• Ioana Marinescu este consilier acreditat pentru dezvoltare personală și trainer. De la începutul anului 2021, este coach-asistent în cadrul grupului de suport pentru divorț, un program de sprijin prin metoda coaching-ului, unde asistă și consiliază persoane care trec prin trauma divorțului. Mai multe despre Ioana Marinescu, pe pagina de autor.

Înțelegerea și dezvoltarea personalității

Temperamentul unei persoane este modul în care se comportă și se reprezintă pe sine pe baza trăsăturilor de personalitate și a experiențelor cu impact în viața ei. Temperamentul rămâne constant și servește drept mijloc pentru a ne ajuta să determinăm cum vom reacționa la situații. Este o modalitate de a recunoaște trăsăturile dominante de personalitate.

Un studiu a indicat că procesele trunchiului cerebral determină temperamentul. Fiecare persoană are un trunchi cerebral unic care nu se poate schimba de-a lungul vieții. Deși trunchiul cerebral nu se schimbă, asta nu înseamnă că oamenii sunt incapabili de schimbare.

Dimpotrivă, oamenii pot introduce noi tipuri de comportament în temperamentul lor, pe măsură ce cunosc lumea și își dezvoltă comportamentul. Indiferent de temperamentul tău, ai întotdeauna potențialul de a-ți îmbunătăți viața, rămânând în același timp aliniat cu identitatea ta unică.

Îți poți schimba personalitatea?

În timp ce temperamentul de bază este permanent, poți schimba modul în care te comporți pe măsură ce îmbătrânești și îți construiești experiența pe baza modului în care vezi lumea. Ai puterea de a-ți schimba perspectiva.

45% dintre români nu disting între un lider de partid real și unul fictiv. „Nu vor să pară că nu au cunoștințe”, spun autorii studiului
Recomandări
45% dintre români nu disting între un lider de partid real și unul fictiv. „Nu vor să pară că nu au cunoștințe”, spun autorii studiului

Tipuri de personalitate

Psihologii recunosc patru tipuri primare de temperament, iar o persoană are atât tipuri de temperament primar, cât și secundar. O persoană poate avea orice combinație de tipuri de temperament care îi alcătuiesc personalitatea. Următoarele descrieri rezumă trăsăturile comune pe care le pot prezenta persoanele cu aceste temperamente și nu este o listă absolută. Mulți oameni se vor identifica cu un amestec de tipuri sau unele aspecte ale descrierilor.

Sangvin

Persoanele cu temperament sangvin sunt orientate spre oameni, prezentând ca trăsătură dominantă extroversia. Acest tip de oameni consideră că munca în echipă este cea mai bună și oamenii ar trebui să își facă bine unul altuia și să se ajute. Este cel mai comun tip de temperament și este de obicei fie un tip primar, fie un tip secundar.

Acest tip de temperament este la fel de probabil să fie întâlnit la bărbați ca și la femei. Unii oameni sunt considerați „super sangvini” pentru că sunt atât de vorbăreți și activi încât poate fi copleșitor să fii în preajma lor.

Caracteristici ale temperamentului sangvin

Persoanele cu tip de temperament sangvin au o gamă largă de emoții și o gamă largă de comportamente. Sunt cele mai versatile dintre toate temperamentele. În funcție de temperamentul lor secundar, ei ar putea fi implicați în aproape orice tip de activitate. Cu toate acestea, se bucură de ocazii în care pot interacționa cu oameni noi sau schimba mediul familiar.

Biserica demolabilă din Constanţa împarte spiritele şi în rândul enoriaşilor: „Să o lase, că ne-am obişnuit!”, „Legea să se aplice în toate lucrurile!”
Recomandări
Biserica demolabilă din Constanţa împarte spiritele şi în rândul enoriaşilor: „Să o lase, că ne-am obişnuit!”, „Legea să se aplice în toate lucrurile!”

Oamenii cu temperament sangvin sunt jucăuși și impulsivi. Sunt activi în permanență și întotdeauna optimiști. Au un simț al umorului dezvoltat, sunt distrași și ușor de amuzat. Sunt, de asemenea, expresivi și afectuoși. Ei construiesc relații cu ușurință și au încredere în oameni.

Când te întâlnești pentru prima dată cu cineva cu un temperament sangvin, este posibil să simți că îl cunoști de mult, pentru că sunt extrem de sociabili, prietenoși și vorbăreți și au o deschidere mare către experiențe și oameni. Se lasă adesea prinși în conversații și pierd noțiunea timpului. Cu toate acestea, dacă se plictisesc, își pot pierde rapid atenția. Durata lor de atenție este direct legată de cât de mult le place conversația sau acțiunea pe care o fac.

Temperamentele sangvine sunt, de asemenea, foarte dinamice. Dacă o gândesc sau o simt, o vor spune. Nu au filtru. Hiperactivitatea lor duce adesea la uitare și dezorganizare. Acest tip de temperament este extrem de competitiv. Ei domină în lumea sportului, politicii și în afaceri.

O nouă doză de vaccin anti-COVID, acum sau la toamnă? Doi imunologi din SUA explică noile vaccinuri și cum trebuie combinate
Recomandări
O nouă doză de vaccin anti-COVID, acum sau la toamnă? Doi imunologi din SUA explică noile vaccinuri și cum trebuie combinate

Acestui tip de personalitate îi este frică să nu facă o impresie proastă și se teme de respingere. Își dorește să fie acceptat și să fie considerat cel mai bun.

Flegmatic

Temperamentele flegmatice sunt de asemenea des întâlnite și pot fi văzute ca aproape opusul temperamentelor sangvine. Persoanele cu acest tip de temperament sunt orientate spre servicii, manifestând trăsături de personalitate introvertite, dar pot lucra cu ceilalți pentru a atinge un obiectiv comun. Acești oameni pot părea pasivi și lipsiți de ambiție.

Caracteristici ale personalității flegmatice

Pasivitatea tipului de temperament flegmatic conduce la un set distinct de caracteristici. Sunt calmi și lipsiți de emoții. Ei pot fi nehotărâți, dar agreabili și, de obicei, sunt fericiți să permită altora să ia decizii pentru ei.

Oamenii cu temperament flegmatic își fac prieteni ușor și sunt ușor de gestionat, deoarece sunt atât de agreabili și răbdători. Cu toate acestea, se țin foarte tare de rutinele lor și manifestă rezistență la schimbare.

Persoanele cu un temperament flegmatic tind să trăiască o viață liniștită centrată în jurul casei și familiei. Sunt extrem de loiali prietenilor lor și vor rămâne într-o relație, indiferent de ceea ce face sau spune cealaltă persoană. Cu toate acestea, odată ce o relație se rupe, nu este probabil să se întoarcă la ea.

Melancolic

Când majoritatea oamenilor aud cuvântul melancolie, se gândesc la depresie. Cu toate acestea, tipul de temperament melancolic nu este deprimat, cât este precaut. Cei cu temperamente melancolice sunt orientați spre detalii și calitate si vor să înțeleagă ceea ce este corect. De asemenea, ar putea fi văzuți ca acordând o atenție strictă detaliilor, ceea ce i-ar putea face să fie văzuți ca perfecționiști.

Caracteristici ale temperamentului melancolic

Temperamentul melancolic este un adept al regulilor. Pot fi precauți în medii necunoscute, dar pot deveni și agresivi atunci când se confruntă cu o situație nefavorabilă. Sunt privați și introvertiți. Acest temperament este faptic, logic și analitic. Pentru a funcționa fără anxietate, acești oameni trebuie să aibă un plan de acțiune solid și să-l urmeze.

Temperamentul melancolic poate prezenta simptome de anxietate. S-ar putea să-și facă griji pentru viitor și despre ceea ce cred alții. S-ar putea, de asemenea, să-și facă griji cu privire la modul în care lucrurile ar fi putut fi făcute diferit în trecut. Ca atare, pot părea că refuză să trăiască în prezent.

Melancolicii sunt bine organizați, ajung la timp pentru întâlniri și se așteaptă să fie și alții la fel. Înainte de a lua decizii, ei vor aduna cât mai multe informații și vor pune întrebări specifice pentru a se asigura că iau decizia corectă.

Oamenii cu temperament melancolic sunt, de asemenea, suspicioși și conștiincioși. Nu au încredere în ceilalți până când sunt siguri de intențiile lor. Le este greu să formeze relații și au standarde înalte în relațiile lor.

Coleric

Temperamentul coleric este cel mai rar dintre cele patru tipuri primare. Cei cu un temperament coleric sunt conduși de rezultate prin realizarea de obiective și se țin de ele până când sunt îndeplinite. Astfel, ei manifestă o atitudine pozitivă și merg în mod constant înainte. În ciuda oricărei opoziții, ei se confruntă cu totul cu mentalitatea de a obține rezultate și de a-și îndeplini dorințele. Este mai frecvent ca cel coleric să fie un temperament secundar, deși acesta nu este la fel de comun ca alte combinații.

Caracteristici ale temperamentului coleric

Persoanele cu temperament coleric sunt extrovertite și emană încredere în sine. Sunt independente și cu voință puternică. Au mintea iute și sunt în general active și practice în activitățile lor. Stilul lor de comunicare este asertiv și direct.

Acestui tip de temperament îi place să-și asume riscuri și se plictisește ușor. Pot fi dominatori și părtinitori. Le este ușor să ia decizii, nu numai pentru ei înșiși, ci și pentru alții. Ei pot fi oarecum controlatori în relații. Tipul coleric tinde, de asemenea, să necesite mai puțin somn decât alte tipuri de temperament.

Oamenii cu temperament coleric sunt creativi. Nu par să rămână niciodată fără idei sau planuri și au simț practic. Cu toate acestea, ei sunt fermi în ideile lor și nu vor ceda presiunii colegilor.

Deși pot fi plini de compasiune și se pot implica în cauze sociale, ei construiesc cu greu relații în viața lor personală și nu tind să empatizeze cu ceilalți.

Cum îți afectează viața tipul de temperament

Felul în care percepi lumea din jurul tău are un impact direct asupra modului în care interacționezi cu ea. Cu cât ai mai multe cunoștințe despre temperamentul tău, cu atât înțelegi ce înseamnă pentru tine în viața ta de zi cu zi. Conștientizarea este întotdeauna primul pas în cultivarea schimbării.

Îți poți gestiona mai bine temperamentul găsind modalități de a crea o perspectivă pozitivă asupra vieții, inclusiv să fii recunoscător pentru prietenii și cei dragi. De asemenea, este important să stabilești obiective pe care să le poți realiza în mod realist și să îți acorzi tot timpul de care ai nevoie pentru a le atinge.

Nu putem ajunge nicăieri fără obiective, ceea ce este adevărat chiar și când vine vorba de personalitatea ta. Ce tip de persoană vrei să fii? Diferă de cine ești acum? Ce schimbări poți face pentru a modifica acea cale? A fi o persoană mai bună poate implica să fii atent la ceilalți și să încerci să câștigi respectul oamenilor pe care îi placi cu adevărat. Deși obiectivele implică muncă, poți ajunge acolo unde vrei să fii cu voința și etica adecvate.

Foto: 123.rf.com

Urmărește-ne pe Google News
Selfieurile ucigașe! 10 poze făcute fix înainte ca protagoniștii să moară! ATENȚIE, IMAGINI SENSIBILE
GSP.RO
Selfieurile ucigașe! 10 poze făcute fix înainte ca protagoniștii să moară! ATENȚIE, IMAGINI SENSIBILE
ȘOC! Unul dintre cei mai cunoscuți milionari din România a murit în urmă cu câteva ore! Sfârșitul lui a fost tragic
Playtech.ro
ȘOC! Unul dintre cei mai cunoscuți milionari din România a murit în urmă cu câteva ore! Sfârșitul lui a fost tragic
„Dumnezeu să te ierte, fetiţa noastră dragă!” Lacrimi pentru Maria, tânăra care a murit în accidentul din Dolj. Ar fi împlinit 18 ani peste câteva zile
Observatornews.ro
„Dumnezeu să te ierte, fetiţa noastră dragă!” Lacrimi pentru Maria, tânăra care a murit în accidentul din Dolj. Ar fi împlinit 18 ani peste câteva zile
Horoscop 2 iulie 2022. Săgetătorii s-ar putea să-și iasă din fire și să scape de sub control anumite emoții negative
HOROSCOP
Horoscop 2 iulie 2022. Săgetătorii s-ar putea să-și iasă din fire și să scape de sub control anumite emoții negative
Reacția încredibilă a unui șofer oprit de polițiști în trafic. Polițist: „Nu mai aveți voie sa conduceți din momentul asta"
Știrileprotv.ro
Reacția încredibilă a unui șofer oprit de polițiști în trafic. Polițist: „Nu mai aveți voie sa conduceți din momentul asta"
A fost campioană europeană, iar acum este actriţă în filme pentru adulţi. Sărăcia cumplită a împins-o la acest lucru
Orangesport.ro
A fost campioană europeană, iar acum este actriţă în filme pentru adulţi. Sărăcia cumplită a împins-o la acest lucru
Jewelry Seven, atelierul de bijuterii custom în care pasiunea se îmbină cu creativitatea
PUBLICITATE
Jewelry Seven, atelierul de bijuterii custom în care pasiunea se îmbină cu creativitatea
POVEȘTI CARE VINDECĂ. După 19 ani de dureri de spate, un bărbat a cunoscut medicii care i-au redat mobilitatea
PUBLICITATE
POVEȘTI CARE VINDECĂ. După 19 ani de dureri de spate, un bărbat a cunoscut medicii care i-au redat mobilitatea