• Ioana Marinescu este consilier acreditat pentru dezvoltare personală și trainer. De la începutul anului 2021, este coach-asistent în cadrul grupului de suport pentru divorț, un program de sprijin prin metoda coaching-ului, unde asistă și consiliază persoane care trec prin trauma divorțului. Mai multe despre Ioana Marinescu, pe pagina de autor.

Caracteristici comune

Majoritatea oamenilor identifică părinții-elicopter după tendințele lor de supraprotecție, dar această definiție poate fi uneori limitativă. 

De la copilărie până la facultate, părinții-elicopter tind să fie prea implicați în viața copiilor lor, până la punctul în care propriile activități și interese sunt lăsate în urmă și inclusiv bugetul familiei se stabilește doar în funcție de ceea ce au nevoie copiii.

Părinții-elicopter pot chiar să-și pună în așteptare obiectivele personale și aspirațiile de carieră în favoarea a ceea ce cred ei că au nevoie copiii lor.

De asemenea, mamele și tații-elicopter au tendința de a aglomera programul copiilor din dorința de a le oferi un avantaj competitiv atât la școală, cât și în activitățile extracurriculare. Ei pot încerca chiar să gestioneze prieteniile și statutul social al copiilor, cu scopul de a le crea cele mai bune oportunități de dezvoltare.

În general, părinții-elicopter sunt mândri că sunt atât de implicați în viața copiilor lor și nu văd nimic în neregulă cu stilul lor de educație, ci își percep acțiunile ca pe o modalitate de a asigura succesul copilului în viață.

Aspecte pozitive

Deși termenul de părinte-elicopter este adesea folosit într-o manieră peiorativă, educația aceasta are și părți bune. De obicei, copiii părinților-elicopter ajung mereu la timp, își fac temele și sunt mereu pregătiți. Acești părinți știu mereu unde sunt copiii lor, ceea ce este un aspect important pentru siguranță. 

De asemenea, părinții-elicopter știu mereu cum se descurcă copilul la școală și fac eforturi să îl susțină atunci când ia note mici sau are probleme la anumite materii. Același lucru este valabil și când vine vorba de boli, probleme de hărțuire sau chiar probleme de sănătate mintală. Părinții-elicopter vor lucra neobosit pentru a se asigura că aceste probleme sunt abordate cât mai bine și ameliorate.

În plus, părinții-elicopter tind să fie foarte implicați, sunt primii care se oferă voluntari pentru funcțiile școlare și se alătură acțiunilor caritabile. Din acest motiv, școlile, profesorii și antrenorii pot beneficia de timpul, energia și banii pe care îi dedică pentru ca școala, sala de clasă sau echipa școlii să fie cât mai bună.

Dezavantaje ale stilului de parenting elicopter

A fi prea implicat în viața copiilor poate fi totuși dăunător. Copiii pot începe să se simtă sufocați și apatici. De asemenea, se pot lupta pentru autonomie și independență. 

Iată câteva dintre potențialele dezavantaje ale acestui stil de educație:

Împiedică dezvoltarea abilităților de rezolvare a problemelor

Copiii de toate vârstele au nevoie de abilități de rezolvare a problemelor. Fie că vorbim de un copil de 5 ani care trebuie să învețe să se exprime sau de un tânăr de 25 de ani care nu își găsește un loc de muncă, copiii trebuie să știe cum să-și rezolve propriile probleme. Cu toate acestea, părinții-elicopeter intervin adesea la primul semn de necaz, astfel încât copiii nu învață abilități valoroase de rezolvare a problemelor.

Conduce la dependența de părinți

Părinții-elicopter fac atât de mult pentru copiii lor, încât îi pot face dependenți de ei. Un copil încălțat de părinți chiar și la șapte ani o să găsească dificil să se încalțe singur și va experimenta tot felul de situații neplăcute în colectivitate. La fel, dacă o mamă își sună copilul de 19 ani pentru a-l trezi în fiecare dimineață ca să ajungă la timp la curs, el nu va învăța cum să facă acest lucru singur. 

Dacă le vor binele, părinții ar trebui să-i ajute pe copii să învețe cum să supraviețuiască și fără ei.

Îi împiedică pe copii să învețe să își susțină singuri cauza

Părinții-elicopter pledează de obicei pentru copiii lor, mai degrabă decât să-i învețe să-și susțină punctul de vedere. Este important pentru copii să poată pune întrebări, să obțină clarificări și să vorbească atunci când au nevoie de ceva. La un viitor loc de muncă, acești copii nu vor avea la dispoziție părinții pentru a-i ajuta să facă față unui șef autoritar sau unor sarcini provocatoare.

Protejează copiii de consecințele naturale

Copiii trebuie să se confrunte cu unele consecințe naturale în viață. La urma urmei, în situațiile în care părinții nu intervin, copiii se vor confrunta cu consecințe atunci când eșuează. Cu toate acestea, majoritatea părinților-elicopter microgestionează activitățile copiilor lor în încercarea de a-i împiedica să primească orice consecințe negative.

Deteriorează relația părinte-copil

Acțiunile unui părinte-elicopter pot afecta relația cu propriul copil. Să îl sâcâi permanent să își facă temele sau să îi verifici fiecare mișcare nu îl va face pe copil să vrea să vorbească cu tine și să se apropie, ci din contră, îl va îndepărta mai mult.  

Cum să planezi mai puțin asupra copilului tău

Dacă ai tendința de a fi un părinte-elicopter, este important să te retragi puțin pentru a te asigura că îi dai copilului tău spațiul să crească, să învețe noi abilități și să își revină singur dintr-un eșec. 

Cu toate acestea, renunțarea la acest control poate provoca anxietate. Amintește-ți mereu că să îi permiți copilului să facă greșeli, să sufere consecințe și să experimenteze dezamăgiri sunt aspecte importante pentru creștere și învățare.

Nu trebuie să te retragi complet și brusc.  Cel mai bine pentru tine și copilul tău este să o faci treptat.

Indiferent dacă copilul tău va merge singur la magazin sau dorește să lucreze singur la un proiect pentru școală, dă-i puțină libertate pas cu pas. Verifică-l din când în când și revizuiește împreună cu el proiectul atunci când termină. Evită să stai cu el cât lucrează sau, mai rău, să faci treaba în locul lui. 

La fel ca orice lucru în viață, nu există o modalitate corectă sau cea mai bună de a fi părinte, la fel cum nu există un stil de educație care nu dă greș și unul total greșit. Important este să găsești un echilibru, să testezi care metodă este cea mai bună și dă rezultate pe copilul tău și să gândești lucrurile pe termen lung. Chiar dacă îți dorești să-ți protejezi copilul, nu uita că datoria ta este să îl pregătești pentru viață și că unele din ingredientele principale ale succesului sunt încrederea în sine și autonomia, care se dezvoltă prin separarea de protecția părintească. 

Citeşte şi:

7 abilități de viață de care adolescenții au nevoie pentru a fi independenți

Cum îi facem pe copii să ne povestească despre cum a fost ziua lor

FOTO „Vi se pare atât de incitant?” » Sexy-avocata din Cluj, declarații incendiare: „Experimentez și alte activități”
PARTENERI - GSP.RO
FOTO „Vi se pare atât de incitant?” » Sexy-avocata din Cluj, declarații incendiare: „Experimentez și alte activități”
Ce se întâmplă cu fix 72 de ore înainte să mori. Primul semn care apare, oamenii de știință au făcut descoperirea
Playtech.ro
Ce se întâmplă cu fix 72 de ore înainte să mori. Primul semn care apare, oamenii de știință au făcut descoperirea
Ultimul mesaj lăsat de poliţistul de 26 de ani care s-a sinucis după o ceartă cu iubita
Observatornews.ro
Ultimul mesaj lăsat de poliţistul de 26 de ani care s-a sinucis după o ceartă cu iubita
Horoscop 27 noiembrie 2021. Berbecii sunt înclinați spre decizii care nu le fac cinste, doar ei pot evita acest lucru
HOROSCOP
Horoscop 27 noiembrie 2021. Berbecii sunt înclinați spre decizii care nu le fac cinste, doar ei pot evita acest lucru
Mișcarea neașteptată făcută de Revolut. Mulți români vor fi surprinși. Ce s-a întâmplat
Știrileprotv.ro
Mișcarea neașteptată făcută de Revolut. Mulți români vor fi surprinși. Ce s-a întâmplat
EXCLUSIV | Detalii mai puţin ştiute despre Miss Universe România. Carmina dărâmă prejudecăţile
Telekomsport
EXCLUSIV | Detalii mai puţin ştiute despre Miss Universe România. Carmina dărâmă prejudecăţile
Imagination de la Foreo - masca de față pe care ți-o personalizezi... pe masa din bucătărie
PUBLICITATE
Imagination de la Foreo - masca de față pe care ți-o personalizezi... pe masa din bucătărie