Există trei tipuri de plâns. Plânsul bazal, care apare atunci când canalele lacrimale secretă în mod constant lacrimi bazale. Acestea sunt un lichid antibacterian bogat în proteine, ce ajută la menținerea ochilor umezi de fiecare dată când o persoană clipește.

Plânsul reflex este declanșat de iritanți, cum ar fi vântul, fumul sau ceapa. Lacrimile sunt eliberate pentru a elimina aceste substanțe iritante și pentru a proteja ochiul.

Plânsul emoțional este atunci când oamenii varsă lacrimi ca răspuns la o serie de emoții. Aceste lacrimi conțin un nivel mai ridicat de hormoni de stres decât alte tipuri de lacrimi.

Când oamenii vorbesc despre plâns, se referă, de obicei, la lacrimile emoționale. Plânsul ca răspuns la emoții precum tristețe, bucurie sau frustrare este normal și are o serie de beneficii pentru sănătate.

Efectele benefice ale plânsului asupra organismului

Plânsul ameliorează stresul

Oamenii sunt singurele specii care plâng de emoție, dar oamenii de știință nu au determinat exact cum este legat actul fizic al plânsului de sentimentele noastre. De ce plângem când suntem triști (și uneori fericiți)? Unul dintre beneficii poate fi faptul că plânsul ajută la ameliorarea tensiunii fizice și senzației de supărare. Se pare că plânsul începe imediat după apogeul tensionării fiziologice, deoarece activitatea simpatică începe să scadă și activitatea parasimpatică crește, ajutând la readucerea corpului la homeostazie, spun specialiștii. Cu alte cuvinte, plânsul apare pe măsură ce corpul nostru se întoarce dintr-o stare tensionată, de luptă sau de fugă la o stare de calm, de odihnă. 

Plânsul îmbunătățește starea de spirit

În sondaje, aproximativ două treimi dintre oameni declară că se simt mai bine după plâns. Plânsul ne ajută starea de spirit, dar este foarte important și modul în care alții reacționează la plânsul nostru. Dacă primim înțelegere și ajutor, plânsul ne ajută.  Dacă, în schimb, suntem criticați sau ridiculizați, efectul benefic al plânsului scade. De aceea specialiștii în parenting recomandă să nu oprim și nici să nu certăm copiii atunci când plâng, deoarece le stopăm mecanismele naturale de eliberare a presiunii. 

Plânsul poate fi o formă de a cere ajutorul

La oameni, plânsul a evoluat mai întâi ca o modalitate prin care un sugar atrage atenția mamei sale. Copiii umani sunt cele mai neputincioase creaturi, deoarece ei nu se pot agăța de blană sau nu își pot urma mama, așa cum fac cele mai multe dintre animale. Lacrimile sunt singura modalitate prin care copiii pot atrage atenția persoanelor în grija cărora se află. Ca adulți, oamenii au adaptat această funcție biologică la una emoțională. Precum plânsul vocal al bebelușilor, și lacrimile adulte transmit în principal mesajul: „Am nevoie de tine, ajută-mă!”. Este o  reacție la o stare de neputință, care este opusul luptei.

Plânsul creează legături

Când comunicăm cu ceilalți prin lacrimi, ne dezvăluim propria noastră vulnerabilitate și putem crea conexiuni puternice la nivel emoțional. Plânsul este un semnal că ne simțim aproape de cineva și îi acordăm încredere. Nu ne place să ne arătăm slăbiciunile străinilor, așa că încercăm să nu plângem în fața lor. În schimb, ne păstrăm lacrimile pentru cei de care suntem cei mai apropiați și știm că ne vor trata cu înțelegere și empatie. 

Plânsul ne ajută să obținem ceea ce vrem

Uneori, plânsul ne poate ajuta să scăpăm din situații-limită. Chiar dacă nu intenționăm în mod conștient să manipulăm, plânsul poate avea ca rezultat neutralizarea furiei celuilalt și obținerea de beneficii. Se pare că plânsul are o funcție socială importantă pentru a reduce agresivitatea celorlalți în situații de conflict.

Plânsul poate elibera toxinele

Cercetările realizate de biochimiști arată că lacrimile ajută la eliminarea din organism a toxinelor nedorite. Specialiștii au comparat lacrimile iritante, cum ar fi cele cauzate de ceapa tocată, cu lacrimile emoționale și au găsit unele diferențe chimice, cum ar fi un conținut mai mare de proteine ​​în lacrimile emoționale, care se poate datora eliberării de stres.

Ajută la curățarea ochilor

Lacrimile umezesc ochii și îi mențin sănătoși. Funcția biologică a lacrimilor este de a menține ochiul umed sau de a-l proteja de fum sau resturi care pătrund în ochi. Plânsul în exces poate provoca iritarea și umflarea ochilor, dar, în cantități normale, lacrimile susțin sănătatea acestora. Specialiștii au constatat că persoanele care au dificultăți în a-și exprima emoțiile și care nu pot plânge suferă mai des de sindromul ochiului uscat.

Plânsul reglează hormonii sexuali

Niveluri mai ridicate de testosteron pot însemna că bărbații sunt mai puțin predispuși să plângă. S-a constatat că testosteronul are un efect inhibitor asupra plânsului. Pentru femei, o modificare a nivelului de estrogen poate crește plânsul în timpul sindromului premenstrual și postpartum. Dar cât de des plâng bărbații și femeile are și o componentă culturală. Bărbații își rețin deseori lacrimile de teamă că vor fi judecați de societate.  

Plânsul crește endorfinele, hormonul natural al fericirii, pentru că eliberează tensiunea din organism. 

Plânsul ajută la relaxarea corpului

Indiferent de cauza lacrimilor, se pare că o porție bună de plâns ajută la detensionarea și relaxarea corpului. Plânsul din emoții negative, cum ar fi tristețea, frustrarea și furia este mai frecvent, dar el este cauzat și de emoții pozitive extreme, cum ar fi fericirea, mirarea și uimirea. Se pare că plânsul este asociat cu o tensiune fiziologică intensă, care poate fi legată atât de emoțiile pozitive, cât și de cele negative și apare imediat după vârful experienței emoționale, pe măsură ce individul începe să experimenteze eliberarea acelei emoții. Acesta este motivul pentru care s-ar putea să plângem la nunți, când vedem un nou-născut sau chiar la un apus magnific.

Plânsul este un răspuns uman normal la o gamă întreagă de emoții și are o serie de beneficii sociale și de sănătate, inclusiv ameliorarea durerii și efecte de calmare.

Cu toate acestea, dacă plânsul se întâmplă frecvent, necontrolat sau fără niciun motiv, ar putea fi un semn de depresie. Dacă observați că plângeți prea des și fără motiv, ar fi indicat să consultați un medic specialist sau un terapeut.

Citeşte şi:

12 obiceiuri de viață ale oamenilor optimiști

Ce este un narcisist și cum îl recunoști

Cine este fosta amantă a lui Giovanni Becali. Incredibil ce i-a făcut impresarului, e scandal cât casa
PARTENERI - GSP.RO
Cine este fosta amantă a lui Giovanni Becali. Incredibil ce i-a făcut impresarului, e scandal cât casa
BOMBĂ! De ce a fost Loredana Groza internată de urgență la Matei Balș, de fapt. Ce se întâmplă cu ea
Playtech.ro
BOMBĂ! De ce a fost Loredana Groza internată de urgență la Matei Balș, de fapt. Ce se întâmplă cu ea
Anastasia, o multimilionară în vârstă de 33 de ani, ucisă de iubitul său pentru că l-a făcut leneş. Bărbatul, un jucător de polo profesionist, condamnat la 15 ani de închisoare, în Muntenegru
Observatornews.ro
Anastasia, o multimilionară în vârstă de 33 de ani, ucisă de iubitul său pentru că l-a făcut leneş. Bărbatul, un jucător de polo profesionist, condamnat la 15 ani de închisoare, în Muntenegru
Horoscop 21 septembrie 2021. Balanțele sunt motivate să facă tot ce trebuie pentru a schimba anumite aspecte ale vieții lor
HOROSCOP
Horoscop 21 septembrie 2021. Balanțele sunt motivate să facă tot ce trebuie pentru a schimba anumite aspecte ale vieții lor
UE vă oferă 100.000 de euro. Ce condiție trebuie să îndepliniți
Știrileprotv.ro
UE vă oferă 100.000 de euro. Ce condiție trebuie să îndepliniți
Inventatorul vaccinului anti-COVID a murit în condiţii misterioase! Descoperire despre vaccin
Telekomsport
Inventatorul vaccinului anti-COVID a murit în condiţii misterioase! Descoperire despre vaccin
Ce trebuie să știi despre programul Act for Good
PUBLICITATE
Ce trebuie să știi despre programul Act for Good