• Ioana Marinescu este consilier acreditat pentru dezvoltare personală și trainer. De la începutul anului 2021, este coach-asistent în cadrul grupului de suport pentru divorț, un program de sprijin prin metoda coaching-ului, unde asistă și consiliază persoane care trec prin trauma divorțului. Mai multe despre Ioana Marinescu, pe pagina de autor.

Atunci când unul din parteneri se simte nesigur, această stare poate conduce la gânduri și comportamente nocive, cum ar fi: verificarea permanentă a partenerului, pentru a ști unde se află și cu cine, lipsa de încredere în partener și îngrijorarea permanentă că te-ar putea înșela, gelozie pe toți cei apropiați partenerului, nevoia de validare și de a primi complimente permanent. Desigur că, perpetuate pe o perioadă mai lungă de timp, aceste comportamente pot alunga partenerul și pot adânci nesiguranța. 

Cauzele insecurității în relații

Câteva din cauzele insecurității pornesc din raportarea la sine, dar se formează și în urma experiențelor trecute.

O relație anterioară neplăcută

Oamenii care au fost în relații nesănătoase în care partenerul  nu era de încredere sau în care au fost tratați prost, s-ar putea să înmagazineze acele emoții și să le ducă în noile lor relații.

Acest lucru tinde să apară atunci când oamenii nu procesează emoțional și nu lucrează cu ei pentru depășirea emoțiilor, ci sar într-o altă relație deși nu sunt încă vindecați. În aceste situații, trauma nerezolvată sau bagajul emotional este proiectată în întregime asupra noului partener, fără o justificare plauzibilă.  

Încredere în sine scăzută

Persoanele care nu au încredere în ele pot experimenta nesiguranță în relațiile lor, deoarece nu cred că merită dragostea sau sprijinul partenerului.

Experiențe precum tachinarea, hărțuirea sau abuzul de către îngrijitori la vârste mici pot transmite mesajul că persoana abuzată este diferită sau nu este suficient de bună. Astfel de experiențe zdruncină încrederea în sine și pot afecta încrederea pe termen lung și capacitatea de a mai relaționa sănătos cu alți oameni, implicit în relațiile amoroase. 

Din păcate, nesiguranța are efectul invers, deoarece teama de a nu-ți pierde partenerul te poate face să te comporți agresiv și să îl alungi. 

Neglijarea sau maltratarea

Persoanele care au experiențe cronice de neglijare sau maltratare tind să simtă nesiguranță în relațiile lor, deoarece au avut puține ocazii în care nevoile lor au fost satisfăcute în mod adecvat.

Când găsesc relații împlinitoare și sănătoase, acest lucru le-ar putea stârni teama de pierdere, în condițiile în care siguranța nu le-a fost niciodată garantată sau oferită necondiționat.

Anxietate socială

În timp ce mulți oameni experimentează un anumit grad de anxietate socială în situații precum întâlniri, petreceri, adunări mari, unii oameni au forme mai severe care le pot afecta încrederea în sine atunci când sunt într-o relație.

Anxietatea socială te poate face să fii excesiv de critic cu tine și să-ți fie dificil să ai încredere în acțiunile și intențiile partenerului tău.

Frică de respingere

Frica de respingere poate determina oamenii să experimenteze nesiguranță într-o relație. Având o încredere scăzută în sine, unii oameni sunt mai sensibili la respingere. Chiar și eșecurile minore sau slăbiciunile percepute le pot declanșa cele mai mari temeri și nesiguranțe. Pe de altă parte, perseverența poate ajuta la construirea încrederii și reducerea insecurității.

Impactul insecurității în relație

Impact asupra sănătății mintale

Nesiguranța afectează sănătatea mintală pentru că merge mână în mână cu sentimentul că nu ești demn și nu meriti. Acest lucru destabilizează relațiile romantice și relațiile cu prietenii, colegii de muncă, copiii și membrii familiei.

Pentru că pune la îndoială în mod constant valoarea de sine, este posibil ca persoana în cauză să accepte un tratament rău sau chiar abuziv din partea altora, ceea ce îi întărește convingerea că este nedemn. 

Impactul asupra relațiilor

Nesiguranța afectează relațiile, creând un dezechilibru. Unul din parteneri devine mai preocupat de ceea ce nu îi oferă celălalt și îi cere asigurări și validări excesive, care să îi rezolve propria nesiguranță.  

Practic, unul din parteneri se transformă într-un instrument prin care celălalt își gestionează sentimentele de nesiguranță, în loc ca cei doi să se conecteze unul cu celălalt ca egali în relație. 

Strategii pentru reducerea insecurității

Identificarea factorilor declanșatori – Este primul pas către ameliorarea insecurității.  Este recomandat să devii mai conștient de situațiile care îți declanșează insecuritatea, să urmărești subiectele sau domeniile care acutizează această stare. Odată identificate problemele, va fi mai clar la ce ai de lucrat.

Susține o comunicare deschisă cu partenerul  – Împărtășește-ți sentimentele față de partenerul tău, fără a-l învinovăți.  De exemplu, în loc să spui „Mă stresezi pentru că…” spune „Uneori sunt stresat pentru că…”. O comunicare deschisă despre nesiguranțele pe care le simți, de unde crezi că apar și cum par să vă afecteze relația îi va da și partenerului mai multă încredere și va deschide calea potențială către rezolvare. 

Este indicat să îți asculți la rândul tău partenerul, de preferat deschis, fără critică și judecată, astfel încât să îi poți înțelege perspectiva.

Ține un jurnal – Poate fi util să ții un jurnal în care să îți scrii gândurile atunci când te simți nesigur. Exercițiul te poate ajuta să identifici situațiile care îți declanșează nesiguranța. Ai putea chiar să faci un exercițiu de jurnal de cuplu, pentru a ajuta la construirea încrederii între tine și partenerul tău.

Ia în considerare terapia –  Deși înțelegerea și comunicarea deschisă sunt esențiale, uneori ai nevoie de o perspectivă dintr-o sursă exterioară, profesionistă și imparțială, pentru a înțelege pe deplin modul în care nesiguranța este legată de o dinamică mai complexă. Terapeutul îți poate indica niște instrumente care să te ajute să faci față mai ușor nesiguranței. 

Să trăiești în nesiguranță poate fi destul de stresant.  Acest sentiment te poate face să crezi că nu ești demn de dragoste și grijă și poate îngreuna funcționarea în relație. Neîncrederea în partenerul tău și în relația voastră te poate determina să te angajezi în comportamente nesănătoase care te-ar putea costa discuții, certuri și chiar relația însăși.

Făcându-ți timp pentru a-ți înțelege temerile, comunicând deschis cu partenerul despre sentimentele tale și căutând ajutor profesionist dacă este necesar, poți combate nesiguranța și poți construi o dinamică relațională mai sănătoasă.

Citeşte şi:

Cât este de adevărat că opusurile se atrag într-o relație

Semne care îți spun că te afli într-o relație sănătoasă

Urmărește-ne pe Google News
Metoda prin care Anamaria Prodan a aflat că Reghecampf o înșală. Incredibil ce idee a avut Bebeto, fiul cel mic
PARTENERI - GSP.RO
Metoda prin care Anamaria Prodan a aflat că Reghecampf o înșală. Incredibil ce idee a avut Bebeto, fiul cel mic
Ce BOMBĂ a aflat Anamaria Prodan despre Corina Caciuc acum: „De ce Reghe e disperat să ascundă trecutul ei?
Playtech.ro
Ce BOMBĂ a aflat Anamaria Prodan despre Corina Caciuc acum: „De ce Reghe e disperat să ascundă trecutul ei?
Trandafiri albi, lacrimi și revoltă la înmormântarea Raisei. ”Era deşteaptă, frumoasă și bună”. Ce spun șefii polițistului despre schimbarea hainelor după accident
Observatornews.ro
Trandafiri albi, lacrimi și revoltă la înmormântarea Raisei. ”Era deşteaptă, frumoasă și bună”. Ce spun șefii polițistului despre schimbarea hainelor după accident
Horoscop 16 ianuarie 2022. Racii ar fi bine să păstreze distanța față de umbrele care s-au tot arătat în toate domenii din viață
HOROSCOP
Horoscop 16 ianuarie 2022. Racii ar fi bine să păstreze distanța față de umbrele care s-au tot arătat în toate domenii din viață
Atenție! Ce trebuie să știe toți românii cu certificat verde. Ce se întâmplă cu certificatul după a treia doză
Știrileprotv.ro
Atenție! Ce trebuie să știe toți românii cu certificat verde. Ce se întâmplă cu certificatul după a treia doză
Patronul Parmei, perplex când a văzut unde trebuie să vireze banii pentru transferul lui Dennis Man: ”Era mirat”
Telekomsport
Patronul Parmei, perplex când a văzut unde trebuie să vireze banii pentru transferul lui Dennis Man: ”Era mirat”
Ce este sindromul „Dropped Head” sau Head Down și ce afecțiuni provoacă
PUBLICITATE
Ce este sindromul „Dropped Head” sau Head Down și ce afecțiuni provoacă