• Ioana Marinescu este consilier acreditat pentru dezvoltare personală și trainer. De la începutul anului 2021, este coach-asistent în cadrul grupului de suport pentru divorț, un program de sprijin prin metoda coaching-ului, unde asistă și consiliază persoane care trec prin trauma divorțului. Mai multe despre Ioana Marinescu, pe pagina de autor.

Grădinăritul este unul dintre cele mai sănătoase hobby-uri, pentru că are multe beneficii pentru sănătate, atât la nivel fizic cât și mintal.

Cele mai importante beneficii ale grădinăritului asupra sănătății

1. Ajută corpul să lupte împotriva bolilor

Organismul uman are multe asemănări cu plantele, desi puțini dintre noi știu asta. Corpul este capabil de fotosinteză – procesul prin care plantele își produc propriile alimente folosind lumina soarelui. Pielea folosește lumina soarelui pentru a produce vitamina D, care este esențială pentru sănătate. Cercetătorii estimează că o jumătate de oră la soare poate produce între 8.000 și 50.000 de unități de vitamina D în corpul nostru, în funcție de diverși factori, cum ar fi hainele pe care le purtăm sau tipul de ten.

Vitamina D este esențială pentru întărirea oaselor și a sistemului imunitar, iar expunerea la soare reduce riscul de a dezvolta mai multe tipuri de cancer și scleroză multiplă. Dacă nivelul de vitamina D este scăzut, există un risc mai mare de a dezvolta crize de psoriazis, afecțiuni metabolice, diabet de tip II și demență.

2. Crește forța vitală, îmbunătățește somnul și ajută la menținerea unei greutăți sănătoase

Grădinăritul este o formă de exercițiu fizic. Activități precum greblarea și tăierea ierbii pot intra în categoria exercițiilor ușoare până la moderate, în timp ce datul cu lopata, săpatul și tăierea lemnului pot fi considerate exerciții de tip cardio.

Lucrul în grădină folosește fiecare grupă musculară majoră din corp. Studiile au arătat că efortul fizic poate ajuta la scăderea riscului de obezitate, atât la vârste adulte cât și în cazul copiilor. De asemenea, oamenii care lucrează în grădină au mai multe șanse de a dormi cel puțin 7 ore pe noapte și de a avea un somn odihnitor.

3. Ajută la protejarea memoriei odată cu avansarea în vârstă

Este știut faptul că exercițiile fizice îmbunătățesc funcționarea creierului, iar cercetările arată că activitățile de grădinărit pot stimula nervii creierului care sunt responsabili de memorie. 20 de minute de muncă în grădină în fiecare zi scad riscul de apariție a demenței, dar pot și ameliora simptomele, dacă boala este deja instalată. 

4. Este un stimulent al dispoziției

Grădinăritul îmbunătățește starea de spirit și crește stima de sine. Când oamenii petrec timp muncind în grădină, nivelul lor de anxietate scade și se simt mai puțin deprimați.

5. Ne ajută să facem față cu mai mult calm evenimentelor stresante

Lucrul în grădină ne ajută să ne recuperăm după experiențe dureroase sau stresante, deoarece contribuie la scăderea nivelului de cortisol, hormonul stresului.  

6. Susține recuperea din dependențe

Terapia horticolă există de milenii, așa că este firesc ca lucrul cu plantele să facă parte din multe programe de recuperare din dependențe. Plantele generează sentimente pozitive persoanelor aflate în recuperare după dependența de alcool și sunt instrumente eficiente de reabilitare. 

7. Favorizează sentimentele de conexiune umană

Dacă condițiile permit, lucrul în grădină nu ar trebui să fie limitat la propria gospodărie. Grădinile școlare, grădinile de familie și grădinile comunitare favorizează crearea și dezvoltarea de relații interumane și sunt locuri prielnice pentru a cunoaște oameni noi și a face schimb de păreri și opinii.

8. Oferă un sentiment de independență și împuternicire

Creșterea propriei grădini a fost, din punct de vedere istoric, o modalitate de a rezista nedreptății și de a revendica spațiul personal într-o lume care nu răspunde întotdeauna nevoilor proprii.

În timpul deportării japonezilor americani în lagărele de concentrare din vestul american, au apărut mii de grădini în spatele incintelor de sârmă ghimpată. Grădini de flori, grădini de legume, peisaje ornamentale cu cascade și iazuri – fiecare cultivată pentru a recupera atât pământul, cât și identitatea culturală.

În prezent, oamenii care vor să combată inechitățile din sistemul alimentar sau orice nedreptate pe care o resimt pot începe prin a cultiva ceva propriu. Sunt mii se exemple de persoane care au început să își cultive singuri legumele și fructele, pentru că nu au încredere în sursele din care provin acestea în supermarket. 

9. Poate ajuta la gestionarea ecoanxietății

Pentru mulți oameni, urmărirea efectelor treptate și necontrolate ale schimbărilor climatice crește nivelul zilnic de stres și creează un sentiment împovărător de vinovăție. Unul dintre cele mai dificile aspecte ale acestei ecoanxietăți este sentimentul că ești neputincios să faci ceva în privința asta.

Pentru a combate efectele negative ale ecoanxietății asupra sănătății, mulți oameni grădinăresc cu scopul de a atenua schimbările climatice. 

Sfaturi pentru cei care se apucă de grădinărit

Ca orice activitate nouă, grădinăritul prezintă anumite riscuri pentru sănătate și siguranță și există câteva măsuri de precauție recomandate celor care doresc să înceapă această activitate:

  • Acordați atenție instrucțiunilor despre produse de fiecare dată când utilizați substanțe chimice în grădină. Unele pesticide și îngrășăminte pot fi periculoase dacă sunt utilizate incorect
  • Purtați mănuși, ochelari de protecție, pantaloni lungi, pantofi cu vârfuri închise și alte echipamente de siguranță, mai ales dacă utilizați unelte ascuțite
  • Folosiți spray pentru insecte și factori de protecție solară
  • Beți multă apă și faceți pauze frecvente la umbră pentru a preveni supraîncălzirea, mai ales în anotimpul cald
  • Protejați copiii. Uneltele ascuțite, substanțele chimice și căldura exterioară pot reprezenta o amenințare pentru ei.
  • Fiți atenți la ce vă spune corpul și evitați rănirile și accidentele
  • Asigurați-vă că vă vaccinați împotriva tetanosului o dată la 10 ani, deoarece tetanosul trăiește în sol

Grădinăritul vă invită să ieșiți afară, să interacționați cu alți grădinari și vă ajută să vă îndepliniți nevoile de mișcare, de alimentație sănătoasă și de stat în aer liber.

Dacă săpați, plantați și recoltați, aduceți beneficii notabile pentru sănătate – creșteți puterea fizică, ameliorați sănătatea inimii, reglați greutatea, vă îmbunătățiți somnul și sistemul imunitar. Grădinăritul poate cultiva, de asemenea, sentimente de împuternicire, conexiune și calm creativ.

Citeşte şi:

De ce este benefic să iei o pauză de la rețelele sociale și cum reușești să faci acest lucru

Cum să te concentrezi pe tine în situații dificile

Urmărește-ne pe Google News
Metoda prin care Anamaria Prodan a aflat că Reghecampf o înșală. Incredibil ce idee a avut Bebeto, fiul cel mic
PARTENERI - GSP.RO
Metoda prin care Anamaria Prodan a aflat că Reghecampf o înșală. Incredibil ce idee a avut Bebeto, fiul cel mic
Ce BOMBĂ a aflat Anamaria Prodan despre Corina Caciuc acum: „De ce Reghe e disperat să ascundă trecutul ei?
Playtech.ro
Ce BOMBĂ a aflat Anamaria Prodan despre Corina Caciuc acum: „De ce Reghe e disperat să ascundă trecutul ei?
Trandafiri albi, lacrimi și revoltă la înmormântarea Raisei. ”Era deşteaptă, frumoasă și bună”. Ce spun șefii polițistului despre schimbarea hainelor după accident
Observatornews.ro
Trandafiri albi, lacrimi și revoltă la înmormântarea Raisei. ”Era deşteaptă, frumoasă și bună”. Ce spun șefii polițistului despre schimbarea hainelor după accident
Horoscop 16 ianuarie 2022. Racii ar fi bine să păstreze distanța față de umbrele care s-au tot arătat în toate domenii din viață
HOROSCOP
Horoscop 16 ianuarie 2022. Racii ar fi bine să păstreze distanța față de umbrele care s-au tot arătat în toate domenii din viață
Atenție! Ce trebuie să știe toți românii cu certificat verde. Ce se întâmplă cu certificatul după a treia doză
Știrileprotv.ro
Atenție! Ce trebuie să știe toți românii cu certificat verde. Ce se întâmplă cu certificatul după a treia doză
Patronul Parmei, perplex când a văzut unde trebuie să vireze banii pentru transferul lui Dennis Man: ”Era mirat”
Telekomsport
Patronul Parmei, perplex când a văzut unde trebuie să vireze banii pentru transferul lui Dennis Man: ”Era mirat”
Ce este sindromul „Dropped Head” sau Head Down și ce afecțiuni provoacă
PUBLICITATE
Ce este sindromul „Dropped Head” sau Head Down și ce afecțiuni provoacă