Cele 14 canoane pe care le are de respectat fiecare credincios

parastasul de 40 de zile

Cele 14 canoane sunt regulile scrise și nescrise ale oricărui bun creștin. Mersul la biserică a devenit un ritual mult prea greu de respectat în zilele noastre. Dacă s-ar ține cont de toate regulile impuse de religia ortodoxă și de gura lumii, lăcașele Domnului ar trebui să fie goale.

Cele 14 canoane de respectat în biserică nu au nimic de-a face cu superstițiile. Musai cu creștetul acoperit și nemachiată. Neapărat cu fustă și niciodată cu pantalon, de ești femeie… Iar dacă ai acceptat dragostea bărbatului înainte ori te găsești în perioada delicată din fiecare lună, nu mai ai ce căuta la biserică. Pe lângă acestea, există nenumărate alte reguli privind intrarea în lăcașele sfinte. Dar câte dintre ele sunt cu adevărat ortodoxe, strict religioase? Și câte țin de superstiție, de legi inventate, nescrise, cum bine spune zicala „câte boredeie atâtea obiceie”?

Cele 14 canoane ale unui bun creștin

Un adevărat credincios, care merge la Sfânta Biserică pentru a se ruga și a-și ispăși păcatele, are de îndeplinit câteva reguli stricte. Altfel, intrarea în lăcașul de cult e un păcat mult mai mare decât faptul de a nu merge la biserică. Iată care sunt cele 14 canoane, „legi” de respectat înainte de a plănui mersul la biserică:

1.Iertarea e pe primul plan. Înainte de a pleca de-acasă, trebuie să-ți ceri iertare de la toți membrii familiei. Dacă știi că te-ai supărat cu cineva, îți vei cere iertare, cu smerenie.

2.Dar din dar se face raiul. Când pleci de-acasă, nu uita să iei la tine un ban, niște vin, pâine. Orice din puținul tău poate constitui o ofrandă pentru bunătatea dumnezească. Acum se pot cumpăra prescuri de la biserici, așa că această regulă e mult mai ușor de respectat.

3.Cu cât mai devreme, cu atât e mai bine să ajungi la biserică. Așa poți asculta citirea Sfintei Evanghelii, Liturghia. Mergând pe nemâncate, poți lua fără grijă anafura, la finele slujbei.

4.Fiecare după rang. În interiorul bisericii, în timpul slujbei, trebuie să ai grijă unde stai. Femeile se vor așeza întotdeauna în partea stângă, iar bărbații în dreapta. Vârstnicii vor sta în față și, cu cât etatea e mai mică, cu atât ne vom poziționa mai înspre ieșire. Foarte important este să se lase un culoar de trecere pe mijloc, pentru cei ce merg să se închine în fața Altarului.

5.Vorba lungă, sărăcia omului.

Citește mai departe pe www.libertateapentrufemei.ro

Mai multe articole