- Ioana Marinescu este consilier acreditat pentru dezvoltare personală și trainer. De la începutul anului 2021, este coach-asistent în cadrul grupului de suport pentru divorț, un program de sprijin prin metoda coaching-ului, unde asistă și consiliază persoane care trec prin trauma divorțului. Mai multe despre Ioana Marinescu, pe pagina de autor.
Cuprins:
Conceptul de wellness a apărut în conștiința publică în anii 1950. Formele antice de wellness, cum ar fi Ayurveda și medicina tradițională chineză, există de mii de ani, dar culturile occidentale au introdus acest concept mult mai recent.
Cum ne afectează sănătatea emoțională viața
S-ar putea să nu realizăm în câte domenii diferite ale vieții este implicată bunăstarea emoțională sau lipsa acesteia. Modul în care capacitatea de a gestiona, înțelege și jongla cu emoțiile îți afectează viața.
Relații personale
Când interacționăm cu ceilalți, este important să înțelegem propriile noastre perspective despre diferite probleme. Uneori nu suntem de acord cu alți oameni și pentru a menține relațiile fericite și sănătoase, trebuie să fim capabili să avem dezacorduri în mod calm și cu un comportament adecvat.
Dacă nu ești capabil să faci față în mod constructiv emoțiilor tale, este dificil să faci față celor ale altora. Starea de bunăstare emoțională influențează relațiile noastre, fie că sunt personale sau profesionale. Pentru a ne conecta și a relaționa cel mai bine cu ceilalți, cu cât suntem mai sănătoși din punct de vedere emoțional, cu atât mai mult sprijin și îngrijire le putem oferi celor pe care îi iubim și îi respectăm.
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/192_f6c5107d57efbfd1584f770a6efbf9fc.jpg)
Performanțe profesionale
Capacitatea de a gestiona situațiile pe măsură ce apar este vitală pentru succes, indiferent că vorbim de viața academică sau profesională. Să știi cum te simți, să faci față emoțiilor tale și să fii capabil să treci mai departe de provocări cu o mentalitate pozitivă, toate duc la rezultate mai bune în viața academică și profesională.
Sănătate mentală
Sănătatea emoțională este o parte importantă a bunăstării generale. Pe măsură ce înveți despre cum să faci față propriilor provocări, vei avea succes în a le depăși dacă ești în contact cu sentimentele și emoțiile tale și le poți face față.
Impactul unei stări emoționale slabe
Există multe modalități prin care incapacitatea de a trece prin viață într-o stare emoțională pozitivă poate duce la rezultate negative, în special din cauza stresului.
Consecințele unei stări emoționale slabe includ:
Imunitate scăzută: stresul slăbește sistemul imunitar.
Hipertensiune arterială: stresul pe termen lung agravează tensiunea arterială.
Creșterea bolilor: stresul agravează totul, de la probleme cardiace la probleme psihiatrice.
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/192_4f04dd2b06ee9274b5985a5a5211695c.jpg)
Probleme în relația de cuplu
Dificultăți la locul de muncă
Probleme de concentrare
Beneficiile bunăstării emoționale
Câteva dintre numeroasele beneficii ale unei bune stări emoționale sunt:
Îmbunătățirea relațiilor cu ceilalți
Reducerea stresului reduce îmbolnăvirea și crește imunitatea
Pozitivitatea facilitează productivitatea
Cum să-ți optimizezi starea de bine emoțională
Odată ce înțelegem cât de importantă este bunăstarea emoțională pentru o viață sănătoasă, e important și să știm ce putem face pentru a ne crește starea de bine.
Practicarea mindfulness
Mindfulness înseamnă a fi prezent în fiecare moment. În loc să trăim pe pilot automat, mindfulness ne încurajează să fim parte activă din viața noastră și poate îmbunătăți atât bunăstarea fizică, cât și pe cea emoțională. Mindfulness poate fi practicat permanent în viața de zi cu zi, în cele mai simple activități.
Comunicarea
Bunăstarea emoțională înseamnă să fii conectat și să poți face față propriilor emoții, dar o mare parte din viața noastră emoțională este trăită alături de cei dragi.
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/192_d18400bb94e5ca03bb2f6a1c9866afa1.jpg)
Este important să vorbim despre sentimentele și emoțiile noastre cu ceilalți, deoarece astfel vom putea să le înțelegem mai bine. Conectarea cu ceilalți ne ajută să înțelegem mai bine și altfel de experiențe și astfel să avem o viziune mai clară asupra vieții.
Gestionarea stresului
Gestionarea stresului este cheia pentru a rămâne sănătoși din punct de vedere emoțional și fizic. Când începi o practică de management al stresului, încearcă diferite activități pentru a vedea care ți se potrivește cel mai bine și te face să fii mai fericit. Meditația, plimbările, respirația profundă sau hobby-urile sunt modalități eficiente de gestionare a stresului.
Ai grijă de bunăstarea ta fizică
Adesea ne gândim la sinele nostru fizic și emoțional separat, dar cele două sunt foarte conectate. Îmbunătățind starea de bine fizică, vom vedea beneficii și din punct de vedere emoțional.
Activitățile care cresc endorfinele ajută la creșterea stării de bine care se va reflecta într-o creștere a sănătății emoționale. Endorfinele pot fi crescute prin activități fizice sau recreative.
Construiește o viață echilibrată
Echilibrul dintre viața profesională și viața privată este un subiect de interes general. Oamenii au observat că atunci când lucrează prea mult nu au timp de relații personale, relaxare sau distracție.
Pentru a fi bine din punct de vedere emoțional, este necesar să cultivi un echilibru între muncă și distracție. Alocarea timpului pentru a face activități recreative și a pune limite ferme în privința orelor de lucru sunt moduri simple pentru a crea acest echilibru.
Odihnește-te mai mult
Obiceiurile și comportamentele legate de somn sunt cunoscute sub numele de igiena somnului. Cu cât dormi mai bine, cu atât sunt mai mari șansele de a te simți bine când ești treaz. Îmbunătățește igiena somnului prin practici precum stabilirea unei ore fixe de culcare, limitarea cofeinei după o anumită oră și reducerea cantității de alimente înainte de culcare.
Fiecare dintre aceste schimbări poate părea doar un pas nesemnificativ, dar atunci când sunt puse laolaltă, s-ar putea să observi îmbunătățiri semnificative. Bunăstarea emoțională este importantă pentru o viață sănătoasă, iar utilizarea unuia sau mai multor dintre aceste instrumente te poate ajuta la îmbunătățirea propriei vieți.
Vezi şi cele 5 tipuri de emoții de bază și efectul lor asupra comportamentului uman!
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/172_0f89b4792a4cde5f9a73bcade4d7561b.jpg)
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/158_14c4b4943de28d70aecfdd751222c5c1.jpg)
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/253_843a93d2dfa59f710db81f34c27307e2.jpg)
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/190_7ff6719aeeb3f494b10e21a1f513c404.jpg)
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/196_e6043f889f1382ae4a88808c6b37f112.jpg)
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/222_f6b144398d31ac18bc92253073c0a435.jpg)
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/179_a178e878f97ec2267862a667773fba37.jpg)
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/179_2a43a009e227698eec25a0976e5f008d.jpg)
Comentează
Loghează-te în contul tău pentru a adăuga comentarii și a te alătura dialogului.