• Ioana Marinescu este consilier acreditat pentru dezvoltare personală și trainer. De la începutul anului 2021, este coach-asistent în cadrul grupului de suport pentru divorț, un program de sprijin prin metoda coaching-ului, unde asistă și consiliază persoane care trec prin trauma divorțului. Mai multe despre Ioana Marinescu, pe pagina de autor.

Specialiștii în cuplu și familie au încercat să găsească o serie de soluții pentru a ajuta cuplurile să stabilească cum să abordeze și să rezolve această provocare legată de momentul optim de a avea un copil. 

Cum pot aborda cuplurile discuția despre copii

La începuturile unei relații

Aceasta este una dintre acele situații rare în care un răspuns categoric este destul de ușor de dat. Dacă știi de la bun început că îți dorești copii, iar persoana cu care te întâlnești îți spune clar că nu își dorește copii nici în viitor, pune capăt relației incipiente.  Dacă amândoi sunteți de neclintit în ceea ce privește poziția voastră și nu vă răzgândiți, soluția cea mai bună este să pui stop, înainte de a te îndrăgosti și a complica și mai mult lucrurile. 

Chiar dacă simți că  aveți conexiune pe alte planuri, dorințele de bază privitoare la familie sunt un aspect important, care poate crea resentimente în timp și pentru care nu merită să îți periclitezi încrederea în relații și sănătatea emoțională. 

Într-o relație de lungă durată

Subiectul legat de a avea sau nu copii și de momentul optim pentru acest lucru apare în foarte multe cupluri care sunt împreună de o perioadă mai lungă de timp. Multe cupluri întârzie  să aibă conversații pe teme grele, deoarece acestea depășesc simpla dorință și se adâncesc în impactul financiar, familial și social. 

Chiar dacă nu sunt tocmai confortabile, specialiștii recomandă cuplurilor să aibă aceste conversații, pentru ca fiecare să își dea seama de cât de aproape sau departe se află față de partener în ceea ce privește așteptările și pentru a nu risca să creeze prăpăstii emoționale greu de reparat ulterior. 

Motive pentru care unul din parteneri poate să nu își dorească copii

Există mai multe motivații care pot împiedica o persoană să își dorească copii. Specialiștii recomandă cuplurilor stabile să apeleze la un terapeut sau un consilier de cuplu, pentru a-i ajuta la medierea discuțiilor și la găsirea mai rapidă a unui numitor comun.  Pe măsură ce fiecare dintre parteneri își expune și își clarifică nevoile și sentimentele este mai ușor să se găsească soluții.  

Probleme financiare

Acesta este un subiect care apare frecvent și poate fi tratat adesea, odată ce cuplul a discutat mai detaliat despre potențialele obstacole. Discuția pe marginea chestiunilor financiare include aspecte precum costul îngrijirii copiilor, sprijinul familiei și cine are grijă de copil dacă ambii părinți doresc să lucreze.

Ideal într-o asemenea situație este ca partenerii să facă o listă cu provocările financiare și potențialele soluții pe care le pot găsi la fiecare. Pe măsură ce comunică și vin cu propuneri, este foarte posibil să constate că există mai multe variante și orice este rezolvabil odată ce analizăm mai multe posibilități și cerem ajutorul celor apropiați. 

Încrederea în partener

În mod frecvent, unul din parteneri se poate simți îngrijorat cu privire la implicarea celuilalt în îngrijirea copilului.  Odată ce lucrurile sunt discutate în termeni mai specifici, cum ar fi cine se va ocupa de fiecare aspect în parte – cine face băița, cine pregătește biberoanele, cine adoarme copilul sau îl scoate la plimbare, cine se ocupă de treburile casnice, etc., acest lucru poate fi adesea rezolvat.

Repetarea tiparelor familiale nesănătoase

Pentru persoanele care au suferit abuzuri din partea părinților lor, frica de a nu repeat tiparul pare plauzibilă, chiar dacă repetarea modelului oferit în familie nu este deseori probabilă. Acest aspect trebuie abordat de către fiecare partener în mod individual, pentru că este o problemă personală, dar comunicarea dintre parteneri este benefică, iar sprijinul pe care și-l acordă unul altuia poate face o diferență notabilă și poate conduce la consolidarea relației.  

Schimbări ale corpului

Unul din subiectele care apar în mod regulat între cuplurile căsătorite  sau care sunt împreună de mulți ani este legat de potențialele schimbări ale corpului. Multe dintre femei se tem că după naștere partenerul nu le va mai considera atractive, iar bărbaților le este teamă că partenera lor nu se va mai ocupa de ea după ce devine mamă. În această situație, onestitatea din partea amândurora este esențială. Partenerilor le este recomandat să vorbească despre temerile lor și să abordeze împreună posibile soluții.  

Pierderea prietenilor și/sau a vieții sociale

Deși este inevitabil ca  viața socială să sufere modificări odată cu apariția copiilor, în special în primii ani, acest lucru nu ar trebui să fie un motiv care să împiedice cuplurile să aibă copii. O soluție ar fi căutarea unor cupluri care își doresc la rândul lor copii, alături de care să se creeze noi obiceiuri sociale care să includă în viitor și copiii. 

Pentru a evita resentimentele, cuplurile ar trebui să discute explicit toate aspectele nenegociabile la începutul relației și să decidă împreună ce compromisuri poate face fiecare. 

Dacă partenerii decid să nu aibă copii, este indicat să aibă proiecte comune, cum ar fi să construiască o casă, să călătorească în diferite destinații în fiecare an sau să se implice într-o organizație caritabilă. În lipsa copiilor, cuplul are nevoie de un scop care să ajute la consolidarea relației pe termen lung. 

Dacă cuplul decide să aibă copii, este esential să își păstreze timp unul pentru celălalt chiar și după apariția copiilor. O mini vacanță departe de copii, o seară romantică în doi sau ieșirile cu prietenii sunt activități care hrănesc relația de cuplu și îmbunătățesc comunicarea.  

Dacă partenerii nu se hotărăsc cu privire la a avea sau nu copii este recomandat să facă tot posibilul să înțeleagă ce înseamnă să fii părinte și dacă ar fi potriviți pentru un astfel de rol. O variantă în acest sens este să îngrijească de copiii rudelor sau prietenilor pentru a obține claritate și a vedea dacă li se potrivește statutul de părinte. 

Deși mulți oameni își comunică de la început opinia cu privire la copii, există și situații în care unul din parteneri se răzgândește, de cele mai multe ori după căsătorie. Atunci când se întâmplă acest lucru, specialiștii recomandă ca partenerul care și-a schimbat opinia să abordeze situația franc, să facă o listă a motivelor concrete care au determinat modificarea și să își expună îngrijorările în fața partenerului. 

Orice decizie ar lua cu privire la a avea sau nu copii, partenerii trebuie să comunice unul cu celălalt, să își înțeleagă nevoile, să obțină claritate și să ia o decizie cu care să fie ambii confortabili pe termen lung.

Urmărește-ne pe Google News
Anamaria Prodan și Ciprian Marica, imagine virală într-o locație de lux. Cum au fost pozați cei doi
PARTENERI - GSP.RO
Anamaria Prodan și Ciprian Marica, imagine virală într-o locație de lux. Cum au fost pozați cei doi
Ce a putut să facă Monica Gabor pentru Irinel Columbeanu, imediat cum a aflat că a ajuns sărac lipit pământului. RESPECT!
Playtech.ro
Ce a putut să facă Monica Gabor pentru Irinel Columbeanu, imediat cum a aflat că a ajuns sărac lipit pământului. RESPECT!
Ce riscă românii care refuză încorporarea în armată, în caz de război sau stare de asediu
Observatornews.ro
Ce riscă românii care refuză încorporarea în armată, în caz de război sau stare de asediu
Horoscop 29 ianuarie 2022. Capricornii revin la gânduri mai bune și datorită faptului că se vor simți bine în propria piele
HOROSCOP
Horoscop 29 ianuarie 2022. Capricornii revin la gânduri mai bune și datorită faptului că se vor simți bine în propria piele
Primele imagini cu prăbușirea celui mai nou avion US Navy, un aparat de război de 100.000.000 de dolari, în timpul aterizării pe un portavion |VIDEO
Știrileprotv.ro
Primele imagini cu prăbușirea celui mai nou avion US Navy, un aparat de război de 100.000.000 de dolari, în timpul aterizării pe un portavion |VIDEO
ŞOC! A rămas GOALĂ la petrecerea fiului, ţinuta a cedat! Doamna naţiunii, foto interzis minorilor
Telekomsport
ŞOC! A rămas GOALĂ la petrecerea fiului, ţinuta a cedat! Doamna naţiunii, foto interzis minorilor
Raluca Feher, despre secretele vieții ei de influencer
PUBLICITATE
Raluca Feher, despre secretele vieții ei de influencer