• Ioana Marinescu este consilier acreditat pentru dezvoltare personală și trainer. De la începutul anului 2021, este coach-asistent în cadrul grupului de suport pentru divorț, un program de sprijin prin metoda coaching-ului, unde asistă și consiliază persoane care trec prin trauma divorțului. Mai multe despre Ioana Marinescu, pe pagina de autor.

12 beneficii ale jocului în aer liber pentru copii

1. Reduce riscul de miopie

Ereditatea joacă un rol important în predispoziția pentru miopie la copii. Totuși, există factori care pot contribui la reducerea acestui risc, iar joaca în aer liber se numără printre ei. Studiile au arătat că acei copii care petrec mai mult timp afară au mai puține șanse să devină miopi. De exemplu, într-un studiu realizat în 2015, copiii de 6 ani care au beneficiat de 40 de minute suplimentare de timp în aer liber în fiecare zi au avut mai puține șanse de a dezvolta miopie în următorii trei ani. O posibilitate pentru care se întâmplă acest lucru este că statul afară oferă ochilor o pauză de la  activități solicitante, cum ar fi făcutul temelor, statul pe electronice sau cititul. O altă posibilitate este că ochii beneficiază de expunere la lumina zilei, ceea ce scade riscul de afecțiuni oculare.  

2. Lumina solară ajută deopotrivă corpul și creierul

Lumina soarelui, chiar și cea dintr-o zi înnorată, depășește cu mult iluminarea din interior. Așadar, ieșitul afară oferă o mai mare expunere la lumină, care favorizează în primul rând reglarea naturală a ritmului de somn. Se știe că un somn odihnitor este o condiție esențială pentru o minte sănătoasă.  În plus, expunerea la lumina soarelui crește aportul de vitamina D în organism, ceea ce susține dezvoltarea osoasă, funcțiile musculare și echilibrul hormonal, în special la pubertate. 

3. În aer liber, copiii sunt mai predispuși la mișcare

Pentru că se antrenează unii cu alții, dar și pentru că beneficiază de mai mult spațiu de mișcare, copiii tind să facă mai mult exercițiu fizic atunci când se joacă afară. Pentru un corp sănătos, copiii au nevoie de mișcare tip cardio, pe care o fac din plin afară. În plus, mișcarea în aer liber aduce beneficii dovedite asupra performanței cognitive a unui copil. 

Deși toți copiii iubesc să iasă afară, unii dintre ei au nevoie să fie încurajați pentru a fi activi fizic atunci când se joacă în aer liber. O abordare a părinților în acest caz este să îi ajute să găsească colegi sau prieteni cu care să se joace.  O alta ar fi facilitarea accesului copiilor la spații de joacă în aer liber sigure, dar și încurajarea unor jocuri structurate, cum sunt sporturile de echipă. 

4. Jocul în aer liber permite copiilor să își dezvolte abilitățile atletice 

Prin libertatea de mișcare pe care o oferă, jocul în aer liber îi ajută pe copii să își îmbunătățească performanțele sau timpii în care realizează anumite activități. Afară copiii pot alerga cu viteză, se pot cățăra pe structuri înalte, pot sări, se pot întinde foarte mult, toate aceste activități susținând dezvoltarea musculaturii și a coordonării. 

5. Copiii mici învață cuvinte și concepte noi

Studiile sugerează că explorarea practică îi ajută pe copiii mici să învețe cuvinte noi – în special cuvinte pentru lucruri pe care le pot experimenta fizic – cum ar fi mișcări, texturi, obiecte care se pot atinge și procese fizice. 

Este mult mai ușor să înveți ce înseamnă să te murdărești dacă simți cum noroiul ți se strânge printre degete și este mai probabil să înțelegi conceptul de topire dacă vezi cum gheața se topește sub razele soarelui. 

Așadar, ieșirea în aer liber este o oportunitate pentru copii de a-și lărgi experiențele senzoriale și de a obține o înțelegere intuitivă a modului în care funcționează lucrurile.

6. Joaca în aer liber aduce beneficii psihologice, inclusiv gestionarea stresului și concentrare sporită 

Studiile experimentale sugerează că plimbările în natură ajută la reducerea stresului și creșterea stării de bine, cel puțin pe termen scurt. Există și cercetări care arată că copiii devin mai atenți și mai concentrați după ce se joacă pentru câteva ore în natură.  

7. Conectarea cu natura poate reduce riscul apariției problemelor de comportament

Într-un studiu efectuat asupra preșcolarilor, cercetătorii au descoperit că acei copii care petrec mai multe ore pe zi în natură sunt mai puțin predispuși la dificultăți emoționale și manifestă o bunătate mai mare față de cei din jur. Tot studiile arată că expunerea permanentă a copiilor la spații cu multă verdeață reduce riscul de a dezvolta anumite probleme de comportament cum sunt hiperactivitatea și deficitul de atenție. 

8. Jocul cooperant în aer liber îi ajută pe copii să învețe abilități sociale

Copiii care petrec mai mult timp în aer liber sunt mai cooperanți și mai capabili să-și verbalizeze dorințele și să intre în joc cu ceilalți. În contrapartidă, timpul petrecut jucând jocuri pe calculator inhibă abilitățile sociale.  Când se joacă afară, copiii se simt mai puțin stresați, mai concentrați și mai veseli, ceea ce îi ajută să mențină relații de prietenie și să-și perfecționeze abilitățile de comunicare.

9. Experiențele pozitive în natură îi învață pe copii să respecte și să protejeze mediul

Oamenii care au experiențe pozitive în natură au mai multe șanse să se comporte în moduri care protejează mediul. Putem observa efectul atât la copii, cât și la adulți: copiii care petrec mai mult timp în natură își exprimă mai multă apreciere pentru fauna sălbatică și mai mult sprijin pentru conservare. 

Mai mult, experiențele din copilărie prezic comportamentul adulților. Într-un studiu care urmărește copiii de la vârsta de 6 ani, cercetătorii au descoperit că timpul petrecut în aer liber în copilărie a fost asociat pozitiv cu un comportament responsabil față de mediu în timpul vieții adulte.

10. Jocul în aer liber îi poate ajuta pe copii să adoarmă mai ușor

Copiii care se joacă în aer liber fac mai multă mișcare și își consumă energia într-un mod constructiv și sănătos. De asemenea, ei sunt expuși la lumina solară, ceea ce ajută la reglarea ceasului intern al organismului. Când primim mai multă lumină solară, creierul nostru devine mai bine sincronizat cu ritmurile naturale ale zilei și ale nopții.

Așadar, dacă ai un copil care stă treaz prea târziu noaptea, un remediu este să crești expunerea sa la lumina soarelui în timpul zilei, încurajându-l să se joace în aer liber. În același timp se recomandă reducerea timpului de expunere la ecrane. 

11. Jocul în aer liber îi poate încuraja pe copii să-și asume riscuri calculate și să devină mai încrezători în abilitățile lor

În ziua de astăzi, copiilor li se permite rareori să se angajeze în activități care i-ar putea expune riscului de rănire, iar acest lucru nu este tocmai benefic, deoarece ei nu își pot testa și dezvolta abilitățile fizice.

În Norvegia, mulți preșcolari merg la școli în aer liber, în natură, unde pot să se cațere în copaci, să sară  în bălți și să se joace în noroi. Când copiii stăpânesc aceste provocări, se simt entuziasmați și învață că pot face față situațiilor care îi sperie. 

Specialiștii le recomandă părinților să le ofere copiilor accesul la locuri în aer liber dotate cu structuri de cățărat și cu acces la nisip, apă, chiar noroi. De asemenea, se recomandă să li se ofere posibilitatea de a ajuta în grădină sau de a avea grijă de animale. Copiii învață enorm din aceste experiențe și își cresc încrederea în sine. 

12. Timpul în aer liber favorizează un stil de viață mai activ și sănătos

Joaca în aer liber scade riscul de obezitate în rândul copiilor și îi ajută să se dezvolte armonios și echilibrat, pentru că îi predispune la mișcare. De asemenea, efortul fizic reglează apetitul și este posibil să îi ajute pe copii să consume cu mai multă plăcere alimente sănătoase, în detrimentul zaharurilor și grăsimilor.

Pentru că beneficiile jocului în aer liber sunt dovedite pe mai multe paliere ale dezvoltării copiilor, părinții sunt încurajați de către specialiști să faciliteze cât mai multe experiențe de joacă liberă, în exterior, pentru copiii lor, oferindu-le astfel șansa la o viață mai sănătoasă și mai armonioasă. 

Citeşte şi:

Ce este părintele-elicopter și cum eviți să devii unul

7 abilități de viață de care adolescenții au nevoie pentru a fi independenți

Gigi Becali, implicat într-un accident rutier. Șoferul vinovat era băut! Reacția patronului FCSB
PARTENERI - GSP.RO
Gigi Becali, implicat într-un accident rutier. Șoferul vinovat era băut! Reacția patronului FCSB
Ce se întâmplă cu fix 72 de ore înainte să mori. Primul semn care apare, oamenii de știință au făcut descoperirea
Playtech.ro
Ce se întâmplă cu fix 72 de ore înainte să mori. Primul semn care apare, oamenii de știință au făcut descoperirea
Tată român condamnat în Anglia, pentru uciderea bebelușului său de doar 6 luni. Mama a încercat să acopere rănile cu pastă de dinți
Observatornews.ro
Tată român condamnat în Anglia, pentru uciderea bebelușului său de doar 6 luni. Mama a încercat să acopere rănile cu pastă de dinți
Horoscop 29 noiembrie 2021. Gemenii ar fi bine să se protejeze de propriile gânduri negative, care pot împinge departe
HOROSCOP
Horoscop 29 noiembrie 2021. Gemenii ar fi bine să se protejeze de propriile gânduri negative, care pot împinge departe
A doua țară care închide complet granițele pentru străini. Accesul le va fi interzis total
Știrileprotv.ro
A doua țară care închide complet granițele pentru străini. Accesul le va fi interzis total
ALERTĂ | Ce simptome bizare are Omicron, noua tulpină de coronavirus. Specialiştii sunt uimiţi. Primele informaţii oficiale
Telekomsport
ALERTĂ | Ce simptome bizare are Omicron, noua tulpină de coronavirus. Specialiştii sunt uimiţi. Primele informaţii oficiale
Imagination de la Foreo - masca de față pe care ți-o personalizezi... pe masa din bucătărie
PUBLICITATE
Imagination de la Foreo - masca de față pe care ți-o personalizezi... pe masa din bucătărie