Este firesc să îți dorești să duci relația la un alt nivel, dar înainte de a face acest pas este necesar ca ambii parteneri să reflecteze asupra nevoilor și a așteptărilor pe care le au unul de la celălalt. 

Ce cauți cu adevărat?

Deși s-ar putea să simți că vrei să te căsătorești, este important să faci un pas înapoi și să te întrebi ce cauți exact. Speri la mai multă siguranță, recunoaștere, aprobarea socială a relației tale sau pur și simplu vrei să-ți numești partenerul „soțul meu” sau „soția mea”?

Dacă ești deja într-o relație de lungă durată și căsătoria este pur și simplu o formalitate, atunci răspunsul ar putea fi că vrei mai multă siguranță sau tradițiile pe care le aduce căsătoria, cum ar fi nunta în sine, aniversările, etc. 

Este important să te întrebi ce cauți și dacă te afli într-o relație mai puțin stabilă și tot îți dorești să te căsătorești.  Încerci să repari relația prin căsătorie? Încerci să mulțumești pe altcineva? Vrei să ai copii și simți că trebuie să fii căsătorit pentru a face acest lucru?

Dacă nu ești sigur exact ce vrei, scoate un jurnal și începe să îți scrii sentimentele. S-ar putea să fii surprins despre motivele adevărate pentru care îți dorești să te căsătorești. Acest exercițiu îți va permite să-ți comunici mai clar dorințele partenerului. 

Echilibrează-ți nevoile

Niciunul dintre parteneri nu ar trebui să se simtă obligat să renunțe la nevoile lui pentru a fi în relație. Află ce compromisuri ești dispus să faci cu privire la anumite probleme. De exemplu, dacă căsătoria nu este o prioritate pentru partenerul tău, dar pentru tine este, vezi ce soluție de mijloc puteți găsi. Dacă partenerul se opune cu fermitate căsătoriei și nu există loc de negociere, este foarte probabil ca relația să nu funcționeze pe termen lung. 

Cea mai bună parte a echilibrării nevoilor este șansa de a avea discuții reale despre ceea ce își dorește fiecare din relație. Indiferent dacă rezolvați sau nu problema căsătoriei, ar trebui să devină clar cum stați unul față de celălalt și dacă valorile și obiectivele voastre se aliniază.

Dacă vezi că vă îndreptați în direcții diferite, acesta ar putea fi un semn că nu sunteți pregătiți pentru căsătorie.

Procesează-ți sentimentele

Folosește acest prilej pentru a-ți procesa sentimentele, mai degrabă decât să încerci să-ți schimbi sau să-ți influențezi partenerul. Reflectează la ceea ce vrei de la un partener și dacă partenerul tău actual este persoana potrivită pentru tine. Relația ta poate să nu fie atât de puternică cum părea când a început, pur și simplu pentru că vreți lucruri diferite de la viață.

În timp ce dragostea și atracția sunt ingrediente cheie pentru o relație bună, compatibilitatea în obiectivele pe termen lung este ceea ce face ca o relație să funcționeze în timp.

Ascultă perspectiva celuilalt

O căsătorie este formată din doi indivizi cu perspective diferite. Dacă nu aveți o conversație despre opiniile fiecăruia, ele ar putea să intre în contradicție, în special în ceea ce privește lucrurile importante din viață.

Poate părea că încercarea de a obține un răspuns de la cineva care nu este pregătit nu va face decât să vă frustreze pe amândoi. Totuși, răbdarea te-ar putea ajuta să îmbunătățești comunicarea și să obții mai multe informații despre motivele pentru care partenerul evită căsătoria.

Dacă poți, lasă-ți deoparte atitudinea defensivă și ascultă cu mintea deschisă, empatic și fără judecată. Astfel partenerul va simți că are spațiu pentru a-și explora cele mai profunde gânduri în siguranță alături de tine.

Respectă libertatea de alegere și individualismul partenerului tău

S-ar putea să nu fii de acord sau să îți dorești ca partenerul tău să se simtă diferit, dar ai încredere că știe ce este mai bine pentru el. Dacă știi că partenerul tău nu este interesat să spună „Da”, ultimul lucru pe care vrei să-l faci este să-l forțezi.

Înțelege frica partenerului tău

Frica stă adesea la baza acestor tipuri de conflicte. Este esențial să înțelegi de unde vine frica partenerului tău.  

Dacă decizi să te dedici unei singure persoane pentru întreaga viață, atunci asta înseamnă să îți asumi toate riscurile, inclusiv să nu obții ceea ce dorești sau ai nevoie la un moment dat.

Angajamentul ajută la eliminarea decalajelor, oferă plase de siguranță împotriva singurătății și poate ajuta la creșterea conexiunilor pe măsură ce partenerii lucrează împreună în vederea atingerii unor obiective comune.

Unora dintre oameni le este atât de frică să nu fie răniți din nou, încât ridică o barieră în calea angajamentului. Sunt îngroziți și resping ideea pentru că le este prea greu acum sau poate nu se mai văd niciodată într-o căsnicie. Altora le este frică să își asume angajamente pur și simplu. Acest lucru s-ar putea datora experiențelor anterioare care i-au făcut să nu aibă încredere în alți oameni. 

Luați în considerare consilierea de cuplu

Dacă partenerul nu este interesat să se căsătorească, nu trebuie să rupi imediat relația. Există câteva lucruri pe care le puteți face amândoi pentru a lucra la o relație mai armonioasă. Așteptarea veșnică nu este recomandată, ci mai degrabă să apelați la cineva care are experiență pe acest subiect și poate ajuta la reducerea decalajului.

Participarea la consiliere de cuplu ar putea fi o opțiune care să vă ajute pe pe amândoi să alegeți o cale, fie spre despărțire, fie spre o căsătorie. Dacă partenerul tău nu vrea să participe la consiliere, ia în considerare să mergi la terapie individuală pentru a vorbi despre sentimentele tale într-un spațiu sigur. 

Află când e timpul să renunți

La un moment dat, poate fi necesar să te decizi să părăsești relația dacă nu poți ajunge la un compromis în privința căsătoriei. Probabil vei experimenta o serie de emoții, de la tristețe pentru pierdere până la furie pentru timpul pierdut.

Poate că nu va fi ușor pentru partenerul tău să fie deschis și sincer cu privire la motivele din spatele ezitării sale, dar dacă nu poți afla mai multe, atunci probabil că nu există nicio șansă de a merge mai departe. Este important să nu zăbovești asupra a ceea ce ar fi putut fi. Cel mai bun moment pentru a pleca este atunci când ai epuizat toate opțiunile de a face lucrurile să funcționeze. Când ai făcut tot ce ai putut, nu mai există niciun motiv să te simți trist în legătură cu situația. Dacă poți, încearcă să te concentrezi asupra viitorului mai bun care te așteaptă.

Dacă o relație continuă și duce la căsătorie este adesea rezultatul unei interacțiuni complexe a nevoilor și dorințelor celor doi parteneri. Deși este întotdeauna posibil să se ajungă la un compromis, dacă există un decalaj imens între ceea ce își dorește fiecare dintre cei doi, compromisul poate aduce probleme și mai mari în viitor.

 
Citeşte şi:

Ce înseamnă să fii într-o relație exclusivă și când știi că este momentul potrivit

Ce faci dacă partenerul tău nu își dorește copii

     
I-a spus „Nu” lui Adi Mutu: „Mi-a plăcut că l-am refuzat. Dar acum regret”
PARTENERI - GSP.RO
I-a spus „Nu” lui Adi Mutu: „Mi-a plăcut că l-am refuzat. Dar acum regret”
BOMBĂ! Unde s-a mutat Dragnea după despărțirea de Irina! Decizia ȘOC
Playtech.ro
BOMBĂ! Unde s-a mutat Dragnea după despărțirea de Irina! Decizia ȘOC
„Bă are curent, eşti prost?” Momentul când adolescentul de 16 ani se electrocutează în Gara din Focşani, surprins în imagini. Copilul a ars ca o torţă
Observatornews.ro
„Bă are curent, eşti prost?” Momentul când adolescentul de 16 ani se electrocutează în Gara din Focşani, surprins în imagini. Copilul a ars ca o torţă
Horoscop 7 decembrie 2021. Taurii simt o oarecare eliberare de o grămadă de griji inutile pe care le-au tot acumulat
HOROSCOP
Horoscop 7 decembrie 2021. Taurii simt o oarecare eliberare de o grămadă de griji inutile pe care le-au tot acumulat
Anchetă după o discuție între doi piloți care vorbeau despre aterizarea prea rapidă a unui coleg
Știrileprotv.ro
Anchetă după o discuție între doi piloți care vorbeau despre aterizarea prea rapidă a unui coleg
Chin! O mare sportivă a României, înfometată şi abuzată în secret: "Mi-a tras o bătaie... Cine se uită la tine? Niciun bărbat!"
Telekomsport
Chin! O mare sportivă a României, înfometată şi abuzată în secret: "Mi-a tras o bătaie... Cine se uită la tine? Niciun bărbat!"
Ciocolată cu tiramisu sau pralinele Happy Barrels? 170 de ani de bucurii dulci de la E.Wedel!
PUBLICITATE
Ciocolată cu tiramisu sau pralinele Happy Barrels? 170 de ani de bucurii dulci de la E.Wedel!