- Ioana Marinescu este consilier acreditat pentru dezvoltare personală și trainer. De la începutul anului 2021, este coach-asistent în cadrul grupului de suport pentru divorț, un program de sprijin prin metoda coaching-ului, unde asistă și consiliază persoane care trec prin trauma divorțului. Mai multe despre Ioana Marinescu, pe pagina de autor.
Cuprins:
De ce ne conformăm?
Cercetătorii au descoperit că oamenii se conformează din mai multe motive. Unii oameni caută în grupul din care fac parte indicii despre cum să se comporte în societate. Alții consideră că o anumită persoană are cunoștințe sau expertiză mai bogată și că dacă îi urmează exemplul ar avea succes mai rapid.
În unele cazuri, în special când oamenii nu știu cum să acționeze sau nu cunosc așteptările pe care ceilalți le au de la ei, se conformează pentru a nu dezamăgi sau pentru a nu face o impresie proastă.
În 1955, psihologii Deutsch și Gerard au identificat două motive cheie pentru care oamenii se conformează: influența informațională și influența normativă.
Influența informațională are loc atunci când indivizii își schimbă comportamentul pentru a fi corecti. În situațiile în care nu suntem siguri de răspunsul corect, deseori ne uităm la alții care sunt mai bine informați și cunosc mai bine situația și folosim judecata lor ca ghid pentru propriile noastre comportamente. Într-o clasă, de exemplu, acest lucru ar putea implica ca un copil să fie de acord cu raționamentul unui coleg pe care îl consideră extrem de inteligent.
Influența normativă provine din dorința de a evita pedepsele – cum ar fi respectarea regulilor în clasă, chiar dacă nu ești de acord cu ele – și de a câștiga recompense – cum ar fi să te comporți într-un anumit fel pentru a-i face pe oameni să te placă.
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/192_96580e23d681bf88cb134c30cc2d958a.jpg)
Tipuri de conformism
Influențele normative și informaționale sunt două tipuri importante de conformism, dar există și o serie de alte motive pentru care ne conformăm.
Tipurile de conformism includ:
Conformism normativ: schimbarea comportamentului cuiva pentru a se potrivi cu grupul. De exemplu, un adolescent s-ar putea îmbrăca într-un anumit fel pentru că vrea să arate precum colegii săi care fac parte dintr-o gașcă considerată puternică.
Conformism informațional: se întâmplă atunci când cauți informații și direcții în cadrul grupului, în special atunci când faci o activitate pentru prima data. Gândește-te să mergi la prima clasă de yoga la un studio nou. Probabil că vei urmări ce fac alții pentru a vedea unde ar trebui să îți pui hainele, să te schimbi, să îți așezi covorașul și alte lucruri de ording logistic, pe care nu ai de unde să le cunoști.
Identificare: reprezintă conformarea pe baza rolurilor sociale. Întotdeauna cei mai puternici, care au funcții sau influență vor obține conformarea din partea celorlalți.
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/192_5b6ec2c06ef99566653f7fd54f3bf332.jpg)
Acord cu ceilalți: presupune să îți schimbi comportamentul în acord cu majoritatea, chiar dacă în interior ai o altă părere. De exemplu, dacă cineva face parte dintr-un club de carte și citește o carte care îi place foarte mult și pe care vrea să o prezinte, dar la întâlnire află că tuturor celorlalți membri nu le-a plăcut respectiva carte, este foarte probabil să nu își spună părerea reală despre carte, ci să fie de acord cu majoritatea.
Internalizare: schimbarea comportamentului cuiva pentru a fi ca o altă persoană. Acest tip de conformism se întâmplă deseori în relații, când partenerii își schimbă gusturile cu privire la filme sau muzică doar pentru a se potrivi cu cele ale partenerului.
Factori care influențează conformismul
Comportamentul uman și psihologia sunt complexe. Oamenii se pot conforma în unele situații și nu în altele, în funcție de factori precum:
Dificultatea sarcinii: Sarcinile dificile pot duce atât la creșterea, cât și la scăderea dorinței și capacității de a te conforma. Atunci când nu știu să rezolve o sarcină, oamenii tind să se conformeze mai ușor, dar dificultatea crescută îi poate să accepte mai multe variante, ceea ce presupune că se conformează mai puțin.
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/192_f98bcea46ddcd94dd2a3c7d59bece910.jpg)
Diferențele individuale: caracteristicile personale, cum ar fi motivația de a realiza ceva și abilitățile puternice de leadership sunt legate de o tendință scăzută de a se conforma.
Mărimea grupului: oamenii se conformeaă mai ușor în situații care implică între trei și cinci persoane.
Situație: cele mai multe persoane se conformează în situații ambigue în care nu le este foarte clar cum ar trebui să răspundă.
Diferențele culturale: oamenii din societățile care promovează culturi colective au mai multe șanse să se conformeze.
Capcane potențiale ale conformismului
Deși apartenența la un grup este adesea benefică, uneori coformismul poate avea consecințe nedorite. De exemplu, a simți că trebuie să-ți schimbi aspectul sau personalitatea pentru a fi membru al unui grup îți poate scădea stima de sine. Să cedezi presiunii colegilor ar putea duce la un comportament riscant sau ilegal, cum ar fi consumul de alcool la minori. De asemenea, dorința de a se conforma poate să limiteze deschiderea către idei sau argumente noi.
Înțelegerea conformismului ne poate ajuta să înțelegem motivele pentru care unii oameni sunt de acord cu mulțimea, chiar și atunci când alegerile lor par în total dezacord cu cine sunt ei. De asemenea, ne ajută să vedem cum comportamentul altor persoane poate influența alegerile pe care le facem.
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/172_71aeabb386e03b333ce8cbf612ba6d4b.jpg)
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/158_b649f8d7df58a439933d3c2c44cd740d.jpg)
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/253_2a7dcf64f9e00fa67c1a8d284fdeed39.jpg)
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/190_c6efb92ef52f84651a8a6a07aea8fb6c.jpg)
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/196_1ac09438fd858d50f516f92e82d2156e.jpg)
:quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/222_42be93ce70ff4a9e748e9a289041ab22.png)
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/179_c6bd469771bfd674cdedea0a66a0c198.jpg)