- Ioana Marinescu este consilier acreditat pentru dezvoltare personală și trainer. De la începutul anului 2021, este coach-asistent în cadrul grupului de suport pentru divorț, un program de sprijin prin metoda coaching-ului, unde asistă și consiliază persoane care trec prin trauma divorțului. Mai multe despre Ioana Marinescu, pe pagina de autor.
Cuprins:
Cu toate acestea, este posibil să nu reușești să transmiți mesajul corect, mai ales dacă nu cunoști natura depresiei și nu ai cunoștințe în domeniu.
Este important să ne amintim că depresia este o afecțiune medicală care necesită tratament, fie că este vorba de medicamente, terapie sau ambele. Când vorbești cu o persoană dragă despre depresie, să îi spui cuvinte frumoase, dar lipsite de esență îl poate face să creadă că îi minimizezi trăirile.
Când îți exprimi propriile sentimente, frazele pe care le folosești pot părea clare și la obiect din perspectiva ta, dar persoana cu depresie se poate simți atacată, neînțeleasă sau profund rănită.
Este important să discuți despre depresie cu oamenii la care ții, dar dacă nu o faci cu tact și compasiune, încercările tale de a ajuta pot face mai mult rău decât bine.
Ce este bine să nu faci atunci când discuți cu o persoană depresivă
Să nu îi negi sau să nu îi minimizezi sentimentele
Să nu încerci să negi simptomele
Să eviți comparațiile
Să eviți ironia
Să nu consideri că acea persoană este egoistă
Ce este bine să faci atunci când discuți cu o persoană depresivă
Spune-i că îți pasă
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/192_06a3aa9b573a8cd814283586e3a20888.jpg)
Întreab-o cum o poți ajuta
Oferă-te să o ajuți cu sarcini simple, cum ar fi plăți sau cumpărături, care o pot degreva de grijile mărunte
Oferă-te să o ajuți să caute ajutor specializat
Exprimă empatie și înțelegere
Nu îi spune să încerce mai mult
Evită comentariile de genul: „Trebuie să ieși din asta!”, “Încearcă mai mult!”
Să-ți spună cineva să încerci mai mult atunci când depui deja eforturi poate fi demoralizant și poate face ca o persoană cu depresie să se simtă copleșită și depășită de situație.
Există multe motive pentru care se dezvoltă depresia și nu pot fi controlați toți factorii de risc implicați. Odată ce o persoană a devenit deprimată, nu este vorba doar de a „scăpa” de o dispoziție scăzută.
Îndemnurile bine-intenționate, menite să înveselească o persoană sau să o facă să zâmbească par inofensive, dar simplifică prea mult sentimentele de tristețe asociate cu depresia.
O persoană deprimată nu își poate forța creierul să producă mai multă serotonină, nu se poate „hotarî” pur și simplu să fie fericită. Deși există cu siguranță beneficii în practicarea gândirii pozitive, nu este suficient pentru a vindeca pe cineva de depresie.
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/192_84a7bae86f763daef888cf8cf8ddae7c.jpg)
Atunci când te confrunți cu cineva care suferă de depresie, nu te lăsa păcălit de aparențe. Modul în care o persoană arată în exterior nu reflectă neapărat felul în care se simte în interior. Acest lucru este valabil pentru multe boli mintale, dar și pentru boli cronice și afecțiuni care sunt uneori considerate invizibile. Așa că este bine să eviți să faci afirmații precum: “Dar nu pari deprimat”, “Nu pari trist”, „Nu m-am comportat altfel cu tine, de ce reacționezi așa?”.
De regulă, persoanele cu depresie și anxietate încearcă să facă o impresie bună și să ascundă ce simt cu adevărat de ceilalți. Aceste gânduri pot deveni foarte intense și, de fapt, sunt caracteristice depresiei în sine, chiar dacă nu reflectă realitatea.
Câteva motive pentru care oamenii pot încerca să ascundă ceea ce simt:
- Ei pot fi jenați, confuzi, vinovați, le este rușine sau frică de ce s-ar întâmpla dacă alți oameni ar afla că sunt deprimați
- S-ar putea să-și facă griji că vor fi văzuți ca incompetenți la locul de muncă sau ca părinți
- Ei pot fi îngrijorați că soțul, familia și prietenii nu îi vor mai iubi
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/192_65ebcc75facec31dc9017ae9f70dcf0e.jpg)
Este nevoie de curaj ca cineva să vorbească deschis despre durerea pe care o simte, iar dacă i se răspunde cu îndoială sau neîncredere, acest lucru îl va face să își ascundă sau să își nege sentimentele.
Când vorbești cu un prieten care este deprimat sau trece printr-o perioadă dificilă, rezistă tentației de a compara durerea. Durerea, emoțională și fizică, nu este doar subiectivă, ci și relativă.
Evită comentariile de genul: „Ar putea fi mai rău”, “Nu poate fi așa grav”
Persoanelor cu depresie le lipsesc resursele interne necesare pentru a face față stresului într-un mod eficient și sănătos. Pentru tine, un eveniment sau o situație care constituie o supărare minoră sau un inconvenient poate fi un obstacol de netrecut pentru o persoană cu depresie.
Oamenii își fac adesea griji dacă nu văd un „motiv” clar pentru depresia lor, iar faptul că nu știu de ce sunt depresivi poate înrăutăți lucrurile. Cum arată viața cuiva în exterior nu reflectă sau schimbă întotdeauna felul în care se simte în interior.
Depresia nu are nevoie de o justificare. Experiența este extrem de personală și, chiar dacă îți pasă de cineva și vrei să ajuți, fii conștient că nu poți ști niciodată sigur cum se simte cu adevărat.
Poate că viața unei persoane ar putea fi mai rea, dar depresia nu se referă la cât de rele sunt lucrurile, ci la cât de rău se simte pentru persoana respectivă în acel moment.
Evită să faci comparații sau să faci o „competiție” pentru cine se simte cel mai rău. Acest lucru nu este de ajutor și poate face o persoană cu depresie să simtă că îi minimizi experiența sau că nu asculți cu adevărat ceea ce îți spune.
Când cineva este deprimat, poate avea sentimente de vinovăție și rușine și se poate percepe pe sine ca o povară pentru oamenii din viața sa. Aceste sentimente pot înrăutăți depresia și pot duce chiar la gânduri sinucigașe sau comportamente de auto-vătămare.
- Depresia la locul de muncă – simptome și mod de ao gestiona
Minimizarea durerii altei persoane nu este de ajutor. Poate părea, uneori, că cineva care este deprimat este foarte preocupat de propria viață, sau gânduri, dar asta nu îl face egoist. Evită să faci comentarii de genul:” Te gândești doar la tine”, “Și alții au probleme”.
A sugera că unei persoane cu depresie nu îi pasă de ceilalți oameni nu oferă confort, ci doar alimentează sentimente de vină, rușine și vinovăție. Oamenilor care suferă de depresie le pasă de ceilalți, dar nu pot să arate acest lucru.
Foarte important atunci când vorbești cu o persoană care suferă de depresie este să eviți platitudinile. Clișeele și declarațiile vagi de genul: „Și asta va trece”, „Vei trece peste” fac și mai dificil pentru persoana depresivă să își imagineze viitorul, deoarece este copleșită de prezent.
S-ar putea să simți că oferi speranță spunând că, în cele din urmă, lucrurile se vor îmbunătăți, dar o persoană care este deprimată poate deveni frustrată întrebându-se cât de mult va trebui să aștepte.
Totuși, cum poți ajuta o persoană care suferă de depresie?
Fă tot posibilul să fii prezent alături de ea, fără a vorbi, a da sfaturi sau a încerca să ajuți cu ceva. Doar stai cu ea și încearcă să nu te gândești dacă spui ceva corect sau greșit. Uneori, cel mai util lucru este doar să asculți.
Este greu să găsești cuvinte utile pentru cineva care se simte deprimat. Nu-ți fie teamă să spui „Nu sunt sigur ce să spun acum”. Dacă crezi că ai spus ceva dureros în trecut, cere-ți scuze. Explică-i că nu erai sigur ce să spui sau că nu ai înțeles.
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/172_abca3128aa91ea15a86fa592f3025b5b.jpg)
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/158_0df521b33efa5b6bf35191d5f1baa3b8.jpg)
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/253_bafbc2b27b77ab89fcb6ec19429c9d5d.jpg)
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/190_c304f4868cb69bffbc4497513acea057.jpg)
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/196_3aa690a6da9066c9f7347a155b992ef9.jpg)
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/222_2095328a88a077351a0e7f77e8a3ac50.jpg)
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/179_cb6a72a6e4740ea4ab6807e3777c94a3.jpg)
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/179_a178e878f97ec2267862a667773fba37.jpg)
Comentează
Loghează-te în contul tău pentru a adăuga comentarii și a te alătura dialogului.