Boala de care suferă tot mai mulți copii români. Vezi dacă locuiești într-o zonă de risc

Poate fi amuzant să strănuți de trei ori la rând. Dacă se întâmplă, însă, să strănuți de trei ori la rând, de 10 ori pe zi, devine tragic. O tragedie personală, care te irită la maximum, mai ales că strănutul e însoțit de rinoree ce nu pare a avea vreun leac, de ochi roșii și eventual o conjunctivită care devine cronică, de nas înfundat. De nopți nedormite și de vizite la medicul de familie sperând să scapi de ceea ce pare o viroză agresivă. Din păcate, chiar dacă mulți cred că suferă de vreo răceală, sunt șanse din ce în ce mai mari să fie vorba despre o alergie la ambrozie. Una dintre cele mai agresive alergii din lume.

Din păcate, în ultimii ani, în România această buruiană, cunoscută și ca 'iarba pârloagelor' s-a înmulțit extrem de mult, unul dintre motive fiind dezvoltarea zonelor limitrofe ale marilor orașe. Se construiește foarte mult, iar ambrozia crește pe ruine, terenuri părăsite, pe marginea drumurilor. În ultimii ani, câmpurile din jurul orașelor, unde se construiește continuu au fost năpădite de buruiana care produce alergii grave.

Cel mai trist e că sunt afectați și copiii mici, deoarece multe familii tinere au ales să-și ia locuințe în ansamblurile rezidențiale care au răsărit pe lângă marile orașe, unde sunt câmpuri de ambrozie. Ramona, asistent medical la o grădiniță particulară din București, ne-a povestit că a observat, în ultimii ani, că tot mai mulți pitici de 2-4 ani prezintă simptome de alergie în perioada august – octombrie.

'Riscul alergiilor produse de ambrozie este mai mare în perioada vară-toamnă, când se produce și se eliberează în atmosferă cea mai mare cantitate de polen alergizant, a declarat, pentru Libertatea, și conferențiar doctor Roxana Bumbăcea, președintele Societății Române de Alergologie și Imunologie Clinică (SRAIC).

Numărul românilor alergici la ambrozie sau ‘iarba pârloagelor, cum i se spune în popor, s-a dublat în ultimii trei ani, ajungând la mii de cazuri, mai ales odată cu extinderea plantei din regiunile Vestice spre cele din Sud.

Cum se manifestă alergia la ambrozie

Majoritatea pacienților acuză strănut frecvent, mâncărime nas/ ochi, secreții nazale abundente, ochi roșii (hiperemie conjunctivală). În plus, mulți dintre acești pacienți sunt predispuși la apariția manifestărilor de astm (dificultăți în respirație, tuse, respirație șuierătoare). Cea mai importantă simptomatologie oculară se întâlnește în special la pacienții cu alergie la polenul de ambrozie, potrivit dr Adriana Tudose, citată de Libertateapentrufemei.ro.

O singură plantă matură poate elibera până la 8 miliarde de grăunțe de polen (20 microni în diametru) și până la 30.000 de semințe, care își păstrează calitățile germinative timp de 40 de ani.

Institutul de Biologie București a publicat, recent, pe pagina de Facebook, o hartă a zonelor de risc din Capitală, unde se găsește ambrozie.

FOTO: https://www.facebook.com/IBBucharest

MAI MULTE PE ACEST SUBIECT

Mai multe articole