• Ioana Marinescu este consilier acreditat pentru dezvoltare personală și trainer. De la începutul anului 2021, este coach-asistent în cadrul grupului de suport pentru divorț, un program de sprijin prin metoda coaching-ului, unde asistă și consiliază persoane care trec prin trauma divorțului. Mai multe despre Ioana Marinescu, pe pagina de autor.

De exemplu, problemele legate de sănătatea și siguranța copiilor sunt mult mai stringente acum decât înainte. Bunicii de astăzi își duceau copiii la școală, la locul de joacă și în vizite fără a beneficia de centură de siguranță sau de scaune de mașină. Având în vedere ceea ce știm acum despre pericolele călătoriilor cu mașina, este de neconceput ca cineva, cu atât mai puțin sugari și copii mici, să mai călătorească fără măsurile de siguranță. 

În plus, pentru mulți părinți, fumatul pasiv era un pericol necunoscut pentru copiii lor. Acum, conștienți de riscurile pe care le prezintă pentru sănătate, părinții de astăzi devin din ce în ce mai conștienți și iau decizii diferite decât au făcut-o cândva părinții lor.

Pe măsură ce lucrurile se schimbă în lumea noastră, a devenit important pentru bunici să se asigure că se armonizează cu stilul de parenting al copiilor lor. Comunicarea și respectul sunt aspecte-cheie ale relației dintre bunici și părinți. 

Cu toate acestea, indiferent de câte lucruri de schimbă în societate, dragostea bunicilor și importanța lor în viața nepoților nu se schimbă niciodată.

Stabilirea rolului bunicilor în viața copiilor

Dacă ești părinte, nu trece cu vederea rolul bunicilor în dezvoltarea copilului și în ajutorul parental. Bunicii știu multe și pot împărtăși lecții importante de viață. Amintește-ți că și-au crescut propriii copii și au ani de experiență pe care pot construi.

În primul rând, este important ca bunicii să îți cunoască așteptările vizavi de copilul tău. Uneori, acest lucru este dificil de făcut. Cum îi spui propriei mame sau soacre că ți-ar plăcea ca lucrurile să fie făcute altfel? Răspunsul este sincer și respectuos. „Mamă, suntem îngrijorați de cantitatea de zahăr din suc, așa că am dori să îi dăm copilului doar apă deocamdată. Mulțumesc pentru că înțelegi și ne sprijini”. „Tată, nu credem că filmul acesta este potrivit. Mulțumesc că le-ai luat pe fete să patineze, în schimb”.

Dacă ești bunic află la rândul tău așteptările fiului sau fiicei cu privire la propriii copii. Interesează-te de programul copilului, când are orele de masă sau de somn, cât timp se joacă, dacă există anumite rutine pe care părinții doresc să le păstreze, dacă are restricții alimentare sau nu. 

Înseamnă asta că bunicii trebuie să respecte regulile în orice moment? Probabil că nu. Cărui nepot nu-i place să stea până târziu acasă la bunici, să mai primească o cupă de înghețată sau să vadă un film în plus? Casa bunicilor poate fi un loc cu totul special, cu propriul set de rutine și ritualuri, nu e musai să fie la fel ca acasă, dar ar trebui să existe totuși niște reguli stabilite în prealabil și cu părinții copilului. 

Așa cum bunicii au nevoie să fie incluși în familie, și copiii deveniți adulți au nevoie să fie respectați și validați, la rândul lor, de propriii părinți. 

Bunicii pot juca multe roluri importante în viața nepoților. În funcție de cât de departe locuiesc și de alte circumstanțe, aceștia pot fi îngrijitori, profesori și parteneri de joacă. Pentru multe familii, bunicii oferă îngrijirea regulată a nepoților sau sunt chiar îngrijitorii principali. Indiferent dacă locuiesc în apropiere sau rămân în contact de la distanță, dragostea și apropierea emoțională pe care le oferă bunicii au un impact pozitiv asupra dezvoltării sănătoase a copiilor.

Cele mai importante roluri ale bunicilor în viața nepoților

Bunicii dau sfaturi părinților

A fi părinte este o bucurie, dar nu este întotdeauna ușor. Copiii cresc și se dezvoltă atât de repede, încât rutinele parentale care funcționează într-o zi s-ar putea să nu mai fie valabile în următoarea. Când au îndoieli, părinții caută adesea răspunsuri online sau la specialiști, dar părinții sau socrii servesc și ei drept surse de informații. Experiența și înțelepciunea bunicilor pot fi deosebit de utile și liniștitoare în momentele de frustrare sau panică parentală. Părinții sunt foarte confuzi în ceea ce privește dezvoltarea copilului și nu știu la ce să se aștepte. 

Desigur, unele sfaturi de la bunici s-ar putea să nu se alinieze cu ceea ce știm acum despre dezvoltarea copilului, dar intuiția și perspectiva lor pe termen lung pot fi reconfortante pentru un părinte nesigur. 

Bunicii învață copiii mici

Bunicii pot aduce mult entuziasm  în timpul petrecut cu nepoții. Ei îi ajută pe copii să învețe jucându-se, vorbind și citind împreună, oferindu-le, în același timp, o atenție concentrată. Bunicii se află, de asemenea, într-o poziție unică de a întări limitele și lecțiile de la părinți, ascultând, ștergând lacrimile și arătându-le nepoților că îi înțeleg.

Este greu de cuantificat impactul conexiunii speciale dintre copiii mici și bunicii lor, dar studiile au arătat că a avea bunici implicați activ îi poate ajuta pe copii să crească cu încredere, să facă față stresului și să aibă mai puține probleme de comportament, pe măsură ce îmbătrânesc.

Bunicii asigură îngrijirea copiilor

Multe familii se bazează pe bunici pentru îngrijirea regulată și de încredere a copiilor lor. Potrivit studiilor, 1 din 4 copii sub 5 ani sunt îngrijiți de bunici în timp ce părinții lor lucrează. Pentru bunici, timpul petrecut cu nepoții vine ca o compensație pentru timpul pe care l-au pierdut cu propriii copii. 

În unele situații, bunicii sunt chiar principalii îngrijitori ai copiilor, pe perioadele în care părinții trebuie să lipsească din localitate, dacă sunt plecați la muncă sau la specializări în străinătate, de exemplu. În ultima vreme, tocmai pentru a aduce bunicii la zi cu tehnicile și stilurile moderne de creștere și educare a copiilor, există cărți și chiar și cursuri adresate special bunicilor, pentru a reduce din presiunea diferenței de generații. 

Bunicii iubesc

Cel mai important lucru pe care bunicii îl aduc nepoților este dragostea. Bebelușii, copiii mici și preșcolarii învață și cresc prin relații strânse și de grijă cu adulții din viața lor. Atenția, interacțiunea și dragostea necondiționată din partea bunicilor și părinților ajută un copil mic să se simtă în siguranță, ceea ce îi asigură dezvoltarea optimă a creierului. 

Dragostea unui bunic are un impact real și de durată asupra viitorului unui copil mic. Cercetările arată, de asemenea, că o relație apropiată și implicată este bună și pentru bunici, contribuind la o viață mai sănătoasă, mai fericită și chiar mai lungă.

Urmărește-ne pe Google News
Bancul care îl scoate din sărite pe Putin. O vedetă din Rusia a îndrăznit să-l posteze pe net: „De ce nu reușește ....”
PARTENERI - GSP.RO
Bancul care îl scoate din sărite pe Putin. O vedetă din Rusia a îndrăznit să-l posteze pe net: „De ce nu reușește ....”
BOMBĂ! Rafila, anunț ȘOC despre românii cu 3 doze de vaccin! Toți trebuie să afle
Playtech.ro
BOMBĂ! Rafila, anunț ȘOC despre românii cu 3 doze de vaccin! Toți trebuie să afle
Petrecere sângeroasă într-o vilă din Bușteni. Fiul fostului lider al clanului Sportivilor și-a înjunghiat în cap prietenul și s-a făcut nevăzut
Observatornews.ro
Petrecere sângeroasă într-o vilă din Bușteni. Fiul fostului lider al clanului Sportivilor și-a înjunghiat în cap prietenul și s-a făcut nevăzut
Horoscop 27 ianuarie 2022. Peștii s-ar putea să se streseze singuri, într-un mod inutil și ciudat, prin pesimism exagerat
HOROSCOP
Horoscop 27 ianuarie 2022. Peștii s-ar putea să se streseze singuri, într-un mod inutil și ciudat, prin pesimism exagerat
O rachetă scăpată de sub control este în curs de coliziune cu Luna. Ce se poate întâmpla
Știrileprotv.ro
O rachetă scăpată de sub control este în curs de coliziune cu Luna. Ce se poate întâmpla
Surpriză. Vedeta prinsă pe un site de adulţi. Ce tarif avea. A fost imediat concediată
Telekomsport
Surpriză. Vedeta prinsă pe un site de adulţi. Ce tarif avea. A fost imediat concediată
Beneficiile unui abonament de sănătate pentru tine și familia ta
PUBLICITATE
Beneficiile unui abonament de sănătate pentru tine și familia ta