• Ioana Marinescu este consilier acreditat pentru dezvoltare personală și trainer. De la începutul anului 2021, este coach-asistent în cadrul grupului de suport pentru divorț, un program de sprijin prin metoda coaching-ului, unde asistă și consiliază persoane care trec prin trauma divorțului. Mai multe despre Ioana Marinescu, pe pagina de autor.

Anxietatea de separare variază de la copil la copil. Unii bebeluși devin agitați atunci când mama dispare pentru o perioadă foarte scurtă, dar acest lucru se ameliorează în timp, iar alții încep să dezvolte anxietatea odată cu mersul la grădiniță. 

Odată cu copiii, și părinții suferă atunci când își văd copiii că manifestă anxietate. Chiar dacă ni se amintește adesea că un copil încetează să mai plângă în câteva minute de la plecarea noastră, câți dintre noi nu am simțit că facem totul greșit atunci când copilul se agață de picioarele noastre, suspină și chiar urlă la despărțire. 

Cum se manifestă anxietatea de separare în funcție de vârstă

Copiii cu vârsta cuprinsă între 8 luni și un an devin mai independenți, dar sunt și mai nesiguri în privința separării de părinți. Atunci se dezvoltă anxietatea de separare, iar copiii pot deveni agitați și supărați când părintele încearcă să plece. Anxietatea de separare poate fi mai gravă dacă micuțul este flămând, obosit sau nu se simte bine. 

Momentul anxietății de separare poate varia. Unii copii ar putea trece mai târziu prin ea, între 18 luni și 2 ani și jumătate, iar alții nu o experimentează niciodată. 

Durata anxietății de separare poate varia în funcție de copil și de modul în care reacționează părintele. În unele cazuri, în funcție de temperamentul copilului, anxietatea de separare poate dura chiar și până când copilul începe școala.

Anxietatea de separare care afectează activitățile normale ale unui copil mai mare poate fi un semn al unei tulburări de anxietate mai profundă și poate sesiza că există și o altă problemă, cum ar fi agresiunea sau abuzul.

Ce simte părintele atunci când copilul lui dezvoltă anxietate de separare

Ca părinte, anxietatea de separare te poate face să experimentezi o varietate de emoții. Poate fi frumos să simți că copilul tău este în sfârșit la fel de atașat de tine precum ești tu de el. Totuși, e posibil să te simți vinovat atunci când îl lași în grija altcuiva pentru a merge la serviciu și să ai o senzație de copleșire.

Este important pentru toți părinții să înțeleagă că anxietatea de separare este o etapă firească în dezvoltarea unui copil și este un semn că între părinte și copil s-a dezvoltat un atașament sănătos. Este drumul spre independență al copilului tău, dar până să ajungeți acolo trebuie treceți împreună aceste teste. 

Cum gestionezi anxietatea de separare a copilului tău

Alege cu grijă momentul primelor despărțiri

Între 8 luni și un an, încearcă să nu îți lași copilul în compania altcuiva chiar de la prima oră a dimineții. Este bine ca părintele să fie prima persoană pe care o vede copilul atunci când se trezește, abia după micul dejun și rutina de dimineață să rămână în grija altcuiva. De asemenea, încearcă să nu pleci atunci când copilul este obosit, flămând sau neliniștit. Dacă este posibil, programează plecările după somn și după orele de masă.

Creează ritualuri rapide de rămas bun

Este bine ca timpul de tranziție să fie scurt și să fie însoțit de mișcări sau obiceiuri care se repetă. Fie că faci un semn din mână, de fiecare dată același, fie că îi oferi copilului o jucărie sau o păturică, este recomandat să îi lași o ancoră, ca el să înțeleagă că vei reveni și să îți dea drumul mai ușor.

O rutină ajută și părintele să plece mai liniștit, dar îi permite și copilului să construiască o relație de independență și încredere față de părinte.  

Atunci când pleci de lângă copil, acordă-i atenție deplină, fii iubitor și oferă afecțiune, dar spune-i apoi la revedere și pleacă. Să prelungești momentul despărțirii doar pentru că micuțul plânge sau țipă nu face decât să agraveze lucrurile.

Respectă-ți promisiunile

Vei construi încredere și independență și îți vei ajuta copilul să fie încrezător în capacitatea lui de a rămâne fără tine dacă îți ții promisiunile. Cea mai mare greșeală a părinților este să facă promisiuni pe care nu le pot respecta. Fie spun că revin imediat, dar de fapt ei ajung abia seara acasă, fie nu îi rabdă sufletul să își știe copilul supărat și se întorc la doar câteva minute după ce au plecat. Astfel, ei dau naștere unui nou episod de anxietate de separare și lucrurile se înrăutățesc. Așa că, spune clar când te vei întoarce și respectă acel interval. 

Vorbește specific, pe înțelesul copilului

Oferă informații cu privire la întoarcerea ta pe înțelesul copilului. Dacă știi că te vei întoarce până la ora 15.00, spune-i copilului tău: „Mă întorc după somn și înainte de gustarea de după-amiază”. Definește timpul pe care copiii îl pot înțelege. Când pleci mai multe zile, măsoară durata în termeni de „somnuri”. În loc să spui „Voi fi acasă peste 3 zile”, spune „Voi fi acasă după 3 somnuri lungi”.

Creează contexte de separare ca exercițiu de practică

Dacă știi că va veni un moment în care va trebui să te separi de copil pe perioade mai lungi, creează contexte scurte, într-un mediu familiar copilului, pentru a face tranziția mai ușoară. De exemplu, dacă știi că te vei întoarce la serviciu și copilul va sta mult timp cu bona sau cu bunicii, începe să îl lași cu bunicii câteva ore sau organizează întâlniri de joacă cu alți copii și lasă un alt părinte supraveghetor. Înainte de începerea grădiniței, faceți împreună câteva vizite de recunoaștere, în care să îl lași perioade scurte la început, cu tine în preajmă, pentru a-i da prilejul să se adapteze. 

Oricât de greu ar fi să îți lași copilul care țipă și plânge în grija altcuiva, este important să ai încredere că persoana în grija căreia este se va descurca, așa că alege-o cu grijă. De asemenea, e foarte important să îți amintești că este ceva temporar și va trece și că este o etapă firească în dezvoltarea oricărui copil. Totuși, e important să ai încredere în instinctele tale și în copil. Dacă micuțul tău refuză în mod repetat să meargă la o anume grădiniță sau începe să prezinte semne de tensiune, cum ar fi probleme de somn sau pierderea poftei de mâncare, ar putea exista o problemă reală și este cazul să iei măsuri.

Dacă anxietatea intensă de separare durează până la vârsta preșcolară, în școală sau chiar mai târziu și interferează cu activitățile zilnice, ar putea fi semnul unei tulburări de anxietate de separare. Copiii cu această tulburare se tem de pierderea membrilor familiei lor și sunt deseori convinși că se va întâmpla ceva rău. Discută cu un specialist și cere ajutorul dacă micuțul prezintă simptome de panică accentuate, manifestate prin dificultăți în respirație, dureri de cap, tremur, etc. înainte ca părintele să plece. 

Pentru majoritatea copiilor însă, anxietatea de a fi separat de un părinte trece fără a fi nevoie de asistență specială. În timp, copiii înțeleg că absența fizică temporară a părintelui nu înseamnă abandon și nici lipsa grijii și a iubirii.


Resurse utile:

https://www.stanfordchildrens.org/en/topic/default?id=separation-anxiety-disorder-90-P02582

https://www.unicef.org/parenting/child-care/managing-child-separation-anxiety

Citeşte şi:

7 moduri de a gestiona furia copilului tău

Cum să înveți să nu mai țipi la copiii tăi și ce poți să faci în schimb

Ce este reziliența emoțională și cum se poate dezvolta?

Povestea incredibilă a voleibalistului care a crezut timp de 15 ani că e iubitul unui fotomodel. Femeia l-a „stors” de 700.000 €!
PARTENERI - GSP.RO
Povestea incredibilă a voleibalistului care a crezut timp de 15 ani că e iubitul unui fotomodel. Femeia l-a „stors” de 700.000 €!
Femeia care are cel mai ciudat prenume din România. Toată lumea rămâne mască după ce aude numele ei
Playtech.ro
Femeia care are cel mai ciudat prenume din România. Toată lumea rămâne mască după ce aude numele ei
Fermierii, obligați prin lege să schimbe meniul porcilor și să intre în coteț cu botoșei. ”Aștia care fac legile nu știu cum arată porcul”
Observatornews.ro
Fermierii, obligați prin lege să schimbe meniul porcilor și să intre în coteț cu botoșei. ”Aștia care fac legile nu știu cum arată porcul”
Horoscop 1 decembrie 2021. Berbecii simt nevoia să ridice ochii din pământ și să privească cu mai mult curaj spre viitor
HOROSCOP
Horoscop 1 decembrie 2021. Berbecii simt nevoia să ridice ochii din pământ și să privească cu mai mult curaj spre viitor
România trebuie să înceapă să renunțe la încălzirea pe lemne în următorii 2 ani
Știrileprotv.ro
România trebuie să înceapă să renunțe la încălzirea pe lemne în următorii 2 ani
Faţa nevăzută a idolului. Bărbatul celebru ar fi violat o adolescentă de 16 ani. Mama victimei, ţinută la uşă: "Taci, gura! Taci din gură!"
Telekomsport
Faţa nevăzută a idolului. Bărbatul celebru ar fi violat o adolescentă de 16 ani. Mama victimei, ţinută la uşă: "Taci, gura! Taci din gură!"
Imagination de la Foreo - masca de față pe care ți-o personalizezi... pe masa din bucătărie
PUBLICITATE
Imagination de la Foreo - masca de față pe care ți-o personalizezi... pe masa din bucătărie