• Ioana Marinescu este consilier acreditat pentru dezvoltare personală și trainer. De la începutul anului 2021, este coach – asistent în cadrul grupului de suport pentru divort, un program de sprijin prin metoda coaching-ului, unde asistă și consiliază persoane care trec prin trauma divorțului. Mai multe despre Ioana Marinescu, pe pagina de autor.

Cum se măsoară inteligența emoțională

De-a lungul timpului, au apărut o serie de evaluări diferite pentru a măsura nivelurile de inteligență emoțională. Testele de inteligență emoțională se încadrează în general în unul din cele două tipuri: teste de autoraportare și teste de capacitate.

Testele de autoraportare sunt cele mai frecvente, deoarece sunt cele mai ușor de administrat și de notat. La astfel de teste, respondenții răspund la întrebări sau afirmații evaluându-și propriile comportamente. De exemplu, pentru o afirmație precum „De multe ori simt că înțeleg ce simt alții”, persoana care răspunde ar putea descrie afirmația ca fiind în dezacord, oarecum în dezacord, de acord sau total de acord.

Testele de abilitate, pe de altă parte, presupun ca oamenii să răspundă la situații și apoi să își evalueze abilitățile. Astfel de teste impun adesea oamenilor să-și demonstreze abilitățile, care sunt apoi evaluate de un terț.

Cu toate acestea, în viața de zi cu zi, ne este destul de ușor să observăm din reacțiile celor din jur atunci când aceștia pot înțelege și se pot raporta cu empatie la situații ce apar în mod firesc.

Componente ale inteligenței emoționale

Cercetătorii sugerează că există patru niveluri diferite de inteligență emoțională, respectiv percepția emoțională, capacitatea de a raționa folosind emoții, capacitatea de a înțelege emoțiile și capacitatea de a gestiona emoțiile.

Perceperea emoțiilor: Primul pas în înțelegerea emoțiilor este de a le percepe cu acuratețe. În multe cazuri, aceasta ar putea implica înțelegerea semnalelor nonverbale, cum ar fi limbajul corpului și expresiile faciale.

Raționarea emoțiilor: Următorul pas implică utilizarea emoțiilor pentru a facilita gândirea și activitatea cognitivă. Emoțiile ne ajută să realizăm la ce acordăm atenție și reacționăm, deoarece noi răspundem emoțional la lucruri care ne atrag atenția.

Înțelegerea emoțiilor: Emoțiile pe care le percepem pot avea o mare varietate de semnificații. Dacă cineva exprimă emoții de furie, observatorul trebuie să interpreteze cauza furiei persoanei și ce ar putea însemna aceasta. De exemplu, dacă șeful tău acționează furios, ar putea însemna că este nemulțumit de munca ta sau ar putea fi din cauză că a avut o dimineață proastă, s-a certat cu partenerul sau a primit o amendă, adică din cauze ce au legătură cu el, nu cu tine.

Gestionarea emoțiilor: Capacitatea de a gestiona emoțiile în mod eficient este o parte crucială a inteligenței emoționale. Reglarea emoțiilor și răspunsul adecvat, precum și răspunsul la emoțiile altora sunt aspecte importante ale managementului emoțional.

Interesul pentru analiza și dezvoltarea inteligenței emoționale și sociale a crescut în ultimii ani, deoarece se consideră că, în cazul copiilor, de exemplu, o inteligență emoțională dezvoltată îi poate ajuta să își îmbunătățească performanțele academice și să prevină comportamentele agresive. În cazul adulților, un coeficient ridicat de inteligență emoțională îmbunătățește raportarea la ceilalți și crește calitatea vieții. 

Oamenii inteligenți emoțional știu că emoțiile pot fi puternice, dar și temporare. Când se întâmplă un eveniment emoțional foarte încărcat, cum ar fi să te enervezi cu un coleg de muncă, răspunsul inteligent din punct de vedere emoțional ar fi să îți iei puțin timp înainte de a răspunde. Acest lucru permite tuturor să își calmeze emoțiile și să gândească rațional la toți factorii din jurul disputei.

Oamenii inteligenți din punct de vedere emoțional nu numai că înțeleg mai bine modul în care s-ar putea simți ceilalți, dar sunt și mai abili  în a-și înțelege propriile sentimente. Conștiința de sine le permite oamenilor să ia în considerare mulți factori diferiți care contribuie la emoțiile lor.

O mare parte a inteligenței emoționale se referă la capacitatea de a empatiza cu modul în care se simt alți oameni. Aceasta implică adesea să iei în considerare modul în care ai răspunde dacă ai fi în aceeași situație.

Oamenii cu o inteligență emoțională dezvoltată sunt capabili să ia în considerare perspectivele, experiențele și emoțiile altor oameni și folosesc aceste informații pentru a explica și comportamentele celor din jur. 

La ce ne ajută inteligența emoțională

Inteligența emoțională poate fi folosită în multe moduri în viața de zi cu zi. Printre altele, o inteligență emoțională ridicată ne ajută să acceptăm mai ușor critica, să putem merge mai departe după ce am făcut o greșeală, să ne asumăm responsabilități, să învățăm să spunem nu, să ne exprimăm sentimentele de față cu ceilalți, să avem empatie pentru alte persoane, să înțelegem de ce avem anumite reacții și să le înțelegem și pe ale altora. 

Cum îți poți dezvolta inteligența emoțională

Specialiștii au descoperit câteva metode prin care ne putem exersa inteligența emoțională, astfel încât să ne îmbunătățim reacțiile la emoțiile puternice și să construim relații bune cu cei din jur.

Ascultarea

Dacă  vrei să înțelegi ce simt alți oameni, primul pas este să acorzi atenție. Fă-ți timp pentru a asculta ceea ce încearcă oamenii să îți spună, atât verbal, cât și nonverbal. Limbajul corpului poate indica multe. Când simți că cineva se comportă în neregulă sau are ceva, pune întrebări și ia în considerare diferiții factori care ar putea contribui la acea emoție.

Empatizarea

Identificarea emoțiilor este esențială, dar trebuie să fii capabil să te pui în locul altcuiva pentru a înțelege cu adevărat punctul lui de vedere. Exersează empatizarea cu alte persoane. Imaginează-ți cum te-ai simți în situația lor.  Astfel de activități te pot ajuta să construiești o înțelegere emoțională a unei situații specifice, precum și să dezvolți abilități emoționale mai puternice pe termen lung.

Reflectarea

Capacitatea de a raționa emoțiile  este o parte importantă a inteligenței emoționale. Ia în considerare modul în care propriile emoții îți influențează deciziile și comportamentele. Când te gândești  la modul în care reacționează alte persoane, evaluează rolul pe care îl joacă emoțiile lor.

De ce se simte astfel acea persoană? Există factori nevăzuti care ar putea contribui la aceste sentimente? Cum diferă emoțiile tale de ale lor? Pe măsură ce explorezi astfel de întrebări, devine mai ușor să înțelegi rolul pe care îl joacă emoțiile în modul în care oamenii gândesc și se comportă.

Oamenii care au mai puține abilități emoționale tind să intre în mai multe argumente, să aibă relații de calitate mai slabă și să reziste cu dificultate la provocările emoționale.

Totuși, există anumite capcane în care pot cădea și persoanele cu inteligență emoțională ridicată.  Cercetările sugerează că persoanele cu inteligență emoțională ridicată pot fi, de fapt, mai puțin creative și inovatoare. De asemenea, oamenilor extrem de inteligenți din punct de vedere emoțional le este greu să transmită feedback negativ, de teamă să nu rănească sentimentele celorlalți.

De aceea, ideal este să păstrăm un echilibru. Să căutăm să ne dezvoltăm cât putem abilitățile de ascultare și empatizare, dar fără a face compromisuri în ceea ce privește propriile noastre valori și principii, doar din dorința de a fi pe placul celorlalți. 

Citeşte şi:

Cum să recunoști și să gestionezi comportamentul evitant

15 modalități prin care să scapi de sentimentul de vinovăție

Ce spune un iranian despre România. Toți i-au zis: „Nu te duce la București! Sunt oameni săraci„
PARTENERI - GSP.RO
Ce spune un iranian despre România. Toți i-au zis: „Nu te duce la București! Sunt oameni săraci„
Uniunea Europeană, anunţ de ultimă oră despre interzicerea centralelor termice de apartament
Playtech.ro
Uniunea Europeană, anunţ de ultimă oră despre interzicerea centralelor termice de apartament
Imaginea durerii: Două fetiţe de patru și șase ani, care aveau la ele doar o foaie cu o adresă, au fost găsite rătăcind lângă granița americană
Observatornews.ro
Imaginea durerii: Două fetiţe de patru și șase ani, care aveau la ele doar o foaie cu o adresă, au fost găsite rătăcind lângă granița americană
Horoscop 16 octombrie 2021. Racii caută siguranță prin orice mijloace, dar contextul este destul de haotic
HOROSCOP
Horoscop 16 octombrie 2021. Racii caută siguranță prin orice mijloace, dar contextul este destul de haotic
RCA 2021. Cum să nu plătești prea mult pentru asigurare, după ce prețurile au explodat
Știrileprotv.ro
RCA 2021. Cum să nu plătești prea mult pentru asigurare, după ce prețurile au explodat
Handbalista româncă celebră, bătută şi violată: "M-a chemat în cameră şi...". Cine e agresorul: primele informaţii
Telekomsport
Handbalista româncă celebră, bătută şi violată: "M-a chemat în cameră şi...". Cine e agresorul: primele informaţii
Rebels with a cause @ELLE New Media Awards 2021
PUBLICITATE
Rebels with a cause @ELLE New Media Awards 2021