascultăm pe alții sau nu suntem ascultați, acest lucru ne poate afecta negativ sentimentul de conexiune și apartenență. Când nu suntem ascultați ne putem simți devalorizați, singuri și pot apărea sentimente de rușine, anxietate și depresie.

Ascultarea și implicarea ne pot întări relațiile. În mod similar, lipsa ascultării poate crea tensiune și distanță în relații, poate face dificilă rezolvarea conflictelor și ne poate afecta sănătatea mintală și bunăstarea.

  • Ce este empatia și cum o poți dezvolta

Ce înseamnă să auzi și să nu asculți?

Oamenii ascultă adesea cu intenția de a răspunde, mai degrabă decât cu intenția de a înțelege, iar acest lucru înseamnă că se bazează mai mult pe auz decât pe ascultare.

Există câteva motive pentru care oamenii este posibil să audă, fără a asculta. 

Poate că nu au învățat abilitatea de a asculta sau s-ar putea să fie ocupați, distrași sau prea visători. Este posibil ca persoanele care găsesc dificilă ascultarea să sufere de anxietate socială, ceea ce le face să se concentreze pe ce să spună, de teama de a nu face o impresie proastă celorlalți. 

Cum poți să devii un ascultător mai bun

Există câteva strategii pe care le poți aplica pentru a-ți îmbunătăți abilitățile de ascultare.

Stabilește o intenție de îmbunătățire

Stabilirea unui obiectiv clar pentru a-ți dezvolta abilitățile de ascultare te poate ajuta să te gândești concret la cum, când și cu cine poți exersa creșterea abilităților de ascultare. 

Dezvoltă-ți atenția

Atenția te ajută să fii mai prezent. O poți practica pur și simplu observând ceea ce îți atrage atenția în prezent. Este persoana care îți vorbește sau altceva? Dacă atenția ta se îndreaptă spre altceva, îți poți redirecționa ușor atenția către persoana respectivă observând schimbările vocii, cuvintele pe care le folosește și limbajul nonverbal. 

Fii curios

Adoptarea unei mentalități curioase îți permite să asculți și să înțelegi cu adevărat. Procedând astfel, s-ar putea să observi că devii automat și mai curios și mai interesat de ceea ce spune interlocutorul.

Renunță la judecăți și presupuneri

Când judeci și faci presupuneri, închizi ușa către informații și experiențe noi, ceea ce te poate împiedica să acorzi atenție și să asculți. Renunțarea la prejudecăți și presupuneri te ajută să devii mai curios. 

Rezumă ceea ce auzi

Repetarea cu propriile cuvinte a ceea ce ai auzit de la cealaltă persoană îi poate comunica acesteia că ești angajat în conversație și îi oferă posibilitatea de a clarifica orice neînțelegeri. 

Pune întrebări

Adresarea de întrebări relevante, deschise, arată că asculți și răspunzi atent. Dacă nu ești sigur ce să întrebi, poți încerca să te gândești la întrebările clasice cine, ce, când, unde sau cum. 

Utilizează gesturi nonverbale

Utilizarea unor indicii nonverbale, cum ar fi contactul vizual și aprobatul din cap poate comunica interlocutorului că asculți și acorzi atenție. 

Validează

În timp ce acorzi atenție cuiva îți acorzi și validare de sine și posibilitatea de a recunoaște modul în care funcționează gândurile și sentimentele cuiva. 

Oferă sfaturi numai dacă este necesar

Nu încerca să rezolvi problemele celorlalți sau să dai sfaturi, cu excepția cazului în care cealaltă persoană îți solicită asta. De multe ori ne dorim să ajutăm și oferim rapid soluții. Uneori, acest lucru poate fi perceput ca invalidare, pentru că oamenii vor în general doar să fie ascultați și înțeleși.  

Elimină elementele care te pot distrage

De multe ori ne este greu să ne păstrăm atenția, deoarece suntem înconjurați constant de distrageri. Alege gesturi mici, cum ar fi să îți pui telefonul cu fața în jos, astfel încât să nu vezi mesajele sau notificările și astfel să fii mai concentrat și mai atent la cei din jur.  

Practică exerciții de ascultare cu compasiune

Îți poți alege un partener alături de care să practici ascultarea activă, fără judecată, fără sfaturi. Puteți împărtăși fiecare câte 15-20 de minute, apoi să schimbați și, la final, să vă luați câteva minute pentru a discuta despre cum a fost să vă ascultați reciproc. Cercetările sugerează că poți antrena creierul prin compasiune.

Odată ce ai înțeles diferența dintre auz și ascultare, există pași pe care îi poți face pentru a deveni un ascultător mai bun. Efortul de a asculta activ oamenii din jurul tău te poate ajuta să te conectezi cu ei și să îți îmbunătățești relațiile sociale.

Citeşte şi:

6 modalități prin care poți deveni o persoană mai agreabilă

Ce este inteligența emoțională și cum o poți dezvolta?

Continuă dezvăluirile neverosimile despre Ionuț Chirilă: cum l-au surprins jucătorii la antrenament
PARTENERI - GSP.RO
Continuă dezvăluirile neverosimile despre Ionuț Chirilă: cum l-au surprins jucătorii la antrenament
Diana Șoșoacă, în doliu. A fost găsit MORT în casă: 'Avea 40 de ani, sănătos tun'
Playtech.ro
Diana Șoșoacă, în doliu. A fost găsit MORT în casă: 'Avea 40 de ani, sănătos tun'
Povestea dispariției Andreei, copila de 5 anișori găsită îngropată sub casa tatălui, după 15 ani, în Neamț
Observatornews.ro
Povestea dispariției Andreei, copila de 5 anișori găsită îngropată sub casa tatălui, după 15 ani, în Neamț
Horoscop 21 octombrie 2021. Săgetătorii s-ar putea să se confrunte cu situații neplăcute la serviciu
HOROSCOP
Horoscop 21 octombrie 2021. Săgetătorii s-ar putea să se confrunte cu situații neplăcute la serviciu
Cioloș, enervat de Șoșoacă în Parlament: 'Sper că aveți puțin pe conștiință minciunile'
Știrileprotv.ro
Cioloș, enervat de Șoșoacă în Parlament: 'Sper că aveți puțin pe conștiință minciunile'
Frumoasa sportivă a ţării, şocată după ce şi-a făcut analizele. Ce rezultat a citit: "Homosexualitate, risc ridicat". "Diagnosticul" medicului a bulversat-o
Telekomsport
Frumoasa sportivă a ţării, şocată după ce şi-a făcut analizele. Ce rezultat a citit: "Homosexualitate, risc ridicat". "Diagnosticul" medicului a bulversat-o
Cum cureți și cum dezinfectezi corect fiecare cameră din casă. Acum poți face asta rapid, simplu și fără clor
PUBLICITATE
Cum cureți și cum dezinfectezi corect fiecare cameră din casă. Acum poți face asta rapid, simplu și fără clor