• Ioana Marinescu este consilier acreditat pentru dezvoltare personală și trainer. De la începutul anului 2021, este coach-asistent în cadrul grupului de suport pentru divorț, un program de sprijin prin metoda coaching-ului, unde asistă și consiliază persoane care trec prin trauma divorțului. Mai multe despre Ioana Marinescu, pe pagina de autor.

Unii oameni sunt capabili să navigheze în lumea complicată a emoțiilor umane, iar alții se luptă să-și exprime sentimentele într-un mod sănătos. Dificultatea în a ne exprima emoțiile este legată de starea de sănătate.

Ce este sănătatea emoțională?

Sănătatea emoțională este capacitatea unei persoane de a-și accepta și gestiona sentimentele, în special în situații provocatoare sau care implică schimbarea. Cineva sănătos din punct de vedere emoțional își poate accepta și digera emoțiile. Problemele și provocările vieții de zi cu zi oferă oportunități de a exersa diferite tipuri de răspunsuri, mai degrabă decât reacții, care să permită consolidarea sănătății emoționale.

Sănătatea generală include aspecte fizice, emoționale, intelectuale, sociale și spirituale. Când sunt în echilibru și aliniere, ființele umane prosperă, pentru că fiecare dintre aceste domenii ale vieții le influențează pe celelalte.

Sănătatea emoțională include atât inteligența emoțională, cât și reglarea emoțională. Când experiența subiectivă a emoțiilor este una bună pe o perioadă susținută, acesta este un semn de sănătate emoțională, cu efect pozitiv evident în activitățile zilnice.

Construcția bunăstării emoționale se încadrează în înțelegerea mai largă a sănătății mintale. Lipsa emoțiilor nu este egală cu sănătatea emoțională, la fel cum lipsa bolilor mintale nu este egală cu sănătatea mintală. Cineva care suprimă emoțiile, în special din copilărie, poate să nu fie la fel de sănătos din punct de vedere emoțional ca cineva suficient de vulnerabil pentru a-și exprima emoțiile.

Viața de zi cu zi oferă o serie continuă de urcușuri și coborâșuri. Un individ sănătos din punct de vedere emoțional va putea gestiona aceste fluctuații, fără a fi afectat în mod extrem de ele. 

Dezechilibrul emoțional predispune la boli fizice. Unele studii au arătat că afecțiuni precum bolile cardiovasculare și cele ale sistemului imunitar pot fi legate de suferința emoțională.

Caracteristici ale persoanelor sănătoase din punct de vedere emoțional

Conștientizarea de sine 

O persoană sănătoasă din punct de vedere emoțional se poate uita la sine și poate redirecționa emoțiile, atunci când este nevoie, pentru a traversa atât momentele de suferință, cât și pe cele de bucurie.

Această abilitate se dezvoltă de-a lungul copilăriei, dar poate fi întărită, ca un mușchi, la vârsta adultă.

Acceptare de sine

Oamenii sănătoși din punct de vedere emoțional se acceptă și pot face față cu claritate și situațiilor dificile sau emoțiilor considerate “negative”. De exemplu, o persoană sănătoasă din punct de vedere emotional își va permite și emoții de furie, eliberându-le în loc să le reprime, pentru că știe că acestea sunt trecătoare. 

Grijă față de sine

Compasiunea de sine și îngrijirea corpului fizic sunt importante pentru persoanele care acordă importanță și sănătății emoționale. Grija față de sine este conștientizată, voluntară și practicată în mod regulat.

Agilitatea emoțională

O persoană sănătoasă din punct de vedere emoțional nu este imună la contracarări sau adversități. Cu toate acestea, cu o minte deschisă și o curiozitate permanentă, astfel de persoane reușesc să comunice și cu persoane reticente sau în situații de presiune sau agresivitate.

Abilități de a face față situațiilor stresante

Practicarea abilităților de a face față la situații stresante atunci când vremurile sunt calme are ca rezultat niveluri mai ridicate de rezistență în situații care o impun. Este ca și cum ai pregăti lupta pe timp de pace. Adversitatea este inevitabilă în viață, important este capitalul emoțional pe care îl construiești atunci când ești liniștit.

Bunătate și integritate

O persoană sănătoasă din punct de vedere emoțional îi tratează pe ceilalți cu bunătate și integritate, fără să aștepte nimic în schimb. Interacțiunile acestor persoane sunt pline de compasiune și curiozitate.

A trăi cu scop 

Oamenii care trăiesc cu scopuri și obiective se gândesc mai puțin la experiența lor interioară și se concentrează mai mult la modalitatea în care experiența lor poate servi celorlalți. Ei permit emoțiilor să treacă și le eliberează, concentrându-se mai mult pe imaginea de ansamblu și pe scopurile finale.

Gestionarea stresului

O persoană cu echilibru emoțional știe cum să gestioneze situațiile stresante, fără a se lăsa afectată și manifestă stăpânire de sine în momente tensionate. 

De ce este importantă sănătatea emoțională?

A fi om înseamnă a face față provocărilor. Suferința este un lucru pe care toate ființele umane îl au în comun. Cu toții ne vom confrunta cu adversități în timpul vieții, de aceea sănătatea emoțională este atât de importantă. 

Interacțiunea și integrarea socială sunt o parte necesară a vieții de zi cu zi. Oamenii care au o sănătate emoțională optimă pot interacționa în mod adecvat cu ceilalți, fie în perioade de stres, fie în momente de liniște. Fără sănătate emoțională, pe lângă afecțiuni fizice, s-ar putea dezvolta o mare varietate de tulburări emoționale.

Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății, depresia afectează 264 de milioane de persoane. Ratele scăzute ale sănătății emoționale sunt direct legate de ratele depresiei, iar abilitatea de a face față emoțiilor în mod pozitiv ajută oamenii să prevină depresia. 

Reprimarea emoțiilor are un impact direct asupra sănătății fizice și psihice. Reprimarea emoțiilor perturbatoare în favoarea salvării unor aparențe contribuie la niveluri mai scăzute de bunăstare generală. Reglarea emoțională suprautilizată poate fi problematică și perturbatoare. Rata de anxietate și depresie crește din cauza lipsei capacității de exprimare a emoțiilor. Ființele umane experimentează atât emoții pozitive, cât și negative. Sănătatea emoțională le permite oamenilor să experimenteze și să exprime acele emoții fără a rămâne blocați în ele.

De aceea, este vital să le antrenăm și copiilor abilitatea de a-și exprima emoțiile într-un mod constructiv și sănătos. Prelucrarea completă a emoțiilor și utilizarea constructivă a acestora sunt abilități care îi vor ajuta pe copii pentru tot restul vieții. Deși nu putem trăi într-o stare constantă de fericire, este esențial să știm cum să navigăm pe întreaga gamă de emoții.

9 modalități de a-ți menține și a-ți îmbunătăți sănătatea emoțională

Practicarea atenției 

Atenția și prezența conștientă contribuie la sănătatea emoțională. Cu cât trăiești fiecare zi mai conștient și mai atent la tot ce se întâmplă în jur, cu atât vei putea face față mai bine provocărilor inerente. 

Întărirea conexiunilor sociale 

Studiile au arătat că lipsa conexiunii sociale are mai mult un impact asupra bunăstării decât fumatul sau obezitatea. Conexiunea socială creează o buclă de feedback pozitiv pentru bunăstare, manifestându-se în impact social, emoțional și psihologic. Nu trebuie să ai un milion de prieteni, dar ai nevoie de câțiva oameni de încredere și de susținerea lor pentru a atinge echilibrul emoțional.

Gestionarea stresului

Prin gestionarea eficientă a timpului, exercițiul fizic și acceptarea faptului că vor exista lucruri pe care nu le putem controla, ne putem reduce nivelul de stres.

Exprimarea adecvată a emoțiilor 

Practica de a pune emoțiile în cuvinte ne ajută să eliberăm acele emoții. Există multe modalități de a ne exprima emoțiile în mod creativ, cum ar fi terapia prin scris sau art terapia.

Acordă-ți timp

Sănătatea emoțională nu este ceva ce se dezvoltă peste noapte. Ne ia o viață să ne dezvoltăm înțelegerea subiectivă a experienței emoțiilor, de aceea durează să exersăm reglarea și  inteligența emoțională care construiesc sănătatea emoțională.

Învață din greșeli

Modelele de reacție și răspuns pot fi greu de modificat în timp real. Când te confrunți cu un declanșator care creează o reacție de furie sau alt răspuns emoțional neadecvat, învăță din ea. Reflectează la ceea ce poți face diferit data viitoare când te vei confrunta cu acest declanșator.

Exersează iertarea

Unii oameni găsesc dificil să se ierte pe ei înșiși și pe alții care le-au făcut rău. Cu toate acestea, iertarea poate deschide spațiul în care emoțiile se pot debloca.

Sănătatea emoțională are beneficii de anvergură, iar vestea bună este că toată lumea poate lucra la dezvoltarea ei. Permiterea emoțiilor să se manifeste firesc ne conduce pe acel drum către o viață mai bună.  Cu atenție și dedicare, sănătatea emoțională poate deveni o prioritate și ne poate ajuta să ne îmbunătățim relațiile pe toate planurile și, cel mai important, să consolidăm relația cu noi înșine.  

Citeşte şi:

Ce este terapia pentru durere si cum poate ajuta

12 beneficii neștiute ale muzicii asupra calității vieți

Povestea incredibilă a voleibalistului care a crezut timp de 15 ani că e iubitul unui fotomodel. Lumea lui s-a năruit când a aflat adevărul
PARTENERI - GSP.RO
Povestea incredibilă a voleibalistului care a crezut timp de 15 ani că e iubitul unui fotomodel. Lumea lui s-a năruit când a aflat adevărul
Femeia care are cel mai ciudat prenume din România. Toată lumea rămâne mască după ce aude numele ei
Playtech.ro
Femeia care are cel mai ciudat prenume din România. Toată lumea rămâne mască după ce aude numele ei
Fermierii, obligați prin lege să schimbe meniul porcilor și să intre în coteț cu botoșei. ”Aștia care fac legile nu știu cum arată porcul”
Observatornews.ro
Fermierii, obligați prin lege să schimbe meniul porcilor și să intre în coteț cu botoșei. ”Aștia care fac legile nu știu cum arată porcul”
Horoscop 1 decembrie 2021. Berbecii simt nevoia să ridice ochii din pământ și să privească cu mai mult curaj spre viitor
HOROSCOP
Horoscop 1 decembrie 2021. Berbecii simt nevoia să ridice ochii din pământ și să privească cu mai mult curaj spre viitor
România trebuie să înceapă să renunțe la încălzirea pe lemne în următorii 2 ani
Știrileprotv.ro
România trebuie să înceapă să renunțe la încălzirea pe lemne în următorii 2 ani
Faţa nevăzută a idolului. Bărbatul celebru ar fi violat o adolescentă de 16 ani. Mama victimei, ţinută la uşă: "Taci, gura! Taci din gură!"
Telekomsport
Faţa nevăzută a idolului. Bărbatul celebru ar fi violat o adolescentă de 16 ani. Mama victimei, ţinută la uşă: "Taci, gura! Taci din gură!"
Imagination de la Foreo - masca de față pe care ți-o personalizezi... pe masa din bucătărie
PUBLICITATE
Imagination de la Foreo - masca de față pe care ți-o personalizezi... pe masa din bucătărie