• Ioana Marinescu este consilier acreditat pentru dezvoltare personală și trainer. De la începutul anului 2021, este coach-asistent în cadrul grupului de suport pentru divorț, un program de sprijin prin metoda coaching-ului, unde asistă și consiliază persoane care trec prin trauma divorțului. Mai multe despre Ioana Marinescu, pe pagina de autor.

Indiferent dacă îți lipsește un prieten care s-a mutat, mergi mai departe după un divorț sau suferi de pierderea unei persoane dragi, este firesc să tânjești după oamenii care nu mai fac parte din viața ta de zi cu zi. Amintește-ți că poți prețui acei oameni și experiențe, în timp ce înveți să mergi mai departe.

Semne că ți-e dor de cineva

Când îți este dor de cineva, s-ar putea să experimentezi o serie de emoții, gânduri și comportamente diferite:

  • Te gândești foarte des la acea persoană
  • Simți un gol 
  • Mănânci mai mult sau mai puțin decât de obicei
  • Te simți singur sau izolat
  • Ești distras adesea de la ce ai de făcut
  • Ai gânduri negative
  • Experimentezi simptome fizice, cum ar fi dureri de cap sau de stomac
  • Suferi de tulburări de somn
  • Îți pierzi interesul pentru lucruri care îți plăceau 

Aceste simptome sunt adesea o parte normală a pierderii, dar în funcție de durata și severitatea lor pot reprezenta o problemă mai gravă, cum ar fi depresia. 

Motive pentru care ajunge să ne fie dor și să ne lipsească anumite persoane

Există multe situații și evenimente diferite care ne pot face să ne fie dor de o anumită persoană. Schimbarea este o parte normală a vieții și aceste schimbări îi conduc adesea pe oameni pe căi diferite. Uneori, asta înseamnă că drumul nostru împreună a ajuns la final. În alte cazuri, ar putea însemna că vedem acea persoană doar sporadic.

Modul în care te descurci cu lipsa cuiva depinde foarte mult de motivele pentru care ești separat de el.

Dorul de cineva care este departe

Atunci când îți lipsește cineva de care ești separat de distanța geografică, este important să găsești modalități de a intra în contact și de a te reconecta cu acea persoană. Apelurile telefonice, video, mesajele sau  o întâlnire online îi pot spune celeilalte persoane că te gândești la ea și pot face despărțirea mai ușoară.

Deși s-ar putea să nu te vezi cu cineva atât de des pe cât ți-ai dori, există modalități de a menține relația și de a-ți ușura sentimentele de pierdere. Comunicarea regulată sub formă de mesaje text și apeluri poate ajuta, dar stabilirea unor vizite regulate virtuale sau fizice poate oferi un sentiment mai puternic de conexiune.

Dorul de cineva de care te-ai despărțit

Când o relație se termină, fie că a fost o relație de prietenie sau romantică, este firesc să trăiești o perioadă lipsa acută a acelei persoane. Despărțirea poate duce la sentimente de tristețe sau furie, care pot fi agravate atunci când sfârșitul relației este însoțit de alte tulburări, cum ar fi mutarea, schimbările financiare sau provocări de co-parenting care intervin în urma divorțului.

Aceste emoții sunt adesea mai intense dacă despărțirea nu a fost dorința ta. Pe lângă faptul că experimentezi dorul, respingerea poate provoca și alte emoții dificile, inclusiv sentimente de gelozie, rănire, rușine, vinovăție, singurătate, anxietate socială. 

În astfel de momente este important să te concentrezi pe tine, să ții eventual un jurnal în care să îți notezi sentimentele, să oprești orice contact cu persoana respectivă, cum ar fi să nu o mai urmărești pe rețelele sociale. Să petreci timp cu prietenii sau să ieși la întâlniri te poate ajuta, de asemenea, să ameliorezi sentimentul de pierdere.  

Dorul de cineva care a murit

Când îți este dor de cineva care a murit, dorul este agravat de sentimente de durere și doliu. Deși nu există o modalitate ușoară de a face față acestor emoții, există lucruri pe care le poți face pentru a te simți în continuare conectat cu persoana iubită pe care ai pierdut-o. De exemplu, ai putea petrece timp scriind despre amintirile tale cu ea sau creând un album în memoria acelei persoane.

De asemenea, poate fi util să vorbești cu cineva despre persoana iubită. Poți căuta sprijin la un prieten sau un membru al familiei ori te poți alătura unui grup de suport. 

Cum să faci față lipsei cuiva

Indiferent de cauză, există pași pe care îi poți face pentru a avea grijă de tine și a-ți ușura sentimentele de pierdere și singurătate cauzate de lipsă.

Acceptă-ți sentimentele

În loc să încerci să dai deoparte sentimentele de dor, lucrează la exersarea acceptării emoționale. Aceasta înseamnă să îți permiți să simți fără a-ți judeca emoțiile sau a încerca să le negi ori să le schimbi. Cercetările sugerează că această practică poate fi utilă pentru bunăstarea ta mentală și te poate ajuta să faci față sentimentelor dificile.

Evită gânditul în exces

Deși nu este de dorit să negi sau să îți îngropi sentimentele, este important și să eviți ruminarea, care implică gânduri repetitive care au efecte negative.  A relua aceleași gânduri din nou și din nou duce la cufundarea într-o mentalitate negativă și poate agrava sau prelungi simptomele depresiei. 

Găsește-ți preocupări

O modalitate de a evita să fii cufundat în gânduri negative este să găsești căi de a te menține ocupat. Poți apela la un vechi hobby sau chiar să începi unul nou. Aceasta este o modalitate pozitivă de a învăța o nouă abilitate în timp ce gestionezi sentimentele de durere și pierdere până când acestea trec.

Chiar și activități precum citirea unei cărți, vizionarea unui film  sau practicarea unui sport te pot ajuta să îți păstrezi mintea departe de persoana care îți lipsește.

Practică recunoștința

Recunoștința implică exprimarea mulțumirii și a aprecierii pentru ceea ce există deja în viața noastră. Cercetările au arătat că această practică poate avea o serie de efecte pozitive asupra sănătății mintale, inclusiv îmbunătățirea sentimentelor de fericire și creștere a bunăstării generale.

Când ai de-a face cu lipsa cuiva, ar putea fi util să te concentrezi pe a te simți recunoscător pentru relația ta cu acea persoană. Petrece un moment scriind despre cât de mult ai apreciat să o ai în viața ta, chiar dacă nu mai este prezentă.

Ai grijă de tine

Indiferent de ce ești separat de o persoană la care ții, este important să faci pași pentru a avea grijă de tine. Programarea timpului cu tine, meditația pentru a reduce stresul sau yoga pentru relaxare sunt doar câteva lucruri pe care le poți încerca. De asemenea, asigură-te că dormi suficient, păstrează o alimentație sănătoasă și fă exerciții fizice regulate. Este mai ușor să gestionezi sentimentele dificile dacă te asiguri că nevoile tale de bază sunt îndeplinite.

Dacă lipsa cuiva provoacă suferință sau alte simptome care fac dificilă funcționarea normală, ar trebui să discuți și cu un terapeut care te poate ajuta să ameliorezi aceste sentimente.

Să îți fie dor de oameni cu care nu poți fi este perfect normal, dar indiferent dacă despărțirea este temporară, de lungă durată sau pentru totdeauna, există lucruri pe care le poți face pentru a-ți ușura dorul și tristețea. Să înveți să-ți accepți emoțiile, să exersezi îngrijirea de sine și să apelezi la alți oameni pentru sprijin sunt toate strategii care te pot ajuta.

Acordă-ți timp să te vindeci, dar asigură-te că găsești noi modalități de a-ți direcționa energia și a te reechilibra pentru a-ți putea continua viața. 

Citeşte şi:

Ce faci dacă te simți nedorit într-o relație de cuplu

Singurătate în doi. Ce faci când te simți singur într-o relație?

Urmărește-ne pe Google News
Metoda prin care Anamaria Prodan a aflat că Reghecampf o înșală. Incredibil ce idee a avut Bebeto, fiul cel mic
PARTENERI - GSP.RO
Metoda prin care Anamaria Prodan a aflat că Reghecampf o înșală. Incredibil ce idee a avut Bebeto, fiul cel mic
Profeția MACABRĂ a pustnicului care bântuie pădurile din Munții Rarău: „O să fie mare măcel în oraşe”
Playtech.ro
Profeția MACABRĂ a pustnicului care bântuie pădurile din Munții Rarău: „O să fie mare măcel în oraşe”
Trandafiri albi, lacrimi și revoltă la înmormântarea Raisei. ”Era deşteaptă, frumoasă și bună”. Ce spun șefii polițistului despre schimbarea hainelor după accident
Observatornews.ro
Trandafiri albi, lacrimi și revoltă la înmormântarea Raisei. ”Era deşteaptă, frumoasă și bună”. Ce spun șefii polițistului despre schimbarea hainelor după accident
Horoscop 16 ianuarie 2022. Racii ar fi bine să păstreze distanța față de umbrele care s-au tot arătat în toate domenii din viață
HOROSCOP
Horoscop 16 ianuarie 2022. Racii ar fi bine să păstreze distanța față de umbrele care s-au tot arătat în toate domenii din viață
Atenție! Ce trebuie să știe toți românii cu certificat verde. Ce se întâmplă cu certificatul după a treia doză
Știrileprotv.ro
Atenție! Ce trebuie să știe toți românii cu certificat verde. Ce se întâmplă cu certificatul după a treia doză
Patronul Parmei, perplex când a văzut unde trebuie să vireze banii pentru transferul lui Dennis Man: ”Era mirat”
Telekomsport
Patronul Parmei, perplex când a văzut unde trebuie să vireze banii pentru transferul lui Dennis Man: ”Era mirat”
Ce este sindromul „Dropped Head” sau Head Down și ce afecțiuni provoacă
PUBLICITATE
Ce este sindromul „Dropped Head” sau Head Down și ce afecțiuni provoacă